avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 374 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... infierea nui copil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

infierea nui copil

vreau sa infiez copilul sotiei mele, care il are din prima casatorie{ sotul traieste inca} ce trebuie sa fac? cum trebuie procedat?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 21:42, 18 Septembrie 2008
cu acordul tatalui minorului in notariat faci cerere la instanta sa iti aprobe adoptia copilului minor.
niciodata nu va fii de acord desii , nu iubeste copilul, este ambitia lui sa nu vrea sa-l infiez. Fara acordultatalui nu se poate?
Nu stiu ce sa va zic pentru ca nu cunosc cazul respectiv. Luati legatura cu un avocat, pentru ca in mod cu totul exceptional instanta poate trece peste refuzul parintelui daca acesta in mod abuziv isi exercita acest drept.
Au aparut niste modificari prin Legea adoptiei.

Art. 13. - În mod excepţional, instanţa judecătorească poate trece peste refuzul părinţilor fireşti sau, după caz, al tutorelui de a consimţi la adopţia copilului, dacă se dovedeşte, prin orice mijloc de probă, că aceştia refuză în mod abuziv să-şi dea consimţământul la adopţie şi instanţa apreciază că adopţia este în interesul superior al copilului, ţinând seama şi de opinia acestuia dată în condiţiile art. 11 alin. (1) lit. b), cu motivarea expresă a hotărârii în această privinţă.
Art. 14. - Părinţii fireşti ai copilului sau, după caz, tutorele acestuia trebuie să consimtă la adopţie în mod liber, necondiţionat, şi numai după ce au fost informaţi în mod corespunzător asupra consecinţelor adopţiei, în special asupra încetării legăturilor de rudenie ale copilului. Direcţia în a cărei rază teritorială locuiesc părinţii fireşti sau, după caz, tutorele este obligată să asigure consilierea şi informarea acestora înaintea exprimării de către aceştia a consimţământului la adopţie şi să întocmească un raport în acest sens.
Art. 15. - (1) Consimţământul părinţilor fireşti sau, după caz, al tutorelui se dă în faţa instanţei judecătoreşti o dată cu soluţionarea cererii de deschidere a procedurii adopţiei.
(2) În cazul adopţiei copilului de către soţul părintelui său, consimţământul părintelui firesc se dă în faţa instanţei judecătoreşti odată cu soluţionarea cererii de încuviinţare a adopţiei.
(3) Odată cu solicitarea consimţământului prevăzut la alin. (1) şi (2), instanţa solicită direcţiei raportul de consiliere şi informare care confirmă îndeplinirea obligaţiei prevăzute la art. 14.
Fara acordul celuilalt parinte nu se poate !:sorry:

Alte discuții în legătură

Adoptie ContSters70444 ContSters70444 Buna ziua, Am doi copii din prima casatorie, de 11 si 8 ani, incredintati spre crestere si educare mie conform unei H.J. Din a doua casatorie mai am inca un ... (vezi toată discuția)
Infiere minor 10 ani incredintat tatalui. AdyW AdyW As dori sa stiu ce proceduri trbuiesc urmate pt infierea copilului care mi-a fost incredintat prin sentiinta de divort, apoi din nou in urma unui proces de ... (vezi toată discuția)
Adoptia copilului sotului Universul_tau Universul_tau Buna seara! Imi puteti spune, va rog, daca o persoana poate adopta copilul sotului sau? Care este procedura? Care este temeiul juridic al acestei actiuni. ... (vezi toată discuția)