Doresc sa achizitionez uscatoria de pe scara in care locuiesc dar cand am fost la notar pentru consultanta mi-a spus ca nu se mai vand uscatoriile,ma poate ajuta cineva ??? Va rog....Mi-a spus sa citesc legea 247/2005.Mi se pare penibil sa nu o pot cumpara chiar daca toti locatarii sunt de acord....:((:((
Buna ziua,
Locuim la ultimul etaj si avem perete comun cu uscatoria. Am dorit sa o cumparam pentru a ne extinde apartamentul cu inca o camera. Din pacate am aflat ca nu se mai pot vinde uscatoriile, dar se pot inchiria.
Am marea rugaminte de a-mi raspunde la intrebarea urmatoare: se pot face, din punct de vedere legal , modificari ale uscatoriei inchiriate? Mai exact, dorim sa punem o usa intre apartamentul nostru si uscatorie, pentru acces direct din apartament, fara a fi nevoie sa iesim pe casa scarii..
De asemenea, as dori sa stiu daca avem nevoie de acordul tuturor proprietarilor pentru: 1) inchiriere si 2) spargerea zidului.
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
As dori ca dna avocat Romascanu sa- mi confirme sau nu cele ce voi afirma.
Din cate stiu se poate cu acordul tuturor proprietarilor inscrisi in CF sa se obtina schimbarea de destinatie a partii comune, dandui o destinatie care sa nu fie pt utilizare comuna(de exemplu garsoniera) cu scoatere ulterioara din indiviziune. Un cumparator ulterior trebuie sa fie in deplina cunostinta de cauza asupra faptului ca imobilul nu are pur si simplu utilitatea respectiva deci daca- i convine cumpara, daca nu, nu.
Oricum este putin probabil sa obtii acordul tuturor proprietarilor, deci practic nu se poate vinde.
Pentru Andreea_81.
Evident ca se poate monta o usa cu acordul proprietarilor.
Art. 39. - Proprietatea comună poate fi utilizată de către terţi, persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, numai cu acordul majorităţii proprietarilor membri ai asociaţiei şi al proprietarilor direct afectaţi de vecinătate, în baza unui contract de închiriere, de folosinţă sau de concesiune.
Extras din
Lege nr. 230 din 06/07/2007 ,privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari
Legea 230/2007
Art. 39. - Proprietatea comună poate fi utilizată de către terţi, persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, numai cu acordul majorităţii proprietarilor membri ai asociaţiei şi al proprietarilor direct afectaţi de vecinătate, în baza unui contract de închiriere, de folosinţă sau de concesiune.
Iar in Norme se specifica :
Art. 23. - Spaţiile din proprietatea comună pot fi utilizate de către terţi, persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, numai cu acordul majorităţii proprietarilor membri ai asociaţiei şi al proprietarilor direct afectaţi de vecinătate, în baza unui contract de închiriere, de folosinţă sau de concesiune, potrivit art. 39 din Legea nr. 230/2007.
Prin contract de inchiriere, folosinta sau concesionare (pana la 49 de ani conform legislatiei), toata lumea ramine cu aceeasi cota indiviza (raman proprietari si pe acest spatiu) si toata lumea o si foloseste efectiv prin sumele incasate de asociatie prin oricare din aceste contracte. Aceste sume se constituie ca venituri ale asociatiei si se repartizeaza conform cotei indivize in fondul de reparatii al fiecarui proprietar. Poate beneficia si proprietarul care vinde peste 1 an si cel care cumpara peste un an, spre deosebire de vanzare (care nu este prevazuta in lege) unde beneficiaza numai cel care vinde , nu si cel care cumpara peste o luna.
Recalcularea cotei indivize pentru toate apartamentele, in cazul vanzarii (daca s-ar face cumva) necesita scoaterea acestui spatiu din indiviziune prin refacerea tuturor documentelor de proprietate ale apartamentelor pin specialistii de cadastru, intabulare, acte notariale, etc.
Vindere uscator blok
colocatar
suntem 14 apartamente pe scara ,la parter avem un uscator de blok,vecinul de la parter detine 2 apartamente ,unul dintre apartamente invecinanduse cu uscatorul ... (vezi toată discuția)