avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire in caz de deces.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire in caz de deces.

Mama mea s-a recasatorit si am un frate vitreg. Casa este pe numele ei, cumparata inainte de casatoria cu tatal meu vitreg. In caz de deces, cui ii va reveni casa si in ce masura? Mentionez ca eu am 21 de ani, iar fratele meu vitreg 5.
Cel mai recent răspuns: Mihnea Balescu , Consultant credite si finantari 01:40, 3 Octombrie 2011
Alex_Munteanu a scris:

Nu ati spus daca fratele vitreg a fost adoptat de mama. Daca nu a fost adoptat de mama mostenirea se imparte 1/4 la sot si 3/4 dvs.


Din cate se intelege, fratele vitreg este copilul mamei si al actualului sot (tatal vitreg). Mostenirea se imparte astfel: sotul 1/4, copiii (impreuna) 3/4.
Dap. Nu am mentionat, dar eu si fratele meu avem aceeasi mama. Am intrebat deoarece mama vrea sa imi faca mie act de vanzare cumparare pe casa. Motivul e mai complicat, pe de-o parte este din cauza ca sotul ei (tatal meu vitreg) isi tine proprietatile pe numele parintilor lui, ma rog :). Multumesc mult pt informatii.
In cazul acesta, trebuie sa stiti ca si sotul, si fratele, sunt mostenitori rezervatari si, dupa decesul mamei pot ataca actul pe care l-ati face acum. Inainte de a-l incheia, consultati-va cu un avocat sa vedeti ce act este mai putin atacabil.
Cum sa fie mostenitori? Ce drept de proprietate au ei cand casa a fost luata de maica-mea singura? nici macar nu era cu sotul ei actual. Ce drept sa aiba? Pai ar insemna ca toate bunurile sa le facem pe jumate ca doar de... casa e pe numele mamei mele si atat. Nu pe a ambilor.
Si mai sus m-am referit nu la deces ci la act de vanzare cumparare pt. ca mi-ai spus ca e atacabil. N-are cum sa fie, casa a fost cumparata de mama inainte de casatorie, e bun propriu. Nu intra discutii. Altminteri ar insemna ca e de ajuns sa te casatoresti cu o persoana ca sa ii iei jumatete din bunuri. E absurd!
Ultima modificare: Duminică, 25 Septembrie 2011
ganton, utilizator

Alte discuții în legătură

"atacabilitate" act de mostenire zippy zippy Buna ziua, Apelez la ajutorul dumneavoastra cu urmatoarea problema: mama mea a dobandit in urma divortului un apartament. Momentan este recasatorita, iar ... (vezi toată discuția)
Acte pe casa. mostenire giulian13 giulian13 Buna ziua.Am cateva nelamuriri despre aceste acte. Povestea e simpla.Parintii mei au divortat cand aveam 4 ani. Eu acum stau cu mama,care s-a ... (vezi toată discuția)
Mostenire nepot gesica gesica Buna ziua Va rog sa ma sfatuiti in urmatoarea problema: bunica mea a lasat mostenire mamei si matusii mele (copiii) o casa la curte. Sunt singura fiica a ... (vezi toată discuția)