avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 587 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Transformarea Dreptului de a vota in Obligatia de a ...
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Transformarea Dreptului de a vota in Obligatia de a vota – ati sustine un proiect legislativ in acest sens?

Sustin cu toata convingerea o initiativa legislativa care sa duca la transformarea dreptului de a vota in obligatia de a vota:

[ link extern ] /

Spun asta pentru nu sunt foarte hotarata sa votez si mi se pare ca ar fi mai rau sa nu votez deloc decat sa fac o alegere proasta.
Cu alte cuvinte, sunt adepta indemnului Mai bine sa iti para rau de ce faci decat de ceea ce nu faci (cand e vorba de vot, desigur :D ).

Pe acest site mi-au atras atentia articolele despre sistemul obligatoriu de vot in Australia si in Belgia.

Votul este obligatoriu în Belgia pentru că este considerat o responsabilitate faţă de societate. Datoria de a vota nu mai este o obligaţie, ci o onoare – au avut timp din 1893, când a avut loc revizuirea Articolului 48 din Constituţia belgiană, sa accepte ideea ca nu a vrut nimeni sa le ingradeasca dreptul de a vota, ci s-a urmarit responsabilizarea cetatenilor.

Sancţiunile pentru nonvoting în Belgia sunt stabilite in Codul electoral, amenda la prima neprezentare fiind simbolica; pentru o a doua neprezentare la vot într-o perioadă de şase ani, se ridica la o sumă aproape înzecită faţă de prima amendă. Pentru o a treia neprezentare la vot într-o perioadă de zece ani, numele nonvotanţilor sunt postate pe un tablou în faţa Primăriei. Cei care nu se prezintă la vot de patru ori în cincisprezece ani, se pot aştepta la o privare de dreptul de a vota pentru o perioadă de zece ani şi la incapacitatea de a fi numiţi, promovaţi într-o funcţie publică sau de a primi o distincţie de la autorităţile publice.

In Australia sistemul de vot este obligatoriu pentru alegerile federale din anul 1924: la fel ca si in Belgia, a vota a devenit o parte integrantă a culturii australiene.
Pentru ca sistemul lor de vot mi se pare foarte interesant, am luat ceva mai mult din text:

În modelul electoral australian sunt trei tipuri de obligativitate: înregistrarea obligatorie, votul obligatoriu şi o preferinţă electorală obligatorie.

Obligativitatea de a se înregistra [...] În Australia sunt înregistraţi cu drept de vot 12,1 milioane de australieni. Insa doar obligativitatea înregistrării în vederea votului nu este suficientă pentru a rezolva problema absenteismului.

Obligativitatea unei preferinţe electorale se referă la faptul că alegătorul trebuie să clasifice pe buletinul de vot candidaţii în funcţie de preferinţe – de la cel mai preferat până la cel mai puţin preferat - astfel încât fiecare candidat trebuie să fie marcat cu un grad de preferinţă. Acest sistem are ca efect creşterea reprezentării unui al treilea partid politic şi diversificarea compoziţiei Legislativului. (asta aplicata la noi ar fi... :rolleyes: )

Cheia de boltă a sistemului electoral australian este votul obligatoriu care se corelează cu sancţionarea cetăţenilor înregistraţi care nu s-au prezentat la vot.
Sistemul australian este surprinzător de simplu. Votul se petrece într-o sâmbătă între ora 8.00 şi ora 20.00. Când votantul se prezintă la secţia de votare, numele său este bifat în lista cu alegătorii înregistraţi. Dacă numele unui alegător nu a fost bifat, acesta primeşte un mesaj prin care i se cere să-şi justifice absenţa.
La cele mai recente alegeri federale, în jur de12 milioane de alegători s-au prezentat la vot şi doar 500.000 de astfel de mesaje au fost expediate. În practică, orice explicaţie, mai puţin am uitat sau am fost ocupat, sunt acceptate. Votanţii ale căror motive nu sunt acceptate sunt obligaţi să plătească o mică amendă.

Critica cea mai vehementa adusa acestui sistem de vot obligatoriu este faptul că

"obligaţia de a vota neagă dreptul de a vota". Cu alte cuvinte, votul obligatoriu încalcă etica de iniţiativă personală care este centrul unui guvern democratic. Potrivit unei critici acide, “este absurd să afirmi că avem o democraţie adevărată în Australia, atunci când ajungi să-ţi ameninţi oamenii cu amendă sau chiar închisoare, dacă nu participă la vot la nivel naţional şi la alegerile de stat”.

Nu vreau sa spun ca imi imaginez / doresc un fel de latz al hingherilor care sa ne taraie la sectiile de votare sau niste amenzi uriase ori mai stiu eu ce sanctiuni pentru neprezentare, insa poate ar trebui sa fim obligati sa iesim din pasivitatea (sau resemnarea) cu care asistam la dansul tip Brasoveanca pe care il face tara noastra pe muzica politicienilor.

Nu mai am de adaugat decat ca, in opinia mea, daca am fi obligati sa votam ar fi imposibil ca alegerile sa fie fraudate. Reala sau inchipuita, aceasta acuzatie (sau scuza) am auzit-o toti de atatea ori ca nici nu mai are rost sa comentam.

Ce parere aveti? Ar fi bun pentru Romania sistemul de vot obligatoriu? Ati sustine proiectul de lege?

Daca o sa deschideti linkul, o sa vedeti (celor care stiu deja le cer scuze ca ii pun alaturi de mine) ca

A fost odată în România... votul obligatoriu!

Decret-lege pentru alegerea deputaţilor senatorilor
prin vot obştesc, obligatoriu, egal, direct şi secret, pe baza
reprezentării proporţionale, 16 noiembrie 1918

Art1.
Toţi cetăţenii români majori vor alege prin vot obştesc obligator, egal, direct şi secret şi pe baza reprezentării proporţionale, un număr de deputaţi proporţional cu populaţia.
[…]

Buna seara, multumesc pentru invitatie.
As sustine un asemenea proiect legislativ deoarece, consider ca ar fi un act responsabil fata de destinele acestei tari. Daca din 2 rai trebuie sa alegi unul, unul dintre ei tot trebuie sa fie un pic mai bun si atunci trebuie ales acela.
Aud frecvent vorbindu-se urat la adresa senatorilor, deputatilor, la adresa celor care conduc destinele acestei tari (nu comentez aici in ce masura se justifica criticile aduse). Dar din cate stiu (din discutiile avute cu unii-altii), cel putin 50 la suta din cei care critica nu s-au prezentat la vot motivand ca ... toti sunt la fel, ca toti sunt o apa si un pamant si ca atare nu merita sa mearga la vot. In opinia mea acesta este un act lipsit de responsabilitate iar cei care nu se prezinta la vot nu ar avea voie sa se planga ca lucrurile nu merg prea bine in tara, atata timp cat ei nu s-au sinchisit nici macar sa se deplaseze la sectia de votare.

As sustine un astfel de proiect! Libertatea nu inseamna numai a face ceea ce vrei, ci si a-ti indeplini obligatiile fata de micro si macrosocial! As dori ca, pe buletinul de vot, pe langa candidatii propusi de partide, sa existe un spatiu separat, in care, fiecare alegator sa inscrie/ sa propuna o persoana pe care o apreciaza a fi buna in a reprezenta interesele poporului/cetateanului!( da, ar fi dificil la numararea voturilor pentru desemnarea "castigatorilor" propusi de alegatori, ar bulversa sistemul si interesele partidelor, dar... ar merita efortul!) Atat in parlament cat si la nivelul administratiilor locale ar trebui alocat un procent dn locuri pentru persoanele care ar castiga astfel!
In momemtu in care ai scrie , tu ca individ , nu mai ar fi secret , zic si eu , poate o alta casuta cu specificatie ALT CANDIDAT , pui stampila acolo si sar vedea clar ca nu esti de acord cu cei numiti . Dar acestea sint vise , eu nu cred ca o asemenea lege va fi votata vreo data , nusi vor taia craca de sub picioare . sa nu uitam prima lege votata de parlamentari , a fost in folosu lor , SALARIU LOR , SI ALTE DREPTURI , Va rog sa ma scuzati!!!!
Ultima modificare: Vineri, 7 Octombrie 2011
alexandruteutisan, utilizator
Multumesc pentru invitatie !
Probabil ca voi dezamagi prin raspunsul meu , vazand anterior postarii mele , cati colegi de forum si-au manifestat acordul cu propunerea distinsei doamne "Ares_3".
Eu voi face "opinie seaparata" cu privire la propunerea distinsei mele colege de forum.
Unele dintre motive ar fi urmatoarele :
1. De-a lungul timpului si mai ales , intr-o epoca decedata acum 21 de ani , poporul acesta a fost obligat la prea multe ca sa mai fie obligat sa si voteze sau eventual sa se ajunga la situatiii in care sa se edicteze si alte legi care sa inlocuiasca optiunile personale ale oamenilor cu obligativitati.
Pe de alta parte , s-ar crea un precedent periculos , pentru ca democratia romaneasca este "aparte". , dar mai ales ,este necoapta.
Lipsa de constiinta a unora , nu poate fi inlocuita cu obligativitati , cu sanctiuni prevazute in prevederi legale imperative.
Consider ca orice obligativitate , poate fi inlocuita cu crearea unei constiinte , cu educatie , cu informare.
2. Nu cred ca situatia actuala poate fi solutionata prin inmultirea numarului votantilor sau prin aplicarea unor sanctiuni pecuniare celor care nu se prezinta la vot.
Frauda electorala , daca exista , daca ar exista , poate fi facuta in ambele variante de votare , de cei care manipuleaza un anumit sistem.
3. Eu cred ca indiferent cati sunt cei care se prezinta la vot , acestia trebuie sa stie pe cine voteaza , ei trebuie sa nu se mai lase "sedusi" de promisiuni electorale desarte sau de vorbe "mestesugite" , de cadouri electorale , ei trebuie a fie educati , facuti sa constientizeze repercusiunile voturilor lor si nu in ultimul rand , foarte multi dintre votanti trebuie sa fie informati
4. Nu sistemul de vot este "vinovatul" nerealizarilor noastre / problemelor noastre si al "oftaturilor prelungi" ale votantilor dezamagiti din ultimii 21 de ani , de vina sunt toate guvernarile prin ce au intreprins sau prin ce nu au intreprins , de vina este pasivitatea unora , de vina este coruptia , care are toate culorile politice , de vina sunt multi alti factori.
Eu cred ca enumerarile pot continua si daca va fi cazul , voi mai interveni in dicutie

N.B.
Sunt perefect de acord si cu punctul de vedere exprimat de distinsa doamna"elena138"
Nu sustin un asemenea proiect. Dreptul de a vota inseamna, implicit, dreptul de a nu vota (fara sanctiuni) ...

In ceea ce priveste obligativitatea votului in anumite state... Sunt prevazute amenzi, dar nu sunt aplicate... Si belgienii si australienii se distreaza cand li se spune despre aceasta... Unii nici nu au idee ca ar putea fi amendati pentru ca nu voteaza (sunt unii care n-au votat ”de cand sunt ei” dar amenda n-au primit)
Nu trebuie sa ma credeti pe cuvant... e simplu sa va interesati (nu credeti doar ce auziti la TV sau cititi prin ziare) ... Daca ar fi fost amendate sute de persoane aflau si alti cetateni din UE (chiar si din RO) despre aceasta.

Exemplele pe care ni le ofera politicienii care viseaza frumos noaptea sunt propaganda si atat (manipulare prin mass-media, cu alte cuvinte) Daca ar fi fost asa... benefica obligativitatea votului ar fi existat (deja) in multe state europene – ma rezum doar la UE... ca tot se discuta despre ”uniformizarea” legislatiei
Nu obligativitatea votului ii aduce pe oameni la urne...

Partea cea mai trista – pentru mine, evident – este ca o lege care prevede obligativitatea ”mersului la vot” are prea mari sanse sa fie adoptata...

Chiar nu se prinde nimeni? In loc de ”educatie civica” se vine cu... arcanul... E mai usor sa obligi decat sa educi – foarte adevarat – si mai ieftin, la fel de evident. Ceva de genul: ”taci si fa cum zic, altfel jar mananci!” Solutiile facile in asemenea chestiuni sunt ca si cum pui pansament pe un nodul canceros...

*
Tentativele de frauda ar deveni ineficiente daca s-ar prezenta la vot 99 % din populatie?! E o gluma... Adica – atunci cand se doreste – nu poate fi inlocuit un kg de voturi contra unui candidat cu un kg de voturi (gata pregatite) pro candidatul ”care trebuie”?! Cred ca se ”scapa” din vedere la ce nivel se ridica asemenea gen de frauda – cand nu poti dovedi desi ai vazut ”cu ochii tai” ca s-a facut miscarea...

**
elena138 a scris:
Am facut parte din biroul electoral, stiu ce spun!

Mie mi-a ajuns...

eumarian a scris:
... scurtarea mandatului primarilor / parlamentarilor / presedintelui la 2 ani samd, miscari care ar avea mai mult efect, ma gandesc

Cum ar zice unii clasici in viata: Dar ce, politicienii sunt chiar asa de ”fraieri”?

Alte discuții în legătură

Datoria civica de a merge la vot praetore praetore Datoria civica de a merge la vot sau de a participa in sectiile de votare, cat la moda e? cine mai face asta? impresii? sfaturi in cazul secund ? :D B-) (vezi toată discuția)
Legislatie electorala si informatii generale despre alegeri george-neagu george-neagu Pentru ca suntem in an electoral si intrebarile legate de alegeri (ale celor care ar dori sa candideze sau ale votantilor) sunt din ce in ce mai multe, am ... (vezi toată discuția)
Și, ați votat astãzi? de ce? Gabriela  Pintea Gabriela Pintea Bună ziua! Ați votat astăzi? Dacă da, de ce da? Dacă nu, de ce nu? Eu nu am votat. Ultima oară când am votat îmi amintesc, alături de alte ... (vezi toată discuția)