sapte_pitici a scris:
ENGFULL a scris:
deaK " cu toate ca dreptul transmis prin donatie poate , in principiu sa fie conditional , adica supus unei conditii suspensive sau rezolutorii , cauzale sau mixte , totusi caracterul de irevocabilitate nu permite stipulara unei conditii suspensive sau rezolutorii potestative din partea donatorului " ( art 822 cciv) astfel o donatie este nula nu numai cd este facuta sub cond pur potestativa ci se admite ca ea este nula chiar daca este facuta sub o conditie simpla potestativa din partea donatorului "
pt wildrainbow
Revin la grila cu conditia suspensiva potestativa. Stiam ca exista o discutie pe tema asta, nu mai stiam cine ce a zis.
Gabriel Boroi si altii, Curs selectiv pt. licenta, Hamangiu, 2009, pag. 101, nota de subsol la afirmatia "obligatia asumata sub conditie potestativa simpla este valabila, chiar daca depinde de vointa debitorului"
Nota de subsol: "Se admite insa existenta unei exceptii, in sensul ca in materia contractului de donatie obligatia asumata sub conditie potestativa simpla din partea donatorului ar fi nula, aceasta conditie fiind desprinsa din dispozitiile inscrise in art. 822 C. Civ, text care dispune ca "este nula orice donatiune facuta cu conditii a caror indeplinire atarna
numai de vointa donatorului"(s.n., G.B.). In ce ne priveste, apreciem totusi ca rezulta cu destula claritate ca prevederea legala reprodusa se refera doar la conditiile pur potestative ce depind de vointa donatorului, iar, fiind vorba de o norma ce cuprinde o restrictie, acesteia nu i s-ar putea da o interpretare extensiva.
Sub un alt aspect, este de observat ca art. 822 C.Civ. vizeaza nu numai conditiile suspensive pur potestative , ci si conditiile rezolutorii pur potestative din partea donatorului"
Mai bine nu mai dadeam banii pe carte, ca numai m-a derutat...Oricum, grila e interpretabila, ca Boroi nu vorbeste chiar prostii. Cuvantul "numai" din textul de lege e totusi acolo....