Problema mea este urmatoarea:in urma unui concubinaj cu o fata a rezultat un baiat acum in varsta de 1 an si 8 luni pe care abia acum ma chinui sa-l recunosc pe cale legala intrucat nu am avut cunostinta de nasterea acestuia(ne despartisem la un moment dat).Ea incearca sa-mi ingreuneze acum acest lucru,de ex.nu e de acord sa mergem impreuna la starea civila pentru recunoasterea copilului si eliberarea unui nou certificat de nastere.Probabil face acest lucru intrucat am refuzat sa ma casatoresc cu ea ,cred eu! Intre timp am avut o relatie foarte buna cu minorul preocupandu-ma de el si iubindu-l foarte mult ,desi acum nu mai sunt lasat nici macar sa-l vad .Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1.dupa stabilirea paternitatii care sunt drepturile la legaturi cu minorul pe care le pot obtine exact si daca pot cere sa pastrez legatura si la telefon, messenger etc?vreau sa scot maximul din drepturile de vizitare chiar daca mama lui ma va zugravi ca un monstru (am si eu facturi care dovedesc cheltuielile pe care le-am facut pentru intretinerea acestuia,hrana,imbracaminte,pemparsi,jucarii )
2.care este varsta cea mai mica a minorului la care practica instantelor acorda custodia/incredintarea acestuia chiar si tatalui
3.conform practicii instantelor tatal chiar nu poate obtine custodia copilului ? mentionez ca nu pot dovedi ca mama este alcoolica sau drogata ,dar pot aduce martori ca este o femeie de moravuri usoare,in plus nu are nici un venit ,nici locuinta in prezent fiind studenta si locuind la tara cu bunicii si strabunicii copilului .situatia mea materiala este net superioara celei ale ei.
Mentionez ca nu sunt absurd sa nu realizez ca acum copilul are mai multa nevoie de mama dimpotriva , dar mai tarziu in mod sigur as putea sa-i ofer cel putin aceeasi afectiune ,dar posibilitati de educatie ,precum si materiale net superioare. De asemenea mentionez ca sunt dispus sa fac orice si sa cheltui oricat pentru a obtine custodia ulterior,astept de la dvs. pareri mai degraba despre ce pot sa fac ,nu sa o las balta ca n-am sanse etc ,atata timp cat exista sanse eu sunt dispus sa lupt !
Va multumesc anticipat pentru raspunsurile dvs. amabile si profesionale !
Cu toate ca acest topic e cam vechi, totusi revine in actualitate, asta si datorita noului cod civil
Nu l-am citit , recunosc, dar v-as prezenta pe scurt cazul meu, ideea e daca as pute obtine, ca tata, custodia copilului meu.
Am divortat in 2008, si copilul, asa cum aproape orice judecator il da mamei, asa s-a intamplat si in cazul meu ,la acea data copilul avand 8 ani. Am stabilit de comun acord cu mama o pensie alimentara de 200 lei, si nu procent din salariu, asta datorita faptului ca , copilul urma sa stea la mine, asta din mai multe motive: ma ocupam si ma ocup mai bine de cresterea si educatia lui, stau mai mult timp cu el, mama, neavand timp pt asa ceva, fiind o fire mai activa, careia ii plac distractiile si pierderea timpului aiurea. Dar nu asta e problema, cu mama copilului.
Eu as vrea sa stiu cum pot proceda cel mai simplu, astfel incat sa nu mai platesc pensia alimentara, pt ca oricum copilul sta la mine de atunci, la mama ducandu-se doar in weekend.Nu am pretentie de la mama sa-mi dea ea pensie alimentara, nu ca as fi bogat, dar pur si simplu eu vreau doar sa am grija de copil,dar nu prea mai fac fata , si cu criza asta :-), chiar conteaza acei 200 lei care ii dau efectiv degeaba. Mama a zis de vreo 3 luni ca pot sa nu ii mai dau, dar daca peste un an, doi, zece, o sa spuna ca nu i-am platit pensie alimentara, si atunci de unde o sa-i dau toate sumele restante? Repet, nu vreau razboi cu ea, vreau doar sa nu mai platesc acei bani, deci cum as putea face asta, sa cer eu incredintarea minorului(care a stat cu mine de la divort) , sa cer custodie comuna, sau cum? Momentan mama e plecata in Germania la munca, de vreo 3 luni, a lucrat ceva temorar, am inteles ca o sa inceapa luna viitoare sa lucreze, deci ca prezenta nu va fi in tara o perioada mai mare ), pot face ceva acum, sau cand se va intoarce ea? Ca detalii, copilul tine la amandoi parinti, l-am crescut si l-am invatat sa-si iubeasca ambii parinti, deci si pe mama, chiar daca aceasta nu prea a fost mama.
Va multumesc pt eventualele raspunsuri.
Aveti posibilitatea sa formulati o actiune prin care sa solicitati instantei sa dispuna ca exercitarea autoritatii parintesti sa apartina ambilor parinti si sa se stabileasca locuinta minorului la domiciliul dvs.
In dovedirea acestei actiuni va fi necesar sa propuneti si sa administrati probe din care sa rezulte ca imprejurarile avute de instanta la luarea masurii de incredintare s-au schimbat, respectiv probe din care sa rezulte cele expuse de dvs. precum si probe din care sa rezulte conditiile/ posibilitatile de crestere si educare pe care le-ati oferit si pe care le puteti oferi in continuare minorului.
Probele sunt:- inscrisuri, martori, interogatoriul paratei, ancheta psihosociala.
De asemenea, minorul va fi ascultat si el cu privire la optiunea sa privind actiunea promovata.
Puteti promova actiunea acum cu citarea paratei atat la domiciliul avut in tara cat si la resedinta din strainatate.
Este laudabil modul dvs. de a gandi si de a expune in acelasi timp problema copilului dvs.:luck:
Va multumesc pt raspuns si aprecieri :vishenka:
Si daca introduc actiune, ce as putea obtine, custodia copilului sau scutirea de pensia alimentara?
Multumesc
Amandoua.
Cat despre pensie strict, puteti sa nu o mai achitati; nu se considera datorata atata timp cat dv. intretineti, practic, copilul. Doar sa aveti dovezi in sensul asta, cum spunea si colega.
Custodie
Cristinamaria13
Buna seara , am o fetita de un an jumatate si este trecuta pe numele meu de fam. Iar dupa o judecata pt pensia alimentara pt copil , ne am ìmpacat eu si ... (vezi toată discuția)