avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 877 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cum sa procedez in registrul de casa
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cum sa procedez in registrul de casa

Sunt administrator, avem un restantier care nu are venituri corespunzatoare si are datorii mari la asociatie; fiind un om priceput s-a hotarat sa presteze activitati pentru asociatie si sa i se scada din restante. Prima lucrare inceputa in septembrie si finalizata in octombrie a fost evaluata la 300 lei, dintre care o parte a fost restanta la fondul de rulment, iar cealalta parte penalizarile pana in septembrie; omul a vrut chitanta, eu i-am eliberat-o, iar acum m-am blocat: cum operez mai departe in registrul de casa, deoarece banii au fost doar pe hartie? daca am gresit dandu-i chitanta, cum rezolv? va multumesc
Cel mai recent răspuns: zetubald , utilizator 17:20, 14 Octombrie 2011
LocatarB a scris:

Zilier, conform Legii 52/2011, reprezinta persoana fizica ce are capacitate de munca si care desfasoara activitati necalificate, cu caracter ocazional, pentru un beneficiar. [b]Din pacate, legea nu prevede activitati desfasurate avand ca beneficiar asociatiile de proprietari,
cu toate ca exista activitati cu caracter ocazional care se desfasoara la asociatiile de proprietari.


@LocatarB: Legea nu prevede nici ca asociatiile de proprietari nu pot angaja zilieri.
Conform art.11 din Legea 52/2011 - Legea zilierilor:

Art. 11
Se pot presta activitati cu caracter ocazional in urmatoarele domenii:
a) agricultura;
b) vanatoare si pescuit;
c) silvicultura, exclusiv exploatari forestiere;
d) piscicultura si acvacultura;
e) pomicultura si viticultura;
f) apicultura;
g) zootehnie;
h) spectacole, productii cinematografice si audiovizuale, publicitate, activitati cu caracter cultural;
i) manipulari de marfuri;
j) activitati de intretinere si curatenie.


Am boldit lit. j) pentru ca acolo este singurul domeniu in care se pot incadra asociatiile de proprietari.
@migaste: Deci, puteti angaja un zilier care sa va presteze diferite activitati de curatenie in interiorul si/sau anexele condominiului dv.. Desigur, trebuie sa cititi Legea Zilierilor cu atentie si sa va planificati ce anume activitati va presta si cum il veti remunera pe respectivul restantier.
@zetubald
Eu nu am inteles ca ar avea nevoie de ingrijitor imobile (intretinere si curatenie).
are datorii mari la asociatie; fiind un om priceput s-a hotarat sa presteze activitati pentru asociatie

Ce alte lucrari ar putea presta fara calificare?
Ultima modificare: Vineri, 14 Octombrie 2011
LocatarB, utilizator
Aveti dreptate, depinde ce fel de activitati a prestat si daca se incadreaza in cele de intretinere si curatenie.
Eu ma refeream la viitor (ca am inteles ca nu si-a achitat toate restantele), cand ar putea gasi de exemplu curatarea terasei blocului, sau a subsolului, in cazul in care acestea nu intra in atributiile femeii de serviciu. Sau curatarea frunzelor sau pomilor din gradina blocului (tocmai am mai gasit o activitate care se poate folosi de asociatiile de propr. - pomicultura :yeah: ); Un alt exemplu ar fi indepartarea zapezii in timpul iernii. Cred ca locatarii blocului ar fi incantati sa plateasca pe cineva care sa ii scape de aceasta munca. Mai ales cand se vor trezi dimineata si vor avea loc sa-si scoata masina din parcare in timp ce vecinii lor de la blocul alaturat vor fi imbracati la costum si inarmati cu lopeti si spargatoare de gheata :D .

Ideea este sa gaseasca o activitate care sa justifice remuneratia zilierului si, bineinteles, sa fie benefica blocului. Cred ca in orice bloc sunt cateva puncte ce nu sunt cuprinse in atributiile femeii de servici. Acele puncte pot fi acoperite lejer de zilieri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conventie civila standan54 standan54 Este valabila conventia civila pentru Asociatiile de proprietari? (vezi toată discuția)
Fond de rulment man4pot man4pot Buna ziua As avea cateva nelamuriri cu privire la fondul de rulment si va solicit cateva detalii : Este obligatoriu ca proprietar de apartament sa ... (vezi toată discuția)
Neplata cotelor de intretinere- oprire din fondul de rulment? cornelusha cornelusha Buna ziua, Va adresez o intrebare care ma bantuie de ceva vreme: daca un proprietar nu-si achita cotele intr-o luna de vara(cand costurile sunt mai mici) si ... (vezi toată discuția)