Parintii mei se afla intr-o situatei mai mult decat disperata si total hilara. Povestea este tare lunga dar o sa incerc sa fac un rezumat. La inceput existau 2 loturi mari, pe partea stanga si pe partea dreapta. Cel din stanga a vandut loturi mici la un nr. de 6 familii. Cel din dreapta a ramas cu un singur proprietar( X). Intre cele 2 loturi s-a format o aleea lata de 3 m si lunga de 100, care poarta denumirea de Intrarea Pictror N. Grigorescu. pe aceasta alee se afla toate utilitatile (apa, canalizare, curent, gaze, iluminat public...) Cei din stanga au nr. impare, Acum 37 de ani, parintii mei au cumparat un teren din lotul lui X. Avand iesire la un drum public casa figureaza pe Int...cu nr.2. Toate actele, dar absolut toate actele, parintilor mei sunt pe Int...nr.2. In 1991 parintii mei au iesit din indiviziune cu fam X. Si-au facut si cadastru, si intabulare...deci au toate actele in regula. la fel au procedat si alti 2 vecini din partea stanga a aleii. Ei, dar cei din dreapta au hotarat, acum 7 ani, ca este aleea lor asa ca nimeni nu mai trece pe acolo. Si...a inceput circul. Primaria Cta, le-a inmanat o adresa prin care le spunea ca este terenul lor, deci este o servitute de trecere (dvs. ati auzit ca o servitute de trecere sa poarte denumire de strada? Sau ati auzit ca vreo primarie sa aibe evidenta servitutilor de trecere?) Culmea este ca, in actele lor de proprietate, la vecinatati nu apare fam.X ci Int.Pictor. Bun.dar daca e servitute au mers mai departe si au hotarat ca cei de sus (care ai cadastre si intabulari pe Int) nu au voie sa circule pe o alee lata de 3 m si le-au lasat-o la...1,5 m. Asta,in ideea de a nu mai intra cu masinile. Cei de sus, ca ei, "stapanii" isi parcheaza masinile pe alee. Ceilalti...sa-si foloseasca garajele pe post de decor.Din pacate, asta e raul cel mai mic. Au mai decis ca, parintii mei, nu mai au voie sa treaca pe alee ci sa foloseasca curtea fam X, de unde au cumparat terenul. Numai ca, fam X le-a vandut parintilor mei un teren care, in momentul vanzarii, avea iesire la un drum public si, intre timp, pe terenul fam. X au mai aparut 2 proprietari. Asa ca, mi-au dat parintii in judecata. S-au facut 3 expertize din care reiesea ca, de fapt, doar 1,5 m din terenul aleei apartine proprietarilor dein partea stanga, restul de 1,5 m apartine fam.X (asta la prima si a 3 expertiza). expertiza 2 spunea ca, desi aleea X apartine celor din partea stanga,, parintii mei nu au alta cale de acces decat aceasta alee.
Recapitulam? Desi au fost 3 expertize, desi toate actele parintilor mei sunt pe Int, desi toate institutiile spun ca in evidentele lor exista intrarea, desi exista un cod postal pt. intrare, (ca sa facem haz de necaz, Primaria ne comunica urmatoarele: Domnule...domiciliat in Cta, Intrarea Pictror N.Grigorescu nr.2, va comunicam ca Intrarea Pictor N.Grogorescu nu exista??????), desi sunt trase toate utilitatile pe intrare, desi primaria plateste iluminatul stradal pe intrare, desi se specifica ca parintii mei nu au alta cale de acces decat pe intrare...au pierdut procesul. De 2 ori. Asa ca, parintii mei, la ora actuala, au doua varianta:1) ori au arest la domiciliu sau 2) isi parasesc locuinta.
Ce sa facem? Unde sa mai mergem? Suntem disperati. Suntem ingroziti.
Primaria Cta recunoaste ca s-a facut o eroare acum 50 de ani fiindca nu exista nici un act oficial care sa ateste infiintarea acestei intrari. Corect. Dar parintii mei si-au cumparat o locuinta pe o strada, celelalte 2 familii care au iesit din indiviziune, locuiesc pe o strada. O strada care nu are accea la nici un drum public. Peste tot pe unde am umblat, toata lumea ne spune ca avem actele in regula. Bun. Vecinii nostri au acte in regula, noi avem acte in regula. Situatia se bate cap in cap. Ce facem in cazul asta? Cand o sa vina executorul judecatoresc cum o sa rezolve problema? O sa ne inchida poarta (care, legal da intr-un drum public) si...o sa ne lase sa murim de foame in casa? Nici macar nu putem primi pachete cu mancare aruncate cu prastia tanad cont de strada publica este la 100 de metri de noi.
In momentul in care Primaria Cta ne-a informat ca strada pe care locuim nu exista am cerut o confirmare de adresa. Spre surprinderea noastra am constatat ca, peste noapte, locuim in alta parte. Pe ce baza ne-au schimbat adresa, Dumnezeu stie. Atata timp cat toate actele noastre au o adresa (singura pe care o avem de cand locuim aici, mai mult de 30 de ani), pe buletine, pe cadastru, pe intabulare, pe contracte enel, raja, telefon....cum de am ajuns sa locuim in alta parte ramane un mister. Dar, spre exemplu, la ultimele alegeri pentru primar, pe listele de alegatori noi aparem la adresa din buletin. Dupa cum bate vantul... Normal ca am facut o plangere la politie. Acum, daca ne ducem sa cerem iar o confirmare de adresa, nu mai primim nimic. Asa ca treaba cu consiliul local nu ne ajuta absolut deloc. Pe unde am intrebat pana acum (politie, pompieri, cadastru, congaz, raja, posta, romtelecom...) ne anunta ca in evidentele lor exista Intrarea Pictror N. Grigorescu. Si? Si pe site-ul oficial al Primariei Cta apare adresa asta. Si?
A m fost chemati in judecata pentru a ni se interzice dreptul de a mai folosi calea de acces denumita Int. Pictor... avand drept de servituta pe la fam.X si inchiderea portilor care dau in aceasta intrare.
Asa cum v-am spus, in momentul cumpararii terenului de la fa. X, exista o cale de iesire la un drum public - int. pictor..., iar, la ora actuala, in curtea fam X au mai aparut 2 proprietari. ca sa nu mai spun ca, doar parintilor si surorii mele li se interzice accesul 9ei avand adresa pe Intrare). Restul...
Cum putem sa inchidem portile catre Intrare atata timp cat exista o intabulare de unde reiese ca avem acces pe Intrare?
Instanta ne obliga sa nu mai folosim calea de acces denumita Int... si sa inchidem portile deschise spre Intrare (singurele, de altfel).
Am facut apel si...iar am pierdut.
la proces au aparut tot felul de minunatii.1) Directia patrimoniu a dat o adresa din care rezulta ca Int..Pictor nu este cuprinsa in inventarul bunurilor apartinand domeniului public al Mun. Cta iar in arhiva nu sunt acte prin care terenul aferent aleei sa fie trecut in domeniul public. Plus o adresa care arata ca terenul nu a facut obiectul nici unui act de expropiere pentru cauza de utilitate publica. Poate este corect ce ne anunta directia patrimoniul dar ce vina avem noi? Noi am cumparat un teren care avea iesire la un drum public. In cei 37 de ani de cand locuim aici, vecinii nostri au mai pretins ca este aleea lor si, intreband mereu primaria, ni se confirma ca este drum public. Si acum 7 ani, cand a inceput nebunia asta prima oara primaria ne-a inaintat o adresa in care se preciza ca este drum public ca, dupa cca 2 saptamani, sa ne spuna ca nu mai exista. Noi nu contestam ca vecinii nostri nu au dreptate, dar...mai intreb inca o data, noi ce vina avem?
Acum 3 zile am fost iar la cadastru, si am intrebat iar daca actele noastre sunt bune sau nu. raspunsul este, da.Atunci, noi ce sa mai intelegem de aici?
In proces noi nu am invocat pretentii proprii cu privire la calea de acces, nu am formulat o cerere reconventionala si nu am solicitat constatarea vreunui drept al lor de a folosi aleea. Singura aparare a fost aceea ca aleea de acces e domeniu public, sustinere care s-a dovedit neintemeiata (?????).
Chiar daca din raportul de expertiza (au fost 3 expertize facute; din 2 rezulta ca aleea de acces a fost formata si din cedarea de teren de la fam X, iar una arata ca aleea a fost formata din cedarea de teren numai de la vecini - culmea, s-a tinut cont numai de cea in care se arata ca aleea a fost formata numai de vecini) arata ca paratii nu au o alta cale de acces la drum public,atata timp cat noi nu am justificat vreun drept cu privire la folosirea aleei de acces si nici nu am pretins constatrea vreunui astfel de drept, instanta nu a analizat acest aspect.
Acum, daca o sa dam in judecata fam.X si, daca nu va fi de acord sa-i folosim curtea pentru a ajunge la noi acasa, ce va face instanta? Ne va da acees prin Intrare? Ca, pe undeva, tot trebuie sa ajungem acasa, nu?
Maine, poimaine o sa se trezeasca cineva care o sa spuna ca, de fapt, un bulevard din Cta ii apartine si, primaria o sa-i dea dreptate ca nu a gasit ea acte in arhiva. Ne este si frica sa ne mai cumparam vreun teren ca poate iar ne trezim dupa ani buni ca de fapt, strada pe care am luat terenul este inexistenta.
Asa cum v-am mai spus, intarea asta nu exista in evidentele primariei ca, la celelalte institutii din Cta, este.
Astept o mana de ajutor din partea dvs. Stiu ca problema asta este foarte incurcata de de neinteles. Imi cer scuze daca nu am fost prea explicita dar, credeti-ma, dupa 7 ani de razboi sunt bulversata total. Multumesc.
1. Este lucru judecat ca aleea de acces nu este in domeniul public. Aceasta chestiune poate fi privita sub doua aspecte: unul negativ (ati pierdut procesul in care ati folosit ca unica forma de aparare aceasta sustinere) si unul pozitiv, respectiv puteti sa invocati uzucapiunea intr-o noua cauza.
2.Introduceti o cerere de chemare in judecata pentru a se constata ca ati dobandit servitutea de trecere prin uzucapiune. Va ramane sa dovediti cu martori si inscrisuri ca ati folosit aceasta cale de acces de peste 30 de ani.
Bine, mai avem posibilitati de a lupta. Dar nu este aberant? Noi locuim pe o strada publica. Cel putin asa arata actele noastre. De ce sa mai trec prinytr-un proces - care va dura ani de zile - ca sa pot folosi aleea. Plus ca, v-am spus ca initial aleea avea o latime de 3 metri dar vecinii nostri, pentru a nu mai fi deranjati de masinile noastre eu redus aleea la 1,5 m, pentru noi. Noua cine ne plateste toate actele pentru a fi preschimbate? Daca pe gadastru imi apare un garaj dar eu nu mai am cum sa-l folosesc ... Si pana intentam un alt proces (eu tot sper sa castigam recursul...) si noua ni se interzice accesul pe alee, ce facem? Cum ajungem in curtea noastra?
Daca este o greseala a primariei nu era normal ca ea sa o descurce? Bun, s-a constatat dupa 50 de ani ca nu este strada dar...ce vina au unii din noi?
Va rog frumos sa imi mai raspundeti la o intrebare. Daca in procesul pe care l-am pierdut se specifica ca trebuie sa inchidem portile care dau in alee dar noi avem un cadastru si o intabulare care certifica ca stam pe intrare si ca avem ca si cale de acces aleea, mai suntem obligati sa le inchidem? Pana la urma sunt 2 hotariri date de judecatori, total diferite, nu? Multumesc pentru ajutor si astept in continuare raspunsurile dvs.
Va rog frumos sa imi mai raspundeti la o intrebare. Daca in procesul pe care l-am pierdut se specifica ca trebuie sa inchidem portile care dau in alee dar noi avem un cadastru si o intabulare care certifica ca stam pe intrare si ca avem ca si cale de acces aleea, mai suntem obligati sa le inchidem? Pana la urma sunt 2 hotariri date de judecatori, total diferite, nu? Multumesc pentru ajutor si astept in continuare raspunsurile dvs.
Da sunteti obligat sa o inchideti. Incheierea de carte funciara, chiar data de un judecator, nu are autoritate de lucru judecat.
Situatia este aberanta insa retinti, va rog, vorbele lui Marcus Tulius (Cicero) "Res judicata facit de album negrum et de quadrato rotundum" = lucrul judecat face din alb negru si din patrat rotund. Cred ca se aplica si situatie de fata :stunned: