avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 870 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... ADMITERE BAROU 2012
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

ADMITERE BAROU 2012

Inițiez un nou subiect în legătură cu viitorul concurs de admitere în barou, deși cel din 2011 nici nu s-a terminat. Însă, dat fiind faptul că intenționez să am in vedere participarea și la concursul din 2012, nutresc speranța că ne vom aduna o mână de utilizatori pentru a dezbate toate problemele cu care ne confruntăm în tratarea materiei pentru examen, și, cu siguranță nu vor fi puține. Multă baftă celor ce susțin mâine următoarea probă, iar celorlalți ”sus, pe cai!” că avem multă treabă!
Misha80 a scris:

Capacitatea civilă este expresia care desemnează capacitatea în dreptul civil în structura acesteia intrând capacitatea de folosință și cea de exercițiu. Potrivit art.5 alin 2 din D.nr 31/1954 capacitatea de folosință a persoanei fizice constă în aptitudinea, generală și abstractă, a omului, a omului de a avea drepturi și obligații civile. Noul Cod civil definește capacitatea de folosință prin intermediul art.34 ca fiind aptitudinea persoanei de a avea drepturi și obligații civile. În ce privește momentul nașterii și cel al încetării capacității de folosință, ambele reglementări consideră că aceasta începe la nașterea persoanei și încetează odată cu moartea acesteia (a se vedea art.36 N.c.civ. şi art.7 din D.31/1954). Mergând pe această linie de idei şi pe firul reglementării civile vom constata că art.36 N.C.civ., prima teză prevede că drepturile copilului sunt recunoscute de la concepţiune, însă numai dacă el se naşte viu. Aşadar, copilul din speţa noastră dobândeşte capacitate civilă, deoarece legea prevede că acesta trebuie să se nască viu, nu şi viabil. Acest art.36 N.C.civ. reprezintă în realitate excepţia dobândirii capacităţii de folosinţă de la concepţiune, ceea ce romanii au numit infans conceptus pro nato habetur quoties de commodis eius agitur, adică capacitatea de folosinţă anticipată.

Buna, eu cred ca nu dobandeste capacitate civila asa cum era formulat in varianta de raspuns, pentru ca la nastere sau in cazul exceptiei de la regula ( de la conceptie) se dobandeste capacitatea de folosinta nu si cea de exercitiu, iar capacitatea juridica este formata din capacitate de folosinta si capacitate de exercitiu.
mary_drag a scris:

Misha80 a scris:

Capacitatea civilă este expresia care desemnează capacitatea în dreptul civil în structura acesteia intrând capacitatea de folosință și cea de exercițiu. Potrivit art.5 alin 2 din D.nr 31/1954 capacitatea de folosință a persoanei fizice constă în aptitudinea, generală și abstractă, a omului, a omului de a avea drepturi și obligații civile. Noul Cod civil definește capacitatea de folosință prin intermediul art.34 ca fiind aptitudinea persoanei de a avea drepturi și obligații civile. În ce privește momentul nașterii și cel al încetării capacității de folosință, ambele reglementări consideră că aceasta începe la nașterea persoanei și încetează odată cu moartea acesteia (a se vedea art.36 N.c.civ. şi art.7 din D.31/1954). Mergând pe această linie de idei şi pe firul reglementării civile vom constata că art.36 N.C.civ., prima teză prevede că drepturile copilului sunt recunoscute de la concepţiune, însă numai dacă el se naşte viu. Aşadar, copilul din speţa noastră dobândeşte capacitate civilă, deoarece legea prevede că acesta trebuie să se nască viu, nu şi viabil. Acest art.36 N.C.civ. reprezintă în realitate excepţia dobândirii capacităţii de folosinţă de la concepţiune, ceea ce romanii au numit infans conceptus pro nato habetur quoties de commodis eius agitur, adică capacitatea de folosinţă anticipată.

Buna, eu cred ca nu dobandeste capacitate civila asa cum era formulat in varianta de raspuns, pentru ca la nastere sau in cazul exceptiei de la regula ( de la conceptie) se dobandeste capacitatea de folosinta nu si cea de exercitiu, iar capacitatea juridica este formata din capacitate de folosinta si capacitate de exercitiu.

Durata capacitătii de folosintă
Art.21 � Capacitatea de folosintă începe la nasterea persoanei si încetează o dată cu moartea acesteia.

Art.23 � Capacitatea de exercitiu este aptitudinea persoanei de a încheia singură acte juridice civile. (N.M. adica aptitudinea de a avea obligatii sau de a stinge si/sau transmite drepturi din patrimoniul propriu. De ce nu poate? Pentru ca nu are discernamantul necesar sa stapaneasca si sa inteleaga asemenea decizii. Astfel nu poti vorbi de capacitatea civila - o notiune care uneste capacitatea de exercitiu cu cea de folosinta - a minorului sub 14 ani ori a copilului conceput nenascut, deoarece nu au capacitata de exercitiu)

Lipsa capacitătii de exercitiu
Art.29 � (1) Nu au capacitate de exercitiu:
- minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani;
[...]
(3)Cu toate acestea, persoana lipsită de capacitatea de exercitiu poate face singură acte de conservare, precum si acte de dispozitie de mică valoare, cu caracter curent si care se execută la momentul încheierii lor
Acelasi rationament l- am avut si eu, era un raspuns la o speta postata printre primele discutii, in care era vorba despre un nou nascut care s- a nascut viu dar nu viabil si care a decedat dupa cateva cateva ore de la nastere. Intrebarile referitoare la speta erau :
1 copilul a dobandit capacitate civila ??
2. Ce acte de stare civila se intocmesc in acest context???
Propun niste grile, pentru a le dezbate
Q.1) In cazul stipulatiei pentru altul, daca promitentul nu-si executa obligatiile:
A.
stipulantul poate obliga pe promitent sa-si execute obligatiile fata de el.
B.
stipulantul poate obliga pe promitent sa-si execute obligatiile fata de terta persoana beneficiara.
C.
stipulantul poate cere daune-interese, daca probeaza producerea in patrimoniul tertului a unui prejudiciu datorat neexecutarii obligatiilor catre tert.
Q.2) Dreptul nascut din contractul in folosul unei terte persoane:
A.
apartine stipulantului.
B.
apartine tertului beneficiar.
C.
se naste direct si mijlocit in patrimoniul tertului beneficiar.
Q.3) In cazul stipulatiei pentru altul tertul beneficiar dobandeste dreptul din momentul:
A.
incheierii contractului intre stipulant si promitent.
B.
in care tertul a acceptat dreptul stipulat in folosul sau.
C.
in care promitentul executa obligatia fata de tert.
Q.4) In cazul stipulatiei pentru altul:
A.
tertul beneficiar intra in concurs cu creditorii stipulantului pentru satisfacerea dreptului stipulat in folosul sau;
B.
tertul beneficiar are actiune directa impotriva promitentului pentru satisfacerea dreptului sau;
C.
daca tertul beneficiar a decedat inainte de a accepta dreptul, acesta, cat si actiunile insotitoare, se transmit mostenitorilor tertului.
Q.5) Constituie forme ale simulatiei:
A.
contractull fictiv;
B.
conventia porte-fort;
C.
contractul prin interpunere de persoane..
Q.6) In cazul stipulatiei pentru altul, daca tertul beneficiar renunta la drept, in lipsa unor prevederi contractuale, dupa imprejurari:
A.
dreptul poate profita numai stipulantului;
B.
dreptul poate profita promitentului;
C.
dreptul poate fi executat in folosul altui tert.
Q.7) Stipulatia pentru altul creeaza raporturi:
A.
intre stipulant si promitent.
B.
intre stipulant si tert.
C.
intre promitent si tert.
Q.8) Constituie exceptii de la principiul relativitatii efectelor contractului:
A.
invocarea contractului de catre un tert, in cadrul unei actiuni directe;
B.
simulatia;
C.
stipulatia pentru altul.
Q.9) Terti, in materia simulatiei sunt:
A.
succesorii universali si titlu universal;
B.
creditorii chirografari;
C.
succesorii cu titlu particular.
Q.10) Pentru a se putea invoca exceptia de neexecutare a contractului trebuie indeplinite si conditiile:
A.
obligatiile reciproce ale partilor sa-si aiba temeiul in acelasi contract
B.
neexecutarea sa nu se datoreze unei fapte savarsite de partea care invoca neexecutarea;
C.
punerea in intarziere.
mary_drag a scris:

Acelasi rationament l- am avut si eu, era un raspuns la o speta postata printre primele discutii, in care era vorba despre un nou nascut care s- a nascut viu dar nu viabil si care a decedat dupa cateva cateva ore de la nastere. Intrebarile referitoare la speta erau :
1 copilul a dobandit capacitate civila ??
2. Ce acte de stare civila se intocmesc in acest context???

daca copilul respira macar o data a indeplinit conditia pentru a dobandi cap de folosinta si prin urmare se vor intocmi doua acte ( de nastere si de deces). daca s-a nascut mort nu mai dobandeste nici macar capacitatea de folosinta anticipata de la conceptie pentru ca nu a indeplinit conditia de a se naste viu. probabil in grila era gresita formularea de capacitate civila si mai mult ca sigur se referea la cea de folosinta. nici nu de pune problema de cap de exercitiu in momentul nasterii.

Alte discuții în legătură

Admitere barou 2011 jason jason Am creat acest nou topic, chiar de pe acum, deoarece sunt direct interesat de examenul de admitere in Barou, ce va avea loc la anul, insa nu cred ca sunt ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)