avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 851 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Culpã comunã?!
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Culpã comunã?!

Bună seara.
Vă voi enunţa pe scurt o speţă întâlnită şi vă rog să mă ajutaţi dacă puteţi.
Soferul unui autoturism fost implicat într-un accident de circulaţie într-o intersecţie a unei comune.Acesta a intrat într-o căruţă rezultând rănirea gravă a căruţaşului.
Din primele verificări ale poliţiştilor reiese că vinovat de accident se face căruţaşul.
Oamenii legii spun că acesta circula pe un drum lateral, iar la intersecţie nu s-a asigurat şi nu a acordat prioritate, intrând în coliziune cu autoturismul.
Atât soferului, cât şi căruţasului i-au fost recoltate probe de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
După venirea rezultatelor, soferul avea în sange alcoolemia de 0,2 la mie.
ÎNTREBÃRI:
1. În cadrul cercetării penale este posibil ca se reţină culpa comună a soferului cu a cărutasului datorită alcoolemiei descoperite, în ciuda faptului că, căruţaşul nu a acordat prioritate?
2. Poate fi scos de sub urmărire şoferul autoturismului chiar dacă a fost descoperit cu alcoolemiei în sange?
Găsiţi în soluţie de nup pentru şoferul auto? Multumesc pentru sprijin!

Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 10:26, 9 Septembrie 2008
o speta asemanatoare am si eu. un client (de fapt mai mult un prieten) a accidentat destul de grav o femeie (in urma acicdentului a rezultat avortul) care traversa neregulamentar (a iesit brusc din spatele unei camionete alergand o pisica) iar dupa expertiza a rezultat ca acesta circula cu 65 km/h si s-a retinut culpa comuna desi nu cred ca mai putea fi evitat (accidentul a vut loc si noaptea).
Din cate am citit mai sus pe acest forum posteaza si un domn expert, cat si mai multi avocati care se pricep la astfel de spete; astept sfaturile dvs.
va multumesc
robingo a scris:

o speta asemanatoare am si eu. un client (de fapt mai mult un prieten) a accidentat destul de grav o femeie (in urma acicdentului a rezultat avortul) care traversa neregulamentar (a iesit brusc din spatele unei camionete alergand o pisica) iar dupa expertiza a rezultat ca acesta circula cu 65 km/h si s-a retinut culpa comuna desi nu cred ca mai putea fi evitat (accidentul a vut loc si noaptea).
Din cate am citit mai sus pe acest forum posteaza si un domn expert, cat si mai multi avocati care se pricep la astfel de spete; astept sfaturile dvs.
va multumesc

Codul Rutier prevede ca pietonul este vinovat de producerea accidentului daca a traversat drumul prin loc nepermis.
In ceea ce priveste posibilitatea evitarii accidentului de catre conducatorul auto nu ma pot pronunta intrucat nu cunosc documentele din dosar.
Numai bine va doresc.
ing.dipl. Ioan Ciobanu - expert tehnic auto

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am mers fără faruri pe un drum cu prioritate și am lovit o mașină care avea stop (a intrat în intersecție). cine e vinovat, și ce amenzi am fi primit? Biancacopil Biancacopil Am mers pe un drum cu prioritate fara faruri si un sofer ce avea stop a intrat in intersectie eu lovindul . Ce amezi primeam ? Cine e de vina ? (vezi toată discuția)
Vatamare corporala din culpa? danielopol danielopol Buna ziua, Acum cateva zile am avut un acident in care am fost implicat eu si un pieton aflat in stare de ebrietate. Eu trecusem cu aproximativ 7 m de ... (vezi toată discuția)
Accident auto cu victimă decedată: poate familia acesteia să ceară daune în instanță? sanda2s sanda2s Va rog sa ma ajutati cu un sfat la urmatoarea speta. In data x intre orele 23:00-24:00 a avut loc un accident pe un Dn, pietonul a decedat pe loc iar ... (vezi toată discuția)