avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Incredintare custodie minor catre tata
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Incredintare custodie minor catre tata

Problema mea este urmatoarea:in urma unui concubinaj cu o fata a rezultat un baiat acum in varsta de 1 an si 8 luni pe care abia acum ma chinui sa-l recunosc pe cale legala intrucat nu am avut cunostinta de nasterea acestuia(ne despartisem la un moment dat).Ea incearca sa-mi ingreuneze acum acest lucru,de ex.nu e de acord sa mergem impreuna la starea civila pentru recunoasterea copilului si eliberarea unui nou certificat de nastere.Probabil face acest lucru intrucat am refuzat sa ma casatoresc cu ea ,cred eu! Intre timp am avut o relatie foarte buna cu minorul preocupandu-ma de el si iubindu-l foarte mult ,desi acum nu mai sunt lasat nici macar sa-l vad .Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1.dupa stabilirea paternitatii care sunt drepturile la legaturi cu minorul pe care le pot obtine exact si daca pot cere sa pastrez legatura si la telefon, messenger etc?vreau sa scot maximul din drepturile de vizitare chiar daca mama lui ma va zugravi ca un monstru (am si eu facturi care dovedesc cheltuielile pe care le-am facut pentru intretinerea acestuia,hrana,imbracaminte,pemparsi,jucarii )
2.care este varsta cea mai mica a minorului la care practica instantelor acorda custodia/incredintarea acestuia chiar si tatalui
3.conform practicii instantelor tatal chiar nu poate obtine custodia copilului ? mentionez ca nu pot dovedi ca mama este alcoolica sau drogata ,dar pot aduce martori ca este o femeie de moravuri usoare,in plus nu are nici un venit ,nici locuinta in prezent fiind studenta si locuind la tara cu bunicii si strabunicii copilului .situatia mea materiala este net superioara celei ale ei.
Mentionez ca nu sunt absurd sa nu realizez ca acum copilul are mai multa nevoie de mama dimpotriva , dar mai tarziu in mod sigur as putea sa-i ofer cel putin aceeasi afectiune ,dar posibilitati de educatie ,precum si materiale net superioare. De asemenea mentionez ca sunt dispus sa fac orice si sa cheltui oricat pentru a obtine custodia ulterior,astept de la dvs. pareri mai degraba despre ce pot sa fac ,nu sa o las balta ca n-am sanse etc ,atata timp cat exista sanse eu sunt dispus sa lupt !
Va multumesc anticipat pentru raspunsurile dvs. amabile si profesionale !
De acord cu cele de mai sus, dar cred ca erau valabile cand copilul era dat unuia dintre parinti. La custodia comuna, de ex daca copilul sta la un parinte, celalalt tot trebuie sa plateasca pensie alimentara?
v-a raspuns colega.asa cum am mai explicat pe larg, in Codul civil nou este prevazuta autoritatea parinteasca comuna, nu custodia comuna. cititi explicatiile, nu le mai reiau .
ambii parinti trebuie sa contribuie la cheltuieli. in ce priveste cal la care locuieste copilul se prezuma ca, oricum face aceste cheltuieli. prin urmare, da , se datoreaza pensie alimentara in natura sau bani. ar fi si ilogic sa fie altfel, doar ce fel de custodie comuna ar mai fi asta cand unul are doar drepturi, iar altul doar obligatii.....:-/
Atata timp cat nu ati descoperit cum sa taiati copilul in jumatate si acesta sa supravietuiasca intretinut jumatate de unul, jumatate de celalalt parinte, atunci tot se datoreaza intr-un fel pensia de intretinere.
Sunt si exceptii, depinde de la caz la caz.
Am divortat din 2008, iar instanta a acordat copilul spre crestere si educare mamei. Nu discut acum despre decizia curtii, care din pct meu de vedere este una comunista, atata vreme cat tutela se acorda neconditionat doar mamei.
Din momentul divortului, copilul a stat la mine, la mama mergand doar in weekend, sau cand i se facea dor mamei de copil. La fel, nu insist de ce sta copilul la mine, amintesc doar faptul ca mamei nu prea ii place sa ingrijeasca copilul, e preocupata mai mult de persoana sa. Cu toate acestea nu i-am insuflat niciodata copilului sentimente impotriva mamei lui, cred ca pt buna sa dezvoltare, un copil are nevoie de ambii parinti.
Deci din 2008 si pina acum, copilul a sta si sta in continuare la mine. Mai mult, vreo 2 ani, la inceput, am platit si pensia alimentara stabilita de comun acord cu mama, 200 lei, aceasta fiind de acord sa ii dau doar 200 lei si nu 25% din salar, tocmai pt ca fetita va sta la mine. Insa dupa 2 ani, nu am mai fost de acord sa ii dau aceasta suma, pe de o parte ca i-o dadeam degeaba, copilul fiind la mine, iar pe de alta parte, nici sotia cu care m-am recasatorit, nu a fost de acord, si pe buna dreptate.
Problema care v-o supun atentiei acum, este daca as putea cere instantei ca fetita sa imi fie trecuta mie spre crestere si ingrijire, din moment ce eu ma ocup efectiv de ea, inca de la momentul divortului ( si ulterior impreuna cu sotia actuala). Ca speta a cazului, copilul tine (normal) la amandoi parinti, vad ca parca ar avea o retinere sa treaca in ingrijirea mea(scriptic) - asta ca sa nu se supere mama. Stiu astea pt ca am discutat cu ea, este de acord, dar cu o mica retinere cauzata de faptul ca mama e o fire mai impulsiva si ar face un scandal urias in cazul in care as deschide un proces de reincredintare al copilului. De asemeni, copilul tine f mult la sotia mea actuala, si invers, de multe ori copilul a renuntat in weekend sa se mai duca la mama, pt a sta cu sotia mea sau a face o anumita activitate impreuna toti 3. Si mama copilului e recasatorita, dar copilul "trage" tot la mine, unde probabil(ca sa nu fiu lipsit de modestie) gaseste tot ce are nevoie, adica dragoste, educatie si liniste. Mai mult, acum mama e plecata la munca in Germania cu sotul ei, si am inteles ca legislatia impune ca atunci cand un parinte pleaca in alta tara, sa anunte si sa lase copilul in ingrijire cuiva.
Ca sa concluzionez, pot deschide un proces de reincredintare, am sanse ca fetita sa imi fie incredintata mie spre crestere si educare? Va trebui sa demonstrez ca fetita a stat la mine in toti acesti 5 ani, si cum anume, cu martori, sau e valabila declaratia copilului in acest sens, sau cum? Pot face asta singur sau imi trebuie un avocat?
Va multumesc pt un eventual ajutor.
Puteti cere ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata in comun, sa se stabileasca domiciliul fetei la dvs, pensie de intretinere de la mama sau sa contribuie in natura.. veti scrie toate motivele pt care cereti asta, veti proba cu martori, va fi ascultat si copilul daca e destul de mare, daca a implinit 10 ani sigur va fi audiata . Veti avea nevoie de avocat.
Daca mama se opune, fata va da inapoi.. va fi un proces destul de lung si de greoi , existand riscul si sa pierdeti

Alte discuții în legătură

Concubinajul este recunoscut de priectul noului cod civil? in europa, in ce tari e recunosut? ContSters89081 ContSters89081 Este o realitate in multe tari europene, inclusiv in Romania.Exista multe cupluri de facto, fara sa fie si de jure...adica, fara sa fi trecut pe la ... (vezi toată discuția)
Custodie copil minor oanamaiu oanamaiu Buna ziua, Eu si sotul meu vom divorta, avem impreuna o fetita(4 ani), se pare ca nu putem ajunge la o intelegere de custodie comuna(cum as fi vrut eu) si ... (vezi toată discuția)
Custodie Cristinamaria13 Cristinamaria13 Buna seara , am o fetita de un an jumatate si este trecuta pe numele meu de fam. Iar dupa o judecata pt pensia alimentara pt copil , ne am ìmpacat eu si ... (vezi toată discuția)