avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 932 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... implicatii judecata cedo?
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

implicatii judecata cedo?

credeti ca datorita anchetei inceputa impotriva sotiei judecatorului roman la cedo, procurorii vor putea face presiuni pe langa acesta pentru a fi mai partinitor cu interesele statului in detrimentul celor care au actiuni in desfasurare?
Cel mai recent răspuns: eumarian , utilizator 22:11, 25 Ianuarie 2012
Intrebarea este bună, dar tristă.

Precum spunea și freeelis, domnul Bîrsan ne-a fost profesor multora și îl cunoaștem drept un om deosebit, integru, modest, dascăl de excepție.

Din câte știu eu, este la sfârșitul celui de-al doilea mandat, ultimul. Merită cu mult mai mult decât un astfel de scandal la sfârșit de carieră de judecător CEDO.
acum, Romania a primit cred o palma usturatoare cu privire la modul cum procurorii fac faza de cercetare, daca au putut face perchezitie la vicepresedintele sectiei a treia CEDO, fara a tine cont de imunitatea acestuia, si punand in pericol desecretizarea,poate, a unor notite din materialele gasite la dl. profesor. Sunt curios cum se va scuza ministerul public in urma sesizari presedintelui CEDO cu privire la acest aspect.
Dimpotriva, invocarea imunitatii contra unei anchete penale pe care nimeni, dar absolut nimeni nu o banuieste a avea vreo legatura cu functia dlui Birsan este un gest nedemn. Presa engleza cere deja guvernului Marii Britanii sa propuna eliminarea completa a imunitatii judecatorilor CEDO tocmai pentru a nu se mai putea abuza de ea contra unor anchete penale.

In al doilea rand, nici de lege lata nu cred ca este corecta invocarea imunitatii, diplomatii nu-si pot invoca imunitatea pe propriul teritoriu, ci doar acolo unde sunt in misiune. Altfel spus, cred la prima vedere ca e vorba de resedinta de la Strasbourg, nu de vila de la Snagov.

Ma rog, suntem in Romania in care "suntem oameni", asa ca asta este. Ca o ilustrare, diferenta intre tarile civilizate si cele necivilizate la sediul Natiunilor Unite din New York este ca diplomatii tarilor civilizate isi platesc amenzile de parcare neregulamentara, in timp ce diplomatii din celelalte tari abuzeaza de imunitatea diplomatica pentru a nu plati nimic (Arabia Saudita datoreaza 1 milion de dolari amenzi neplatite iar Danemarca 0). Imunitatea are rolul de a proteja exercitarea functiei, nu a te scapa de dandanale.
Ultima modificare: Marți, 18 Octombrie 2011
eumarian, utilizator
sunt deacord, dar in acest caz parchetul a gresit, iar cine greseste trebuie sa plateasca.
Nu inteleg... cum adica a gresit? CSM a dat avizul, a respins cererea de revocare a avizului si Inalta Curte a respins un recurs, mai e unul de judecat cred, nimeni n-a condamnat pana acum ce-a facut Parchetul...

Alte discuții în legătură

Angajatii ambasadei manolachealex manolachealex Angajatii abasadei si familiile lor beneficiaza de imunitate de jurisdictie? (vezi toată discuția)
Accident auto cu imunitate diplomatica Catalin_Olteanu Catalin_Olteanu Buna ziua, Scriu aici, acum, in urma unei intamplari petrecute mie in urma cu 3 zile, mai exact pe data de 27 mai 2015. Conduceam o motocicleta si la ... (vezi toată discuția)
Taierea abuziva a salariilor bugetarilor poate fi atacata in istantele nationale?(vezi: cedo - drepturile salariale reprezinta un drept de posesie) gabriel teodorescu gabriel teodorescu [b]CEDO si drepturile salariale[/b] Curtea europeană a Drepturilor Omului este o jurisdicţie internaţională cu sediul la Strasbourg. Ea este alcătuită ... (vezi toată discuția)