Ok, am inteles. Acum as vrea sa stiu cum anume as putea sa recuperez banii pe care eu i-am dat?
Buna ziua !
In ceea ce priveste retinere ,,sculelor,,:
Dreptul de retentie este un adevarat drept real de garantie imperfect, in virtutea caruia cel care detine un bun mobil sau imobil al altcuiva, pe care trebuie sa il restituie, are dreptul sa retina lucrul respectiv, sa refuze deci restituirea, pana ce creditorul titular al bunului ii va plati sumele pe care le-a cheltuit cu conservarea, intretinerea ori imbunatatirea acelui bun.
Uneori, dr. de retentie poate constitui o expresie a exceptiei de neexecutare a contractului. - in acelasi sens Tribunalul Bucuresti, Sectia a IV-a civ., Dec. nr. 1273/1992.
Conditia esentiala pt. a putea fi invocat dr. de retentie este aceea ca datoria pe care detinatorul lucrului o pretinde sa aiba legatura cu lucrul, sa fie prilejuita de acesta. Aceasta conexiune poate fi corelata, uneori cu un contract, insa ea poate fi, alteori, total desprinsa de contractul preexistent. - C. Statescu, C. Barsan, Drept civil, teoria generala a obligatiilor.
Multumesc tare frumos pt explicatie. Ati facut un pic de lumina.
Eu nu vad in ce baza sa se poata aplica in caz dreptul de retentie... nu vad sa aiba proprietara un drept de retentie cu privire la sculele omului...
Consider ca poate fi incadrat la furt, pe cand cu violarea de domiciliu ar fi o mare problema, caci v-ati pune bete in roate singura.
Astfel, daca faceti o astfel de plangere, in primul rand omul scapa fara nicio problema, caci el e lucrator acolo, are deci acceptul dv. de a intra pana la rezilierea contractului. Daca are acordul, nu e violare de domiciliu...
Apoi, daca veti intreprinde actiuni pe civil (reziliere si repunere in situatia anterioara), el va putea invoca acea plangere penala si faptul ca nu a fost lasat sa-si faca treaba. Asa incat, nu mai iese culpa lui, apare macar o culpa comuna... Cam nasol!
Asa incat, va cam dati cu stangul in dreptul procedand astfel.
Va recomand sa va luati un avocat, sa evaluati situatia si sa-l notificati pe antreprenor in cel mai legal mod cu putinta. E important sa apreciati ce anume daune puteti cere de la om etc.
Astfel, consider ca ati putea castiga bani daca va luati un avocat, in cel mai prost caz insa nu veti pierde cat veti pierde singura, cu plangerea asta penala.
Dreptul nu inseamna numai sa gasesti un articol si sa te intrebi daca se potriveste... sa-l aplici asa,numai pentru ca merge...
Dreptul inseamna sa evaluezi situatia in ansamblul ei, sa vezi ce castigi din aplicarea unui anumit articol, procedura etc.
Eu tind sa nu va dau dreptate, deoarece nimeni nu l-a impiedicat sa isi exercite munca si cum de altfel el a plecat fara cordul meu. Nu vad care este problema si de ce pune-ti intr-o postura asa de neagra?
Eu incerc sa caut sa isi faca treaba pentru care a fost platit, iar daca dvs credeti ca nu am nimic de castigat ramane doar parerea dvs.