avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 587 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Transformarea Dreptului de a vota in Obligatia de a ...
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Transformarea Dreptului de a vota in Obligatia de a vota – ati sustine un proiect legislativ in acest sens?

Sustin cu toata convingerea o initiativa legislativa care sa duca la transformarea dreptului de a vota in obligatia de a vota:

[ link extern ] /

Spun asta pentru nu sunt foarte hotarata sa votez si mi se pare ca ar fi mai rau sa nu votez deloc decat sa fac o alegere proasta.
Cu alte cuvinte, sunt adepta indemnului Mai bine sa iti para rau de ce faci decat de ceea ce nu faci (cand e vorba de vot, desigur :D ).

Pe acest site mi-au atras atentia articolele despre sistemul obligatoriu de vot in Australia si in Belgia.

Votul este obligatoriu în Belgia pentru că este considerat o responsabilitate faţă de societate. Datoria de a vota nu mai este o obligaţie, ci o onoare – au avut timp din 1893, când a avut loc revizuirea Articolului 48 din Constituţia belgiană, sa accepte ideea ca nu a vrut nimeni sa le ingradeasca dreptul de a vota, ci s-a urmarit responsabilizarea cetatenilor.

Sancţiunile pentru nonvoting în Belgia sunt stabilite in Codul electoral, amenda la prima neprezentare fiind simbolica; pentru o a doua neprezentare la vot într-o perioadă de şase ani, se ridica la o sumă aproape înzecită faţă de prima amendă. Pentru o a treia neprezentare la vot într-o perioadă de zece ani, numele nonvotanţilor sunt postate pe un tablou în faţa Primăriei. Cei care nu se prezintă la vot de patru ori în cincisprezece ani, se pot aştepta la o privare de dreptul de a vota pentru o perioadă de zece ani şi la incapacitatea de a fi numiţi, promovaţi într-o funcţie publică sau de a primi o distincţie de la autorităţile publice.

In Australia sistemul de vot este obligatoriu pentru alegerile federale din anul 1924: la fel ca si in Belgia, a vota a devenit o parte integrantă a culturii australiene.
Pentru ca sistemul lor de vot mi se pare foarte interesant, am luat ceva mai mult din text:

În modelul electoral australian sunt trei tipuri de obligativitate: înregistrarea obligatorie, votul obligatoriu şi o preferinţă electorală obligatorie.

Obligativitatea de a se înregistra [...] În Australia sunt înregistraţi cu drept de vot 12,1 milioane de australieni. Insa doar obligativitatea înregistrării în vederea votului nu este suficientă pentru a rezolva problema absenteismului.

Obligativitatea unei preferinţe electorale se referă la faptul că alegătorul trebuie să clasifice pe buletinul de vot candidaţii în funcţie de preferinţe – de la cel mai preferat până la cel mai puţin preferat - astfel încât fiecare candidat trebuie să fie marcat cu un grad de preferinţă. Acest sistem are ca efect creşterea reprezentării unui al treilea partid politic şi diversificarea compoziţiei Legislativului. (asta aplicata la noi ar fi... :rolleyes: )

Cheia de boltă a sistemului electoral australian este votul obligatoriu care se corelează cu sancţionarea cetăţenilor înregistraţi care nu s-au prezentat la vot.
Sistemul australian este surprinzător de simplu. Votul se petrece într-o sâmbătă între ora 8.00 şi ora 20.00. Când votantul se prezintă la secţia de votare, numele său este bifat în lista cu alegătorii înregistraţi. Dacă numele unui alegător nu a fost bifat, acesta primeşte un mesaj prin care i se cere să-şi justifice absenţa.
La cele mai recente alegeri federale, în jur de12 milioane de alegători s-au prezentat la vot şi doar 500.000 de astfel de mesaje au fost expediate. În practică, orice explicaţie, mai puţin am uitat sau am fost ocupat, sunt acceptate. Votanţii ale căror motive nu sunt acceptate sunt obligaţi să plătească o mică amendă.

Critica cea mai vehementa adusa acestui sistem de vot obligatoriu este faptul că

"obligaţia de a vota neagă dreptul de a vota". Cu alte cuvinte, votul obligatoriu încalcă etica de iniţiativă personală care este centrul unui guvern democratic. Potrivit unei critici acide, “este absurd să afirmi că avem o democraţie adevărată în Australia, atunci când ajungi să-ţi ameninţi oamenii cu amendă sau chiar închisoare, dacă nu participă la vot la nivel naţional şi la alegerile de stat”.

Nu vreau sa spun ca imi imaginez / doresc un fel de latz al hingherilor care sa ne taraie la sectiile de votare sau niste amenzi uriase ori mai stiu eu ce sanctiuni pentru neprezentare, insa poate ar trebui sa fim obligati sa iesim din pasivitatea (sau resemnarea) cu care asistam la dansul tip Brasoveanca pe care il face tara noastra pe muzica politicienilor.

Nu mai am de adaugat decat ca, in opinia mea, daca am fi obligati sa votam ar fi imposibil ca alegerile sa fie fraudate. Reala sau inchipuita, aceasta acuzatie (sau scuza) am auzit-o toti de atatea ori ca nici nu mai are rost sa comentam.

Ce parere aveti? Ar fi bun pentru Romania sistemul de vot obligatoriu? Ati sustine proiectul de lege?

Daca o sa deschideti linkul, o sa vedeti (celor care stiu deja le cer scuze ca ii pun alaturi de mine) ca

A fost odată în România... votul obligatoriu!

Decret-lege pentru alegerea deputaţilor senatorilor
prin vot obştesc, obligatoriu, egal, direct şi secret, pe baza
reprezentării proporţionale, 16 noiembrie 1918

Art1.
Toţi cetăţenii români majori vor alege prin vot obştesc obligator, egal, direct şi secret şi pe baza reprezentării proporţionale, un număr de deputaţi proporţional cu populaţia.
[…]

Buna seara,
Multumesc pentru invitatie.
Mi se pare o initiativa extrem de interesanta.
Pe termen scurt, ar insemna o responsabilizare a cetatenilor.
Pe termen lung, mie mi se pare ca poate in felul acesta, s-ar mai schimba ceva in bine in tara asta.....poate am mai iesi din aceasta amorteala sinucigasa, vorba unui coleg de mai sus "Degeaba merg, ca si-asa iese cine trebuie!".
Pe de-alta parte insa, nu cred ca va veni prea curand o mare de justitie si dreptate in Romania, in care toata lumea se va inrola in apararea idelurilor sociale si in care vom trai o asa numita "pace sociala".
Spune o vechi proverb chinez ca "O calatorie de o mie de pasi incepe cu primul pas" eu zic ca noi, ca juristi putem si suntem obligati sa facem primul pas.

Esti de acord ca aceia care nu platesc taxe si impozite trebuie exclusi din viata publica?! Nu ma refer la cei care nu pot munci din motive de sanatate, ci din motive de economie subterana, trafic de diverse ... , infractorii, bolnavii psihic si cate alte categorii... nici detinutii sa nu voteze pe perioada detentiei!

Din pacate sunt cetateni romani - la fel ca si cetatenii romani din strainatate. Au aceleasi drepturi constitutionale ca si noi, cei dintre granitele tarii. Nu cred ca as fi posibil din pacate. Dar pentru diaspora ar putea fi vot prin corespondenta pe baza de CNP (nu stiu daca ma exprim corect, sper sa se inteleaga).
Cei care comit infractiuni economice grave, care prejudiciaza statul de sute de mii - milioane - miliarde de lei as vrea sa nu mai aiba drept de vor pentru ca nu il merita. Oricum nu voteaza cu gandul la tara, ci la interesul personal...
Daaa, incepe sa se contureze un proiect.

Din cate stiu, exista o lege (:-/ lege o fi?) care ne poate invata cum sa facem un proiect legislativ. Poate facem unul diferit de al Adrianei Saftoiu, pe care am incercat sa-l promovez cand am inceput topicul.

Sau macar sa facem cumva sa simta si ea pulsul comunitatii noastre. Poate o fi de folos, mai stii?

P.S. Exista Romania snapanilor, insa totusi e mititica fatza de a noastra, zau...

Completare
Imi merge groaznic netul X-( Politicienii sunt de vina, nu am argumente dar ''sunt precisa'' ca ei sunt de vina!
Ultima modificare: Joi, 6 Octombrie 2011
Ares-3, moderator
Multumesc pentru invitatie.

As vrea ca "votul" sa fie obligatoriu. Asa particip si eu la viata politica. Este prima treapta spre decizia politica. Oricum votam in fiecare zi. Prin tot ceea ce facem, ne exprimam acordul sau dezacordul fata de ceva / cineva, fata de actiunile, atitudinea cuiva. Pana se dezvolta constiinta civica democratica, cred ca ar fi bine sa se instituie obligativitatea participarii la vot.

Am comentat putin despre "vot" :
www.avocatnet.ro/content/for...

Vot corect!

Am votat de cand ma stiu. Fac asta in fiecare zi, chiar fara sa-mi dau seama.
Am votat cu speranta, am votat cu ciuda, am votat cu sila, am votat de mila, am votat desi nu aveam optiune, am votat pentru ca aveam optiune, am votat din constiinta cetateneasca, am votat la deruta, am votat pentru mine, am votat pentru altii, am votat trista, am votat bucuroasa, am votat pentru, am votat impotriva, am votat cu piosenie, am votat cu ura, am votat atenta, am votat la anulare...cred ca mi-a ramas sa votez cu disperare.
Nu mai stiu daca votul meu este un drept privat, daca nu cumva exista rezervat undeva, cumva, un contravot. Asa cum exista cald-frig, realitate-umbra...Vedeti voi?! Umbra este o realitate pe care nu poti sa o calci. Nu ai cum.....

:coffee:
Ultima modificare: Joi, 6 Octombrie 2011
Herra_, utilizator
Din pacate sunt cetateni romani - la fel ca si cetatenii romani din strainatate. Au aceleasi drepturi constitutionale ca si noi, cei dintre granitele tarii. Nu cred ca as fi posibil din pacate.

Pai da, din pacate! Ar fi posibil, daca legea ar prevedea aceasta interdictie. Oricum, unele categorii de detinuti au aceasta interdictie, alienatii mintal au interdictie, de ce n-ar avea toate categoriile de infractori?
In ceea ce priveste diaspora, da, au cetatenie romana, insa legea electorala poate prevedea clar obligatia domiciliului pe teritoriul Romaniei. Sa fim seriosi, suporta diaspora regimul politic de la Bucuresti? Li se incalca lor zilnic drepturile in tara?
Detinutii sunt lipsiti de libertate, da? La ce-i foloseste unuia condamnat la 5 ani de inchisoare sa voteze pentru un mandat de 4 ani?
Cred ca lucrurile sunt, in mod voit, prezentate in maniera imposibilului.
Gata! Noapte buna! :kissing:

Toti romanii platesc taxe, doar ca indirect, exista TVA care inseamna ca 24% din tot consumul fiecaruia merge la stat, chiar daca e puscarias si-si cumpara doar tigari. Si mai exista obligatiile sociale de peste 50%, orice salariat plateste ceva. E adevarat ca ar fi mai cinstit si transparent sa plateasca fiecare la sfarsitul anului, dar in Romania nu e o societate atat de corecta pentru a nu se frauda sistemul.

Si in principiu, la condamnarea la inchisoare se interzic de obicei drepturile electorale, cf.art 64 lit a) Cod Penal pe baza art. 71 Cod Penal.

Legat de initiativa, si cifra de participare la vot spune ceva, de exemplu ca alegatorii nu au incredere in sistemul politic. Nu stiu daca e bine sa ne imbatam cu apa rece. Mai exista si alte mijloace de "democratizare fortata" ca sa zic asa, de exemplu introducerea curtii cu jurati, scurtarea mandatului primarilor / parlamentarilor / presedintelui la 2 ani samd, miscari care ar avea mai mult efect, ma gandesc.

Alte discuții în legătură

Datoria civica de a merge la vot praetore praetore Datoria civica de a merge la vot sau de a participa in sectiile de votare, cat la moda e? cine mai face asta? impresii? sfaturi in cazul secund ? :D B-) (vezi toată discuția)
Legislatie electorala si informatii generale despre alegeri george-neagu george-neagu Pentru ca suntem in an electoral si intrebarile legate de alegeri (ale celor care ar dori sa candideze sau ale votantilor) sunt din ce in ce mai multe, am ... (vezi toată discuția)
Și, ați votat astãzi? de ce? Gabriela  Pintea Gabriela Pintea Bună ziua! Ați votat astăzi? Dacă da, de ce da? Dacă nu, de ce nu? Eu nu am votat. Ultima oară când am votat îmi amintesc, alături de alte ... (vezi toată discuția)