avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 468 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... precontract vanzare cumparare.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

precontract vanzare cumparare.

La data de azi am semnat un precontract de vanzare cumparare.
In precontract se scrie asa eu fiind VANZATORUL:

"Pretul apartamentului este de 35000 de EURO pret din care, la data semnarii si autentificarii prezentului antecontract s-a achitat, cu titlu de avans, suma de 1750 EURO, urmand ca diferenta de 33250 EURO sa fie achitata prin credit bancar tip "Prima Casa' acordat promitentei cumparatoare."

Se intelege de aici ca mie imi vor reveni in mana 35000 de euro sau nu reiese clar si exact? Cumparatorul spune ca nu e treaba lui sa-mi plateasca comisionul de retragere a banilor. Eu spun ca suma reiese din doua locuri din aceasta fraza si nu ma intereseaza pe mine cum ajunge sa-mi achite pretul ci este treaba lui ca eu la final sa am in mana 35000 de euro.

In cazul unui proces cine are castig de cauza pe baza respectivului cittat din antecontract?
Ultima modificare: Duminică, 18 Septembrie 2011
cerul, utilizator
Cel mai recent răspuns: cerul , utilizator 16:46, 21 Septembrie 2011
Pentru ca anumite lucruri nu au fost aduse la cunostinta nici de agentie nici de nimeni altcineva. Eu am citit legea si am vazut + ca am si intrebat agentul cine suporta aceste cheltuieli in mod uzual. A lasat sa se inteleaga ca el va plati cu cash air apoi la precontract a aparut idee ca plateste cu prima casa. Am spus atunci ca nu accept taxe de certificat energetic etc + ca vroiam si ceva bani in caz ca banca se retrage. El a acceptat sa plateasca certificatul energetic si tot ce apare de aici. Pe vremea aia nu stiam cum voi primi banii.. Am renuntat la bani de avans in caza ca banca respinge dar nu sunt dispus sa accept niste taxe care nu au fost incluse la intelegerea initiala. Poate ca pe parcurs puteam sa renunt dar sunt inplicate si alte persoane si nu e totul atat de simplu.

Eu nu cer nimic lipsit de bun simt insa cumparatorul vroia sa intre inainte sa-mi primesc banii in casa si sa renoveze. M-am cam plictisit sa-i accept ideile atata timp cat multe mi se par deplasate.
Nu poti sa spui da la niste conditii si apoi sa apara cereri zi de zi de diverse alte concesii in ideea ca l-ai prins pe vanzator si va trebui sa accepte. Voi accepta la modul onest ce cere legea si cam atat. Acum 2 zile cand i-am spus ca de fapt voi plati comision la banca desi el mi-a spus ca nu voi plati nici un comision a raspuns "nu e treaba mea". Daca nu e treaba dansului nu sunt multe legal nici treburile mele.

Nu pui pe masa niste promisiuni pe care le tragi usor usor cu ata. Cu astfel de persoane nu am ce discuta.
Ultima modificare: Marți, 20 Septembrie 2011
cerul, utilizator
Da, va inteleg dezamagirea...in conditiile acestea nu aveti decat doua variante: ori renuntati la vanzare, ori ii spuneti cumparatorului clar, sa inteleaga, ca nu acceptati plata altor comisioane, fapt pt care doriti sa incasati net suma de 35000euro. In ceea ce priveste faptul ca dumnealui doreste sa zugraveasca... nu are decat sa astepte pana la predarea efectiva a apartamentul, insa numai dupa efectuarea platii integrale. Doresc sa va subliniez un aspect (am citit de mai multe ori ce ati scris): nu acceptati sub nicio forma sa intre in casa inante de a plati toata valoarea. Am sesizat ca a facut o primisiune de plata sub o forma dupa care s-a schimbat. Programul "prima casa" nu se acorda foarte simplu oricui, sunt cateva conditii de indeplinit... am observat ca ati afirmat ca ati mai renuntat la anumite drepturi pe parcurs, inclusiv la avans. Pot doar sa va atrag atentia sa nu aveti cumva de-a face cu un "cumparator mincinos". Daca ii acordati acces inante de plata sumei integrale, dl. intra in apartament si incepe sa faca reparatii/renovari puteti sa aveti probleme mari, nici sa mai primit ceva, sa emita chiar pretentii de bani, nu mai punem in discutie aspectul evacuarii...cu greu ve-ti putea ulterior sa remediati situatia. Mare atentie asadar, poate fi un om onest, dar din ce relatati...ma pune pe ganduri. Chiar ar trebui sa va recuperati toate actele pe care le-ati lasat in original.
Am aflat dupa 2 vanzari ratate si una aproape de finalizare de tranzactie de ce nu accepta lumea tranzactii prin "prima casa". Eu in general imi fac temele dar sunt destul de permisiv. Asta este a 3-a incercare de vanzare si este un stres fantastic atata vreme cat nu cunosti nimic din tot procesul.

D-na Catalina multumesc pentru sfaturi si am decis sa termin cu modul meu permisiv si sa merg pe calea legala. Nici eu nu-mi permit sa ma ratrag acuma dupa atata stres asteptari, evaluari etc. Avansul pe care il solicitam care sa ramana la mine INCLUSIV daca banca nu accepta dosarul am renuntat la el pentru ca agentul a spus ca nu va accepta banca un asemenea antecontract.
Actele originale le-am recuperat dupa o cearta in notariat cand le-am cerut baza legala dupa care imi retin ei mie acte.

Multumesc tuturor pentru sfaturi si forumul asta a avut un rol esential pentru mine si nu doar in aceasta tranzactie.
Sper sa ajute si pe altcineva povestea asta.
Astazi de exemplu am aflat ca transferurile interbancare sunt de 3 tipuri: plateste cumpratorul toate taxele pana banii ajung in cont, plateste vanzatorul toate taxele , platesc amandoi.
Aceste taxe apar la transferul bancar din contul cumparatorului in cel al vanzatorului. apoi deabia apar taxele de retragere numerar.
Deci taxele de transfer bancar prin prima casa cine se prezuma sa fie platite daca in privinta celor de retragere vad ca parerile sunt impartite?
Deci e nevoie de un act notarial in care sa se scrie si taxele notariale cine le plateste si publicitatea imobliara si imputernicirea si tot or sa apara discutii.
Ma intreb la cei care au raspuns ca taxele de retragere le platesc eu cum a fost stabilit cine plateste celelate taxe? Asa plateste "toata lumea"?
Ultima modificare: Miercuri, 21 Septembrie 2011
cerul, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Programul prima casa ContemporaryCaveman ContemporaryCaveman Buna Ziua, Mi-ati putea spune, va rog, cam in ce consta programul \\\\"Prima Casa\\\\"? Am un imobil pe numele meu, iar cumparatorul vrea sa mi-l cumpere ... (vezi toată discuția)
Sunt pe cale să cumpăr un apartament care costă 29.000 de euro, iar vânzătorul vrea banii cash. este legală pretenția lui? manutmu manutmu Sunt pe cale sa cumpar un apartament (29 mii euro) insa vanzatorul vrea toti banii cash in EURO. Eu am toti banii in contul meu bancar in RON. E legal sa dau ... (vezi toată discuția)
Vanzare apartament prin virament bancar ! codrutz2007 codrutz2007 Buna ziua ,as vrea sa vand apartamentul unor tineri prin credit ipotecar ,intrebarea este , il vand cu o suma de 50000 euro transfer bancar ,sunt cumva ... (vezi toată discuția)