avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 240 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Excludere la plata APIA - spetã
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Excludere la plata APIA - spetã

Bună seara.
Am o spetă cu element de noutate dacă a mai întâlnit cineva sau îşi poate exprima părerea.
Un justitiabil a fost exclus de către APIA de la plată şi i s-au stabilit sancţiuni multianuale printr-o somaţie, ulterior, în urma contestării la conducătorul unităţii, devenită decizie, datorită aşa unei aşa zise supradeclarării a suprafeţelor deţinute.
În cursul anului 2007 a declarat şi cultivat suprafaţa de 15,44ha, aflată în două blocuri fizice, primind prin intermediul programului de acordare a plăţilor din 2007 în cadrul schemelor de sprijin pt populaţie o sumă de bani - numita subvenţie agricolă.
În primăvara anului 2007 a fost chemat la APIA proprietarul pt a identifica o suprafaţă de 8ha din cele 15,44ha. Alături de inginerul cadastral/agricol al Primăriei pe raza căreia se afla pământul şi de un inginer de la APIA a identificat pe HARTA ÎNTOCMITÃ PRIN TELEDECTIE suprafaţa de teren 8ha, prin vecinătăţi, corespunzând codului de culori aferent culturii respective (albastru pt grâu), plecând împăcat.
Ulterior în vara anului 2008 primeşte o somaţie, apoi decizie prin care i se stabileşte o sancţiune pt anul 2007 în sumă de 1300 lei. Mergând în audienţă la directorul APIA şi solicitând să i se arate dosarul i se comunică că i se va arăta, dar cu o condiţie....să renunţe la plângerea organului ierarhic superior, adică la el. Proprietarul promite că va renunţa în urma arătării dosarului. I se arată dosarul, i se recunoaşte de către director vina functionarului care l-a avut spre instrumentare, pt că la teledetectie a rezultat că terenul este cultivat, DAR, ATENŢIE I SE SPUNE SÃ LASE SITUATIA ASA şi să renunţe la contestaţia superiorului!!
Propeietarul nu renunţă la contestatia formulată superiorului, astfel i se comunică respingerea acesteia.
În acest moment i s-a comunicat de către APIA decizia de respingere a contestaţiei, neindicându-se în decizie organul abilitat unde poate formula plângere, decizia fiind EXACT CA PRIMA FÃRÃ VREO MENŢIUNE ÎN PLUS, decât data fiind diferită.
Întrebări:
1. Ce este de făcut? Să atace în contencios decizia emisă de APIA sau să facă plângere la Judecătorie?
2. Aţi avut o speţă similară, dacă da, ajutaţi-mă şi pe mine, că pentru mine e prima?
3. Cum vedeţi dvs soluţionarea cauzei?
În speranţa că va citi cineva multumesc!



hm, avand in vedere ca discutam despre o struto-camila (decizie prin care se aplica amenda contraventionala!?-putin atipic) in opinia mea decizia trebuie atacata in contencios iar in situatia in care se va pune in discutie exceptia de necompetenta materiala in cel mai rau caz se va dispune declinarea de competenta;
mi-as dori sa va pot indica actul normativ care reglementeaza activitatea acestei institutii pentru a verfica temeiul legal de aplicare a sanctiunii (daca exista) insa in acest moment nu imi este cunoscut poate colegii de pe forum detin mai multe informatii in acest sens;
Succes!
Bună seara. Părerea mea (...) este că actul trebuie să fie atacat la Tribunal, în contencios, fiind o decizie emisă de către o instituţie publică. Actul normativ care reglementează acordarea subvenţiilor este Legea nr. 139/2007 privind aprobarea OUG nr. 125/2006 pentru aprobarea schemelor de plăţi directe şi plăţi nationale directe complementare, care se acordă în agricultură începând cu anul 2007, şi pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură.

Menţionez faptul că decizia şi plata respectivei sume a fost stabilita citez ,În conformitate cu art. 138 al. 1 din Regulamentul Comisiei nr. 1973/2004 din 29.10.2004, ce stabileşte principiile detaliate de aplicare a Regulementului Consiliului (CE), nr. 1872 în domeniul sistemelor de sprijin, prevăzute în titlurile IV şi IVa ale acestui regulament, precum şi de utilizarea a terenurilor rezervate pentru producţia de materie primă.
"
Vin de la tara...tata, 76 de ani, profesor de matematica - acum pensionar - pateste acelasi lucru: in loc de ajutor trebuie sa dea amenda pt ca la teledetectie 'nu prea s-a vazut terenul"........
E hotarat sa trimita contestatia maine, pt ca e prea inversunat, prea dezamagit, prea legat de pamant.
De pamantul pe care i l-a lasat bunicul si pt care, la vremea respectiva i s-a refuzat inscrierea la medicina.
Nu poate sa astepte documentarea mea...de jurist.
Il las sa o trimita si in caz de raspuns nefavorabil sunt hotarata sa merg pe contencios.
Ideea e: pot cere daune morale? Daune morale pt lacrimile mamei cand l-a vazut pe tata alb...cu hartia aia in mana tremuranda ca are de platit amenda pt ca pamantul, detinut cu titlu de proprietate si cultivat pe cheltuiala lui ,nu se vede din avion?
Pot????
Ca sa-mi dau cu parerea ar trebui ...sa citesc (nu prea am cunostinta despre aceste reglementari) si marturisesc ca azi n-am vreme...

Dar nu ma pot opri sa-mi amintesc ca, pe vremuri, cand o persoana era judecata pentru furtul unor stiuleti de porumb de pe terenul CAP-ului, avocatul lui s-a prezentat cu mai multe zaire de partid in care se raporta ... terminarea culesului inainte de data furtului, intreband cum dracu putea asta sa fure ceea ce altii raportau ca nu mai era pe camp. :D si punandu-l pe judecator intr-o situatie imposibila (sa contrazica ziaru' de partid!?). :D

Asa ca, un aspect esential in aceste cauze mi se pare a fi data la care s-au uitat astia din avion pentru a putea vedea "ca nu prea se vede" cultura (eventual nerasarita sau secerata).
Ultima modificare: Luni, 15 Septembrie 2008
romascanu, moderator
Bună.
Eu am şi calitatea de jurist (pe lângă cea de coproprietar) al unei ferme agricole aflată în aceeaşi situaţie.
Din cauza identificării greşite a unor parcele societatea a fost exclusă de la plata subvenţiilor pe suprafaţă aferente anului 2007. Mai interesant este că iniţial localizarea parcelelor a fost corect efectuată dar apoi pentru a ieşi din situaţia supradeclarărilor, administratorul societăţii a modificat declaraţiile privind identificările, urmând ca la a treia modificare să revină la primul amplasament. Această peripeţie a fost cauzată de angajaţii APIA care tot au mutat solicitanţii (evident la figurat) în scopul aranjării situaţiei pe hârtie şi nu neapărat în raport cu situatia reala de pe teren.

Presupunând că ii actionam in contencios aş fi încântat să găsim nişte articole de lege, prin care să putem demonstra că
au o culpă în neacordarea plăţilor. Credeţi-mă că am căutat în toate actele normative referitoare la funcţionarea APIA şi la plăţile directe pe suprafaţă şi nu am găsit nici măcar un indiciu...

Aplicarea sancţiunilor şi controalele sunt foarte exact reglementate şi nu se pot contesta.

Nu se regăseşte nicăieri un text cu valoare juridică în care să apară obligaţia Agenţiai APIA de a ajuta fermierii la identificarea suprafeţelor lucrate şi la redactarea cererilor de plată.

Fermierii semnează pe proprie răspundere orice cerere, modificare a acesteia sau localizare a parcelelor...

E ca şi cum am vrea să dăm în judecată judecătorul care nu ne-a ajutat să câştigăm un proces....

Dacă aş găsi un text de lege în sensul în care personalul APIA are obligaţia să ajute, să consilieze fermieriii la întocmirea cererilor aş câştiga. În cazul meu un angajat a scris personal o cerere prin care solicitam mutarea în altă parcelă (bloc fizic pentru cunoscători)

Aştept sugestii!

Sugestii?

Alte discuții în legătură

Plata subventiei pentru culturi agricole RazvanDragomir RazvanDragomir Detin un teren agricol pe care am cultivat in anul 2011 floarea-soarelui.Conform prevederilor legale , ar fi trebuit sa primesc prin virament bancar ... (vezi toată discuția)
Contestatie raport masurare apia aritim aritim Buna ziua, As dori sa ma ajutati si pe mine in urmatoarea problema legata de Apia. Tatalui meu in august 2008 i au fost masurate un numar de 5 parcele de ... (vezi toată discuția)
Cine este indreptatit sa incaseze subventia de la apia aferenta saps? karbon karbon Buna ziua, As vrea sa stiu cine este indreptatit sa incaseze subventia de la APIA aferenta SAPS (Schema de Plata Unica pe Suprafata) in cazul in care ... (vezi toată discuția)