avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 852 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Recurs impotriva unei sentinte irevocabile?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Recurs impotriva unei sentinte irevocabile?

la o sentinta irevocabila pentru o plangere contraventionala se mai poate face recurs
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 03:16, 16 Octombrie 2011
Art. X. Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La articolul 118, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(2) Plangerea suspenda executarea amenzilor si a sanctiunilor contraventionale complementare de la data inregistrarii acesteia pana la data pronuntarii hotararii judecatoresti."

2. La articolul 118, dupa alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (3^1), cu urmatorul cuprins:
"(3^1) Hotararea judecatoreasca prin care judecatoria solutioneaza plangerea este definitiva si irevocabila.
"

3. La articolul 118, alineatul (4) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(4) In termen de 15 zile de la data pronuntarii hotararii judecatoresti prin care instanta a respins plangerea impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei, contravenientul este obligat sa se prezinte la serviciul politiei rutiere care il are in evidenta pentru a preda permisul de conducere."

4. La articolul 120, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 120
(1) Procesul-verbal neatacat in termen de 15 zile de la data comunicarii acestuia, precum si, dupa caz, hotararea judecatoreasca prin care s-a solutionat plangerea constituie titluri executorii, fara vreo alta formalitate."

Art. XI
La articolul 9 din Legea nr. 61/1991 pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 387 din 18 august 2000, cu modificarile si completarile ulterioare, se introduce un nou alineat, alineatul 2, cu urmatorul cuprins: "Hotararea judecatoreasca prin care judecatoria solutioneaza plangerea este definitiva si irevocabila."
in comunicarea sentintei scrie ca aceasta este irevocabila nu definitiva si irevocabila iar nedumerirea mea este ca daca o sentinta irevocabila nu mai poate fi atacata cu recurs atunci in mod normal recursul ar fi trebuit respins din start si nu ar mai fi trebuit sa faca obiectul unei infatisari dar din moment ce dosarul nu este inchis ci inca se mai judeca atunci suspendarea permisului este abuziva intrucat permisul trebuie predat in termen de 15 zile de la inchiderea dosarului si ramanerea definitiva si irevocabila a sentintei
Probabil e o eroare de redactare, v-a scris pe sentinta cu drept de recurs?
HADAR IOAN a scris:
in comunicarea sentintei scrie ca aceasta este irevocabila nu definitiva si irevocabila (...)

:) Sa spunem ca o hotarare irevocabila este si definitiva, reciproca nefiind valabila.

Hotararea judecatoreasca este irevocabila, potrivit art. 377, alin. (2), pct. 5 Cod procedura civila. Pe o hotarare irevocabila nu a existat si nu exista decat mentiunea "irevocabila", nu ceea ce doriti dvs. sa existe. Pentru distinctia intre hotararile judecatoresti definitive si cele irevocabile, vedeti art. 377 Cod procedura civila.

HADAR IOAN a scris:
(...) iar nedumerirea mea este ca daca o sentinta irevocabila nu mai poate fi atacata cu recurs atunci in mod normal recursul ar fi trebuit respins din start si nu ar mai fi trebuit sa faca obiectul unei infatisari (...)

Pai si cine sa respinga "din start" recursul? Judecatorul de serviciu caruia i-ati dat recursul spre vizare, la Registratura instantei? Un judecator de la judecatorie, pe holul instantei?

Nu, nu asa se procedeaza. Exista o intreaga procedura care trebuie respectata. Recursul trebuie primit, inregistrat, trebuie acordat termen, trimise citatii etc., etc., etc. De abia dupa aceea recursul dvs. va fi respins ca inadmisibil (la prim termen, daca procedura de citare este legal indeplinita).

HADAR IOAN a scris:
(...) dar din moment ce dosarul nu este inchis ci inca se mai judeca atunci suspendarea permisului este abuziva intrucat permisul trebuie predat in termen de 15 zile de la inchiderea dosarului si ramanerea definitiva si irevocabila a sentintei

Nu conteaza ca dosarul inca este pe rol, ci conteaza faptul ca in el s-a pronuntat o hotarare irevocabila. Din moment ce exista hotarare irevocabila, adica fara drept de recurs, permisul trebuie predat in termen de 15 zile de la data pronuntarii acesteia, potrivit art. 118, alin. (4) din OUG nr. 195/2002.

Faptul ca ati inteles sa atacati cu recurs o hotarare irevocabila nu poate duce la concluzia ca aceasta isi pierde acest caracter si nici la concluzia ca dvs. nu mai aveti obligatia respectarii prevederii legale mentionate anterior.
Ultima modificare: Duminică, 16 Octombrie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere contraventionala respinsa, hotarare irevocabila fbaflorin fbaflorin Buna...acum ceva timp am depus o plangere la judecatorie impotriva unui proces verbal de constatare(amenda 740 si permis suspendat 30 zile). La judecatorie s-a ... (vezi toată discuția)
Termenul de recurs cerbulescu44 cerbulescu44 Am primit o sentinta civila (la plangere contraventionala) in data de 15 septembrie. Va rog sa-mi spuneti care este termenul pana la care se poate face recurs ... (vezi toată discuția)
Cand este definitiva sentinta pronuntata de tribunal? la judecatorie am obtinut anularea pv ,dar IPJ a depus recurs cerand: sa se respinga plangerea mea si sa se mentina Pv de constatare si sanctionare a ... (vezi toată discuția)