a auzit cineva ca mai nou unei persoane de sex masculin sa i se ceara hotarirea de divort pentru eliberarea cartii de identitate? caci starea civila ar fi divortat, nu casatorit.
persoana respectiva si-a schimbat c.i. de mai multe ori dar este prima oara cind i se intimpla asa ceva
hotarirea de divort nici nu o are, a divortat acum 30 de ani, ar trebui sa mearga intr-un oras la alt capat de tara pentru a o cere din arhiva.
poate declara ca este necasatorit?
@dl.avocat_lasco... de cind nedeclararea adevarului constituie infractiune?
atunci cind nu este facuta "in vederea producerii unei consecinte juridice" art.292 stiti dvs. din care cod. Ce avantaje ar putea obtine daca la evidenta populatiei ar aparea necasatorit si nu divortat? aveti vreo idee? mie nu-mi trece prin minte.
Si in care lege este stabilit acel adevar prin care o persoana "divortata" nu este "necasatorita"?codul civil in vigoare in 1981 era altul decit cel de-acum inca pina in octombrie? eu stiu ca nu.
Necasatorit inseamna ca nu ati fost niciodata casatorit.
Divortat inseamna ca ati fost casatorit si ati divortat.
Nu cu mine trebuie sa discutati aceste probleme pentru ca nu conteaza daca va dau sau nu dreptate.
Vorbiti cu organele in drept.
Eu zic sa va adresati in scris la SPCLEP si veti primi un raspuns oficial, daca raspunsul nostru nu va satisface. Noi am cautat sa gasim o solutie legala doleantelor dvs.
S-au facut propuneri de modificare a legii in sensul specificat de dumneavoastra, Eugen82. Adica persoana sa aduca documente doveditoare numai in situatia in care se schimba ceva de la data eliberarii ultimului act de identitate. Dar sunt numai la nivel de discutii, urmeaza probabil sa se regaseasca aceste modificari in legile viitoare.
Dupa mine e corect sa-i ceri omului la ghiseu, dupa legislatia actuala, numai actele care fac dovada ultimului statut civil. Nu-l pot obliga, daca a avut 2, 3 divorturi sa-mi aduca fiecare sentinta in parte. O aduce doar pe ultima. Dar daca persoana are asupra sa si sentinta anterioara il rog frumos sa-mi lase si mie o copie(eventual fac eu copia daca mai am toner in imprimanta) si actualizez in Registrul National de Evidenta a Persoanelor informatia respectiva. Dar nu-l oblig pe om sa-mi aduca mai mult decat cere legea.
Legea s-a schimbat din 2006 pana in prezent dar nu in privinta aspectelor legate de documentele necesare eliberarii C.I.
Justitiarul71, certificatul de nastere cu mentiuni tine loc si de certificat de casatorie si de hotarare de divort. Nu-ti mai trebuie nimic altceva, ai toate informatiile pe respectivul certificat.
Mai apare problema mentiunilor . Daca nu sunt operate in Registrul de nastere se agita persoana degeaba. Si un certificat de casatorie cu mentiunea de divort ar fi bun.
Certificatele se pot scoate de la starea civila de la domiciliul solicitantului. Nu trebuie neaparat sa se deplaseze persoana in celalalt colt de tara. Eu personal as verifica telefonic la locul nasterii/casatoriei persoanei si daca gasesc inregistrate mentiunile atunci as cere certificatele respective.
Nu dati cu pietre in cei de la evidenta deocamdata asta este legea si trebuie respectata. La un control nu plateste persoana pentru lipsa unor documente din dosar ci tot lucratorul de evidenta da cu subsemnatul. Nu inteleg Eugen82 ce le reprosati lucratorilor de evidenta, faptul ca trebuie sa respecte si sa puna in aplicare o lege?
V-am spus, am sesizat multe probleme in legi, multe lucruri interpretabile...Se lucreaza mereu la imbunatatirea legilor. Dar nu se poate face totul peste noapte. Evidenta Persoanelor a luat fiinta in anul 1949 dar de-abia in anul 2000 s-a trecut la generalizarea sistemului informatic. Nu acelasi lucru poti sa spui despre cartea funciara.
Imi moare hard-ul mai prind si eu cate o clipa de acces la internet. Nu stiu pt. cata vreme...
Ultima modificare: Miercuri, 21 Septembrie 2011 bep, utilizator
@bep multumesc pt. raspunsurile dvs. mai mult decit binevoitoare
eu o tin pe a mea in sensul ca ar trebui ca in baza de date nationala sa se faca mentiuni la fiecare schimbare a starii civile automat de catre autoritatea care emite actul - casatorie, divort (inclusiv schimbarea numelui prin divort pt. ca am vazut situatii in care doamna desi dupa divort prin hotarire revenea la numele anterior, in practica nu si-a schimbat buletinul si a mai pastrat numele vreo doi ani)
in speta pe care v-am pus-o in discutie omul si-a gasit pina la urma o solutie dupa multi nervi: va da ceva bani unui notar pentru a mandata o persoana din localitatea aceea de la alt capat de tara pt. a scoate din arhiva judecatoriei sentinta de divort, pe care o va primi retur prin posta
multumesc tuturor