la adunarea generala de constituire a asoc. trebuie sa fie prezenta jumatate plus 1 dintre proprietari; daca nu sunt cumparate toate apartamentele, pot hotara jumatate plus 1 din cei care au cumparat?
Atat un draft de statut sau de acord de asociere il poti gasi usor la prieteni, la cunostinte, la colegi de serviciu.
Un ghid de infiintare a asociatiei avem si noi aici pe forum, Toate acestea se pot adapta, se pot imbunatati, se poate intreba si e posibil sa gasesti mai multe variante de raspuns din care ai posibilitatea sa alegi, trecand prin filtrul mintii.
In cazul de fata, sunt 12 proprietari si nu cred ca e chiar atat de complicat de facut un dosar de infiintare a asociatiei.
Trebuie doar interes, initiativa, un pic de studiu si ceva timp ca sa faci un lucru temeinic.
Personal am inceput o treaba asemanatoare de una singura, cand nu stiam nici macar sa fac deosebirea dintre statut si acordul de asociere. Am intrebat mult, mi s-a raspuns, mi s-au trimis drafturi, am judecat de una singura pentru ca asa au fost conditiile atunci, am urmat pas cu pas ce mi se spunea ca trebuie sa fac in urmatorul pas si asa am ajuns din habarnista....la a avea stampilele asociatiei in mana. M-am simtit fericita atunci, pentru ca facusem un lucru important pentru mine si pentru vecinii mei.
In primul rand tin sa multumesc tuturor pentru raspunsuri si sa va urez un an nou fericit si plin de realizari.
Eu as vrea sa stiu estimativ la cat sa ne asteptam sa cheltuim pentru infintarea asociatiei pentru a decide cu restul vecinilor daca sunt de acord cu cheltuiala (ceva de genu 2500 Ron 3000Ron sau 1000Ron).
Din cate inteleg aici se vorbeste de niste acte, dar am inteles ca este vorba si de un fond pe la finante/administratie si acela este undeva pe la 2000 de lei.
Stiti ceva?
O luam de la capat cu discutia?
Haideti s-o luam :)
Aveti un ghid de infiintare a asociatiei in primul topic al sectiunii noastre intitulat Documentatie specifica asociatiilor de proprietari
Pentru infiintarea asociatiei trebuie sa va alegeti un comitet de initiativa care sa redacteze toate documentele din dosarul asociatiei in 2 exemplare si care sa si stranga semnaturile proprietarilor cate 2 semnaturi pe fiecare din cele 4 documente ale dosarului , deci in total 8 semnaturi ale fiecarui proprietar.
Acest comitet de initiativa poate lucra gratuit in folosul coasociatilor sau poate pretinde o suma negociabila, dar in niciun caz de o asemenea marime. Un 500 lei in total ar fi de bun-simt.
Daca doriti sa contractati un avocat care sa se ocupe de infiintarea asociatiei va trebui sa negociati cu el acest comision, dar tineti cont de un lucru: el se va ocupa numai de redactarea unor documente standard si de depunerea dosarului la judecatorie, de semnaturi va trebui sa va ocupati tot dv., cei din comitetul de initiativa, plus ca trebuie sa aveti in vedere sa introduceti in statut sistemul de penalizare cu procentul la maxim, masura de precautie pentru a nu fi nevoiti sa-l modificati ulterior daca va razganditi si situatia o cere, dar si alte prevederi specifice.
Va dau un exemplu: noi am prevazut in statut ca fondul de rulment este o suma de asigurare contra eventualelor restante si el se va alimenta automat de catre restantierul a carui valoare totala de plata intr-o luna curenta (restanta + cota lunara) depaseste valoarea fondului de rulment achitat la momentul respectiv cu o cota modica, dar continuu (5 lei/luna) pana cand isi stinge datoria si avand in vedere si recomandarile din normele de aplicare a legii cum ca fondul de rulment se dimensioneaza la nivelul celei mai mari cote de intretinere din iarna precedenta actualizat cu rata inflatiei pentru toti proprietarii condominiului (membri sau nemembri ai asociatiei).
Aceasta prevedere statutara ne-a fost acceptata in statut de catre judecatorie, astfel incat aplicarea ei in practica, precum si a coeficientului maxim de penalizare, ne aduce venituri importante luna de luna si care ne-a pus la adapost - destul de fragil totusi - in fata asaltului de restante pe motive intemeiate sau neintemeiate din ultimii doi ani.
Nu trebuie sa depuneti nicio suma la nicio administratie financiara.
Deci, infiintarea asociatiei nu va costa nimic sau va costa atat cat vreti sa dati cuiva care sa se ocupe de dosar sau avocatului. Nicio alta suma depusa niciunde