rares.serban a scris:
amitza a scris:
ioanna_s a scris:
hmm...ups! Am vazut pe unde am gresit si de ce:(; n-am citit penalul special cam de multisor, desi asta nu-i o scuza, ci un semn ca tre\' sa pun mana pe el.Anyway, de ce la G1 n-ar putea fi si c, pt ca in cazul infractiunii de loviri si alte violente pedeapsa e de la 1 luna la 3 luni sau amenda, iar pt pedepsele sub un an/amenda term prescriptiei raspunderii penale e de 3 ani?
Iar la G2, de ce nu-i corect b-ul?Ca nu stiam sa aiba talharia subiect pasiv circumstantiat...sau ma insel eu?
si daca se fura din patrimoniul unei pj, iar violenta este exercitata asupra paznicului care incerca sa opreasca hotul????
eu zic ca sunt doi subiecti pasivi, unul pj iar celalalt pf . ;)
esti in eroare totala , citeste cu atentie si penal dar si civil ( persoana juridica este un "concept juridic" (bun ca si rationament dar totusi o fictiune ) nu se materializeaza intr-un fel -- astfel ca nu poate fi subiect pasiv al talhariei
in exemplul dat de tine , talharia se savarseste fata de paznic , nu are importanta cine este proprietarul bunurilor furate prin savarsirea talhariei - persoana juridica este doar parte civila ,
deci daca se fura de la o persoana juridica avem numai parte civila, nu si persoana vatamata...............respectiv subiect pasiv, in dreptul penal material.
sau mai bine spus, nu mai avem infractiune, pentru ca nu avem subiect pasiv, ca doar pj e fictiune...........
interesant...........................
talharia este infractiune complexa in care intra si furtul si violenta, daca cele doua componente se realizeaza fata de doua persoane diferite ( sau mai multe) vom avea o infractiune de talharie cu pluralitate de subiecti pasivi, fie ca sunt pf, fie ca sunt pj- ma refer , evident, la componenta patrimoniala a infractiunii acum.