avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1159 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... uzucapiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

uzucapiune

Cineva a primit un teren de la ICS Mogosoaia in FOLOSINTA, pe baza de adeverinta, care sa ii foloseasca si in caz de control.
Acum dupa 30 de ani este intrunita dovada uzucapiunii datorita folosintei si cultivarii terenului (cu martori, ingradire si expertiza )? Procesul a fost inceput printre altele pt ca " nu exista excedent de teren in comuna") ..... si a fost pierdut.
In mod corect Pe langa dovada folosintei ce alta conditie trebuie indeplinita obligatoriu pt uzucapiune. Sau este suficienta? Multumesc pt raspunsul exact.

Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Octombrie 2011
ContSters83715, utilizator
Pana la urma s-a considerat ca uzucapiunea a curs si in acea perioada.
Practica judiciara era neuniforma...intr-o vreme...in care se puneau piedici cu privire la dreptul de proprietate...

Problema domnului Macovei se circumscrie doar in ceea ce priveste faptul ca a fost detentor precar...
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Octombrie 2011
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
reformuilez:
Ias Mogosoaia - Proprietarul (?!) i-a dat sa foloseasca terenul si nimic mai mult.
IAS Mogosoaia (proprietarul) a disparut la revolutie
Terenul este acum in 2011 al statului, al comunei respective si s-a transferat automat statului la modul general? Sau fostele IAS-uri doar au disparut si au ramas terenurile, de izbeliste. in prezent nu foloseste nimeni terenul, dar cine e proprietarul?

Proprietarul exact se afla de la primarie?

Mentionez ca la un moment dat primaria a venit sa il improprietareasca pe bunicul meu cu conditia sa plateasca intabularea terenului, Dar nu a avut bani. Intre timp banuiesc ca aceasta lege nu ma exista.... Sper sa aflu cine este proprietarul inprezent, in speranta ca nu exista.

Ultima modificare: Marți, 18 Octombrie 2011
ContSters83715, utilizator
Stimate forumist,

Uzucapiunea, așa cum este definită în doctrină, este un mod de dobândire a proprieității imobiliare prin exercitarea posesiei prelungite, sub titlu de proprietar.


Ce înseamnă acest lucru?
1. Voința celui care exercită posesia este de a se considera pe sine însuși prorpietar, este un element strict potestativ, volitiv.

Astfel, chiar dacă inițial a existat un contract de închiriere ori comodat ( folosință)...,
dacă cel care inițial a fost simplu utilizator al imobilului face anumite acte ce denotă caracterul auto-atribuit de proprietar: pune gard, schimbă gardul, face o construcție, refuză să plătească chirie, poate uzucapa cu condiția scurgerii unui anumit timp. În cazul dvs, având în vedere că posesia este mai veche, este incident vechiul Cod Civil, în care se arată termenul de 30 de ani.

2. Condițiile uzucapiunii sunt:
*posesia să fie exercitată cu titlu de proprietar - repet, auto-atribuit;

* posesia să fie utilă :
-să fie continuă, deci nu un an să nu plătească, de ex. chirie, iar anul următor să plătească,
-să fie pașnică, respectiv pe durata uzucapiunii să nu existe procese, norificări sau alte asemenea privitoare la obiectul uzucapiunii,
-să fie publică, deci nu pe ascuns

* posesia să fie, în cazul expus, de cel puțin 30 de ani.

3. Uzucapiunea se demonstrează cu martori, expertiză, înscrisuri, pe calea instanței.

Oricum, uzucapiunea nu este un proces foarte ușor, aveți nevoie ca dosarul dvs. să fie studiat în prealabil de un avocat.

Cu stimă.
Ultima modificare: Marți, 18 Octombrie 2011
andreigrigoriu, moderator
La momentul actual, titularul dreptului de proprietate este beneficiarul titlului de proprietate la care v-ati referit. In situatia in care acea persoana nu era indreptatita la constituirea sau reconstituirea dreptului de proprietate, puteti solicita instantei de judecata constatarea nulitatii absolute a acelui titlu.In privinta uzucapiunii, esentiala nu este folosinta terenului ci posesia sa juridica ceea ce este cu totul altceva.Un detentor precar evident ca nu va putea uzucapa niciodata, pe cind un posesor, in anumite conditii, da.
atata timp cat posesia juridica este la primarie (?!), exista un proprietar (teoretic) (statul)
in masura in care aflu ca nici statul nu e proprietar in prezent...
trebuie sa aflu cine e in prezent proprietarul, daca el nu exista....(daca statul nu a preluat terenul)... e primul pas.

Alte discuții în legătură

Modificare suprafata de teren daniela.ilea daniela.ilea Poate ma ajuta si pe mine cineva,am o casa cu teren cu o suprafata de 719 m inscris in cf,in urma masuratorilor sa constatat un plus de 540 de m,am vrut sa ... (vezi toată discuția)
Obtinerea actului de proprietate beneficiind de uzucapiune andrei calud andrei calud Buna ziua! In anul 1990 am cumparat o casa si un teren vis-a-vis de casa, cu chitanta de mana. In anul 2001 primaria a incadastrat terenul respectiv ... (vezi toată discuția)
Chiriasul devine proprietar? Cati L. Cati L. Buna ziua, As dori sa stiu daca un chirias, care sta 10-12 ani in chirie, fara contract, poate sa poate sa devina proprietar sau sa aiba drept de cota parte ... (vezi toată discuția)