avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1485 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Anularea unei DONATII
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Anularea unei DONATII

Buna ziua...
As vrea si eu sa aflu cum se poate anula o donatie... Care sunt toate procedurile mai exact.
Am nevoie de anularea unei donatii facute de tatal meu unor persoane carora trebuia sa le doneze o suprafata de pamant. Insa in acel act de donatie a fost trecuta si alta suprafata de pamant (aflata langa casa tatalui meu) pe langa aceasta care trebuia donata.
Tatal meu este foarte batran ... are 85 de ani si nu a stiut ce semneaza. Iar persoana care i-a dat actul sa semneze i-a spus doar te acea parte de pamant care trebuia donata ... nu de cea ce era scris pe act.
De aceea vreau sa stiu cum se poate anula un act de donatie.
Cel mai recent răspuns: ContSters63637 , utilizator 22:29, 8 Septembrie 2008
Diana Persa a scris:

Unde a fost incheiat actul de donatie? Spuneti ca persoana care a primit donatia i-a dat actul sa-l semneze si tatal nu a stiut ce semneaza...In primul rand, ca sa aveti ce anula, contractul de donatie trebuia sa fie incheiat la notarul public, in forma autentica. Daca nu este incheiat in forma autentica, este nul din start si nu mai aveti nevoie de nici un proces.


Actul a fost incheiat la notar.
In acest caz, exista un viciu de consimtamant la incheierea donatiei si anume eoarea (error in corpore). Sanctiunea in acest caz este nulitatea absoluta a actului, care va fi constatata de instanta care va fi investita cu judecarea cauzei.
odata ce a semnat e bun semnat,teoretic conteaza vointa interna a partilor dar practic e greu de probat, Dar Art. 841

Liberalitatile, fie facute prin acte intre vii, fie facute prin testament, nu pot trece peste jumatatea bunurilor dispunatorului, daca la moarte lasa un copil legitim; peste o a treia parte, daca lasa doi copii; peste a patra parte, daca lasa trei sau mai multi. Asa ca poate sa va vanda voua la copii din ce are ,acum,astfel ca la decesul dumnealui voi sa cereti reductiunea liberalitatilor.
atentieB-)! viciile de consimtamant atrag nulitatea relativa nicidecum nulitatea absoluta a actului de donatie, context in care actiunea privind constatarea nulitatii este supusa termenului special de prescriptie (18 luni de la data incheierii actului), tocmai de aceea ar fi interesant de stiut [data] la care a fost incheiat contractul de donatie?
Intr-adevar, dupa cum v-a scris tesmarius, tatal dvs are la dispozitie doar 18 luni pentru promovarea actiunii in anulare.
Conf. art. 9 din Decretul privind prescriptia "Prescriptia dreptului la actiune in anularea unui act juridic pentru violenta, incepe sa curga de la data cind aceasta a incetat.
In caz de viclenie ori eroare sau in celelalte cazuri de anulare, prescriptia incepe sa curga de la data cind cel indreptatit, reprezentantul sau legal sau persoana chemata de lege sa-i incuviinteze actele, a cunoscut cauza anularii, insa cel mai tirziu de la implinirea a 18 luni de la data incheierii actului.

Dupa decesul tatalui dvs, ca mostenitoare rezervatara, veti putea cere instantei reducerea donatiei daca aceasta va afecteaza rezerva succesorala - vedeti supra mesajul de la anamarian pentru a verifica in cazul dvs cat este rezerva, respectiv cotitatea disponibila(partea din averea sa pe care o putea dona liber oricui)

Alte discuții în legătură

Anulare testament laurateona laurateona In ce context poate fi anulat testament din 1987 in ideea ca in 2004 respectiv 2008 au decedat ambii (testamentul a fost facut reciproc), iar rudele cer ... (vezi toată discuția)
Eroarea obstacol ContSters61634 ContSters61634 Buna ziua, In vechiul cod civil eroarea obstacol (asupra naturi sau a obiectului contractului) era lovita de nulitate absoluta. Din textul noului cod civil ... (vezi toată discuția)
Donatia-poate fi anulata in cazul in care apare un mostenitor(fiu-fica) sor1 sor1 In anul 2002 am mostenit o suprafata de pamant in judetul Arges.La acea vreme din comisia locala de fond funciar facea parte si si directorul IAS ,IAS pe raza ... (vezi toată discuția)