avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 587 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Transformarea Dreptului de a vota in Obligatia de a ...
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Transformarea Dreptului de a vota in Obligatia de a vota – ati sustine un proiect legislativ in acest sens?

Sustin cu toata convingerea o initiativa legislativa care sa duca la transformarea dreptului de a vota in obligatia de a vota:

[ link extern ] /

Spun asta pentru nu sunt foarte hotarata sa votez si mi se pare ca ar fi mai rau sa nu votez deloc decat sa fac o alegere proasta.
Cu alte cuvinte, sunt adepta indemnului Mai bine sa iti para rau de ce faci decat de ceea ce nu faci (cand e vorba de vot, desigur :D ).

Pe acest site mi-au atras atentia articolele despre sistemul obligatoriu de vot in Australia si in Belgia.

Votul este obligatoriu în Belgia pentru că este considerat o responsabilitate faţă de societate. Datoria de a vota nu mai este o obligaţie, ci o onoare – au avut timp din 1893, când a avut loc revizuirea Articolului 48 din Constituţia belgiană, sa accepte ideea ca nu a vrut nimeni sa le ingradeasca dreptul de a vota, ci s-a urmarit responsabilizarea cetatenilor.

Sancţiunile pentru nonvoting în Belgia sunt stabilite in Codul electoral, amenda la prima neprezentare fiind simbolica; pentru o a doua neprezentare la vot într-o perioadă de şase ani, se ridica la o sumă aproape înzecită faţă de prima amendă. Pentru o a treia neprezentare la vot într-o perioadă de zece ani, numele nonvotanţilor sunt postate pe un tablou în faţa Primăriei. Cei care nu se prezintă la vot de patru ori în cincisprezece ani, se pot aştepta la o privare de dreptul de a vota pentru o perioadă de zece ani şi la incapacitatea de a fi numiţi, promovaţi într-o funcţie publică sau de a primi o distincţie de la autorităţile publice.

In Australia sistemul de vot este obligatoriu pentru alegerile federale din anul 1924: la fel ca si in Belgia, a vota a devenit o parte integrantă a culturii australiene.
Pentru ca sistemul lor de vot mi se pare foarte interesant, am luat ceva mai mult din text:

În modelul electoral australian sunt trei tipuri de obligativitate: înregistrarea obligatorie, votul obligatoriu şi o preferinţă electorală obligatorie.

Obligativitatea de a se înregistra [...] În Australia sunt înregistraţi cu drept de vot 12,1 milioane de australieni. Insa doar obligativitatea înregistrării în vederea votului nu este suficientă pentru a rezolva problema absenteismului.

Obligativitatea unei preferinţe electorale se referă la faptul că alegătorul trebuie să clasifice pe buletinul de vot candidaţii în funcţie de preferinţe – de la cel mai preferat până la cel mai puţin preferat - astfel încât fiecare candidat trebuie să fie marcat cu un grad de preferinţă. Acest sistem are ca efect creşterea reprezentării unui al treilea partid politic şi diversificarea compoziţiei Legislativului. (asta aplicata la noi ar fi... :rolleyes: )

Cheia de boltă a sistemului electoral australian este votul obligatoriu care se corelează cu sancţionarea cetăţenilor înregistraţi care nu s-au prezentat la vot.
Sistemul australian este surprinzător de simplu. Votul se petrece într-o sâmbătă între ora 8.00 şi ora 20.00. Când votantul se prezintă la secţia de votare, numele său este bifat în lista cu alegătorii înregistraţi. Dacă numele unui alegător nu a fost bifat, acesta primeşte un mesaj prin care i se cere să-şi justifice absenţa.
La cele mai recente alegeri federale, în jur de12 milioane de alegători s-au prezentat la vot şi doar 500.000 de astfel de mesaje au fost expediate. În practică, orice explicaţie, mai puţin am uitat sau am fost ocupat, sunt acceptate. Votanţii ale căror motive nu sunt acceptate sunt obligaţi să plătească o mică amendă.

Critica cea mai vehementa adusa acestui sistem de vot obligatoriu este faptul că

"obligaţia de a vota neagă dreptul de a vota". Cu alte cuvinte, votul obligatoriu încalcă etica de iniţiativă personală care este centrul unui guvern democratic. Potrivit unei critici acide, “este absurd să afirmi că avem o democraţie adevărată în Australia, atunci când ajungi să-ţi ameninţi oamenii cu amendă sau chiar închisoare, dacă nu participă la vot la nivel naţional şi la alegerile de stat”.

Nu vreau sa spun ca imi imaginez / doresc un fel de latz al hingherilor care sa ne taraie la sectiile de votare sau niste amenzi uriase ori mai stiu eu ce sanctiuni pentru neprezentare, insa poate ar trebui sa fim obligati sa iesim din pasivitatea (sau resemnarea) cu care asistam la dansul tip Brasoveanca pe care il face tara noastra pe muzica politicienilor.

Nu mai am de adaugat decat ca, in opinia mea, daca am fi obligati sa votam ar fi imposibil ca alegerile sa fie fraudate. Reala sau inchipuita, aceasta acuzatie (sau scuza) am auzit-o toti de atatea ori ca nici nu mai are rost sa comentam.

Ce parere aveti? Ar fi bun pentru Romania sistemul de vot obligatoriu? Ati sustine proiectul de lege?

Daca o sa deschideti linkul, o sa vedeti (celor care stiu deja le cer scuze ca ii pun alaturi de mine) ca

A fost odată în România... votul obligatoriu!

Decret-lege pentru alegerea deputaţilor senatorilor
prin vot obştesc, obligatoriu, egal, direct şi secret, pe baza
reprezentării proporţionale, 16 noiembrie 1918

Art1.
Toţi cetăţenii români majori vor alege prin vot obştesc obligator, egal, direct şi secret şi pe baza reprezentării proporţionale, un număr de deputaţi proporţional cu populaţia.
[…]

@aurelia drag Nu te supara pe mine , dar noi Romani nu sintem un popor slab de minte , eu deocamdata stau i-trun stat democrat cu REGE si te rog sa ma scuzi , dar sint sint mult in urma noastra , cind e vorba despre minte . In schimb mia placut ca in Parlamentu lor sint prezenti la sedinte peste 90% , E , prezent si Premieru si multi din guvern , si e foarte placut sa-i vezi ca la vot nu pleaca nimeni din sala , si-s esprima optiunea . Asta intareste principiu meu , NU LAS PE NIMENI SA IA O HOTARIRE IN LOCU MEU . Si acest lucru l-am invatat in urma cu 47 ani dupa ce-i 7 ani de acasa , imi cer scuzele de vigoare , dar nu am multa scoala , 7 ++++ ani !
Ultima modificare: Joi, 6 Octombrie 2011
alexandruteutisan, utilizator
:bow::ok:aurelia dragan a scris:

avand in vedere atatea legi omenesti aprobate pentru a ne injosi si mai mult ca oameni.....mai ales a-i supune pe cei slabi de minte si trup....cine poate spune ca legea asta obligatorie.....va fi favorabila ??cum poate fi manipulat un popor decat prin foamete si incultura?

Cu scuzele de rigoare,:sorry: pentru ca va contazic, dar....exista cei slabi la trup, cei slabi la minte] dar sunt oameni ce au aceleeasi drepturi ca si cei tari/ bogati la minte si la trup. De ce , permanent stigmatizam o parte a societatii?:hm: De ce, nu ne-am stigmatiza si pe noi?:hm: Noi astia, de pretindem sa suntem cei puternici la minte si trup, cei care atunci cand gresim vom avea permanent scuza creata prin ierarhizarea societatii.
Foamete? Incultura?
A existat, exista si va exista!
P.S.
La cat vad eu carciuma de plina...va muri de foame dar cu burta plina....de alcool binenteles
Las`.... ca nu toti ne-am nascut pentru a fii ....culti, pamantul nu se munceste comentand Eliade. Fiecare cu rostul sau ......:bow:
O seara buna!
Elena, nu cred si pace si ca ar mai fi posibil sa se cumpere voturi de ordinul milioanelor. Si de ce zici popor de snapani :sorry:

Saracia face din supravietuire primul scop al existentei, eu asa cred - nici nu i-as condamna atat de tare pe unii dintre cei care voteaza intr-un anume fel pentru ca au primit o plasa cu ''ceva''. Dar aceia nu sunt chiar asa de multi ca sa poata fi decisivi.
In plus, si pomana asta ar putea fi interzisa. Chiar daca nu ar disparea, s-ar face la scara mai mica.
Dar s-ar schimba stilul campaniilor electorale, nu s-ar putea altfel. Politicienii ar fi obligati sa isi adapteze discursurile si proiectele nevoilor oamenilor pe care vor sa-i reprezinte.

Vot censitar in sensul precizat de tine - nu am incredere in sinceritatea oamenilor care ajung lideri de grupuri mai mari de 10 persoane. I-as asemana cu liderii de sindicat. Nu, multumesc. Sunt platitor de taxe si impozite (poate nu chiar la zi :rolleyes: ) cu personalitate proprie, ce fac daca nu gasesc un grup cu un lider care sa simt ca ma reprezinta? Nu votez?

Despre studiile reprezentantilor nu comentez - poate cu realizari pe baza studiilor, da. Insa cu imaginea publica onesta... imi aduc aminte de un guvernator al unui stat american care, casatorit si avand 2 copii, a fost nevoit in cele din urma sa isi recunoasca homosexualitatea si a demisionat. Pentru ca nu si-a asumat-o la momentul candidaturii, nu pentru ca este homosexual. Nu are a face orientarea sexuala cu onestitatea, el a creat pentru votanti imaginea familistului convins; si asta a fost un motiv pentru care a fost votat, insa numai din cauza asta a fost sanctionat. A inselat, a mintit. Si exemple de-astea, cate... Si la ei, si la noi.

Iar cu numaratul... inseamna ca ar trebui sa alegem si comisiile, de ce nu? Sa nu mai fie decat observatori de la partide, iar din comisii sa faca parte membri ai societatii civile.

Hai ca incet-incet, poate facem un proiect propriu si nu mai trebuie sa semnam un proiect al altcuiva :vishenka:
Ares-3, moderator
Si de ce zici popor de snapani

Cele doua Romanii: una a saracilor, cealalta a snapanilor. A treia Romanie nu exista, intelegand prin aceasta o Romanie echitabila pentru toti romanii.
Pana la urma ajungem la concluzia ca onestitatea este doar afisaj... Eu zic ca trebuie, in primul rand acestia si candidatii, verificati dpv psihologic, psihiatric, testati antifrauda si anti orice ar aduce un prejudiciu celor pe care ii reprezinta.
Esti de acord ca aceia care nu platesc taxe si impozite trebuie exclusi din viata publica?! Nu ma refer la cei care nu pot munci din motive de sanatate, ci din motive de economie subterana, trafic de diverse ... , infractorii, bolnavii psihic si cate alte categorii... nici detinutii sa nu voteze pe perioada detentiei!

Referitor la cumpararea a milioane de voturi, sa nu uitam ca uneori soft-ul poate vota mai mult pentru unii sau poate repartiza mandate pe unde nici n-ai gandi! :weg:
elena138, utilizator
Ares_3 Chiar ma gindeam sa va propun un proect legislativ in acest sens . Tot vor sefi de sus sa umble pe la constitutie . Nu e mare lucru sa se discute si acest aspect , si zic si eu . Poate si parerile noastre vor conta pentru uni . Nu eu ca nu ma duce capu . As ridica ambele miini , nu in semn de a ma preda , ci in semn ca sint foarte mult de ACORD
alexandruteutisan, utilizator

Alte discuții în legătură

Datoria civica de a merge la vot praetore praetore Datoria civica de a merge la vot sau de a participa in sectiile de votare, cat la moda e? cine mai face asta? impresii? sfaturi in cazul secund ? :D B-) (vezi toată discuția)
Legislatie electorala si informatii generale despre alegeri george-neagu george-neagu Pentru ca suntem in an electoral si intrebarile legate de alegeri (ale celor care ar dori sa candideze sau ale votantilor) sunt din ce in ce mai multe, am ... (vezi toată discuția)
Și, ați votat astãzi? de ce? Gabriela  Pintea Gabriela Pintea Bună ziua! Ați votat astăzi? Dacă da, de ce da? Dacă nu, de ce nu? Eu nu am votat. Ultima oară când am votat îmi amintesc, alături de alte ... (vezi toată discuția)