va rog frumos sa imi dati cat de repede se poate un raspuns de specialitate.
situatia este urmatoarea: este vorba despre un apartament . in anul 93 a fost facut contractul de vanzare cumparare cu semnatura ambilor soti. apartamentul urma sa fie cumparat in rate. in anul 96 a decedat sotul, ratele nu erau finalizate.
sotia a finalizat plata apartamentului (toate chitantele sunt pe numele ei) iar actele ce au urmat (intabularea, inscrierea in CF) au fost trecute doar pe dansa. acum are cumparator la apartament,iar in ziua incheierii actului de vanzare cumparare notarul a spus ca nu se poate vinde fara succesiunea facuta, considerand ca a fost facuta o greseala cand s au facut acele acte doar pe numele ei.
intrebarea este: mai este necesara succesiunea sau era corect inscris in cartea funciara intial??
va rog frumos sa imi dati o consiliera cat mai repede c!
va multumesc anticipat!
Patajul se face dupa eliberarea certificatului de mostenitor. Se face la notar imediat dupa eliberarea certificatului de mostenitor. El va fi inscris in Cartea funciara pe numele mamei dvs, daca fratele dvs cedeaza cota lui mamei.
va rog frumos imi puteti spune si mai detaliat cum se procedeaza.
am inteles se merge la notar pt succesiune. imediat dupa se poate face si partajul?? ce semnifica acest partaj: fiul va dat o declaratie precum ca renunta la partea lui?? cat dureaza acest partaj? cat se plateste (aproximativ).
va multumesc si imi scuzati insistenta.
Actul de partaj se face pe baza certificatului de mostenitor si se poate face imediat dupa eliberarea certificatului de mostenitor. Nu este o declaratie, este o conventie prin care mostenitorii decid iesirea din indiviziune. Se stabileste ca mamei dvs ii va reveni intreaga casa , fiul renuntand la acest imobil, fie in schimbul unei sulte (adica bani) sau nu. Actul de prtaj se face pe loc daca exista consimtamantul coindivizarilor, adica al mamei si fratelui dvs. Acest act de partaj este transmis la cartea funciara, el fiind decalartiv de drepturi si produce efecte de la moartea tatalui dvs, singurul proprietar fiind inscris in cartea funciara mama dvs.
Costurile - onorariul - se calculeaza in functie de valoarea imobilului din expertiza imobiliara pentru uzul notarilor. La valoarea lui se taxeaza, la care se adauga tva. Aceste expertize sunt numai pt uzul birourilor notariale si se are in vedere la stabilirea valorii anul construrii, zona, etajul, starea imobilului.
va multumesc inca o data.
eu sunt nora :) . este vorba de sotul meu si de parintii lui (tatal decedat acum 15 ani!).
am inteles ce mi-ati explicat. sper sa fie si notarul de acord ca spunea ca nu exista o alta cale decat sa se faca succesiunea dupa tatal sotului si pe mama si pe fiu. si apoi transcrierea in CF amandoi si din nou trimise acele acte la fond...o nebuniiieee,,,,,deja asteptam de aproape 3 luni....:(
Mostenire ,succesiune
anays18
cum se poate face act pe un apartament intreg, in cazul in care se dezbate succesiunea doar pt un parinte care a decedat ,cealalta parte a celuilalt parinte ... (vezi toată discuția)