La data de azi am semnat un precontract de vanzare cumparare.
In precontract se scrie asa eu fiind VANZATORUL:
"Pretul apartamentului este de 35000 de EURO pret din care, la data semnarii si autentificarii prezentului antecontract s-a achitat, cu titlu de avans, suma de 1750 EURO, urmand ca diferenta de 33250 EURO sa fie achitata prin credit bancar tip "Prima Casa' acordat promitentei cumparatoare."
Se intelege de aici ca mie imi vor reveni in mana 35000 de euro sau nu reiese clar si exact? Cumparatorul spune ca nu e treaba lui sa-mi plateasca comisionul de retragere a banilor. Eu spun ca suma reiese din doua locuri din aceasta fraza si nu ma intereseaza pe mine cum ajunge sa-mi achite pretul ci este treaba lui ca eu la final sa am in mana 35000 de euro.
In cazul unui proces cine are castig de cauza pe baza respectivului cittat din antecontract?
Deci se sustine ca exista o practica uzuala paralela cu cea legala din cate observ. La semnarea precontractului mi-au fost retinute TOATE actele originale, care erau vreo 5, pana m-am dus si am facut scandal sa imi fie returnate. Dar asta e alta poveste.
Deci comisionul il platesc eu dar taxele de transfer bancar tot eu le platesc?
Daca nu se stipuleaza intr-un document cum pot eu sa interpretez ceva in favoarea sau defavoarea mea? Oricat as citi un document nu voi putea sa inteleg "ce stie toata lumea".
Eu am pregatire tehnica iar ptr mine X euro insemna X euro pe care ii numar in mana daca nu se spune altfel. X euro nu insemna Y euro niciodata.
In mod normal cheltuielile vanzarii cad in sarcina cumparatorului, daca nu ati stipulat altfel in contract. Adica onorariul notarului, alte cheltuieli precum ar fi si acest commision. Sigur ca ar fi fost bine sa inserati in contract chiar dupa pret, obligatia cumparatorului de a plati eventuale comisioane bancare aferente , precum si alte cheltuieli prilejuite de plata pretului catre dvs.
Avand in vedere ca este o conventie partile pot stabili de comun acord aspectele ei fara a incalca legea.
In lipsa de stipulatie contrara, cumparatorul este obligat sa suporte cheltuielile vanzarii (art. 1305 Cod civil). Sunt considerate astfel de cheltuieli urmatoarele:
- sumele de bani necesare pentru redactarea si multiplicarea contractului;
- sumele de bani necesare pentru redactarea procurii si plata mandatarului (daca una dintre parti incheie contractul prin mandatar);
- taxele de timbru;
- taxele de autentificare;
- taxele de publicitate imobiliara;
- onorariul pentru avocatul care a acordat asistenta juridica partilor;
- onorariul notarului care a autentificat actul de instrainare, etc.
Daca vanzatorul a suportat o parte din aceste cheltuieli, el va avea drept la restituirea lor numai in cazul in care cumparatorul nu probeaza existenta unei intelegeri contrare prezumtiei instituite de art. 1305 Cod civil.
Va multumesc si mi-ati luat multe petre de pe suflet. faptul ca exista in lege undeva stipulat, care sa completeze un precontract notarial, este linistitor.
Nu credeam ca trebuie sa fie intr-un act explicate toate aspectele legale ce pot sa intervina de la precontract pana la finalizarea respectivei vanzari ci trebuie sa apara ceva in lege care sa reglementeze aceste aspecte.
Atata timp cat cumparatorul nu isi tine cuvantul si il schimba cate putin zilnic am sa ma refer strict la lege care ar trebui macar sa fie corecta. Putea ca maine dupa acest precontract sa-mi ceara si plata actelor notariale sau macar parte. Acum cand stiu ca nici macar publicitatea imobiliara nu este strict obligatia mea stam altfel la discutii. Din cate inteleg este vorba aici la intabulare si cadastru. Eu am avut o intelegere si imi tin intelegerea dar ceilalti tot modifica usor usor pana ajungem de la banii jos, cash, la prima casa si dezavantajele si stresul acestui contract.
Am acuma un precontract semnat si sa vedem daca mai poate sa schimbe ceva.
"Art. 1105
Cheltuielile pentru efectuarea platii sint in sarcina debitorului."
daca nu a fost precizat altfel in contract, comisionul de retragere numerar il veti suporta Dvs in calitate de titular al contului. Puteti diminua aceste speze prin deschiderea unui cont la o banca ce percepe comisioane mai mici de retragere in numerar. In acest caz, spezele de transfer vor fi suportate de promitentul-cumparator care este dator sa va crediteze intreaga suma.