avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 871 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... ADMITERE BAROU 2012
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

ADMITERE BAROU 2012

Inițiez un nou subiect în legătură cu viitorul concurs de admitere în barou, deși cel din 2011 nici nu s-a terminat. Însă, dat fiind faptul că intenționez să am in vedere participarea și la concursul din 2012, nutresc speranța că ne vom aduna o mână de utilizatori pentru a dezbate toate problemele cu care ne confruntăm în tratarea materiei pentru examen, și, cu siguranță nu vor fi puține. Multă baftă celor ce susțin mâine următoarea probă, iar celorlalți ”sus, pe cai!” că avem multă treabă!
mary_drag a scris:

Misha80 a scris:

Capacitatea civilă este expresia care desemnează capacitatea în dreptul civil în structura acesteia intrând capacitatea de folosință și cea de exercițiu. Potrivit art.5 alin 2 din D.nr 31/1954 capacitatea de folosință a persoanei fizice constă în aptitudinea, generală și abstractă, a omului, a omului de a avea drepturi și obligații civile. Noul Cod civil definește capacitatea de folosință prin intermediul art.34 ca fiind aptitudinea persoanei de a avea drepturi și obligații civile. În ce privește momentul nașterii și cel al încetării capacității de folosință, ambele reglementări consideră că aceasta începe la nașterea persoanei și încetează odată cu moartea acesteia (a se vedea art.36 N.c.civ. şi art.7 din D.31/1954). Mergând pe această linie de idei şi pe firul reglementării civile vom constata că art.36 N.C.civ., prima teză prevede că drepturile copilului sunt recunoscute de la concepţiune, însă numai dacă el se naşte viu. Aşadar, copilul din speţa noastră dobândeşte capacitate civilă, deoarece legea prevede că acesta trebuie să se nască viu, nu şi viabil. Acest art.36 N.C.civ. reprezintă în realitate excepţia dobândirii capacităţii de folosinţă de la concepţiune, ceea ce romanii au numit infans conceptus pro nato habetur quoties de commodis eius agitur, adică capacitatea de folosinţă anticipată.

Buna, eu cred ca nu dobandeste capacitate civila asa cum era formulat in varianta de raspuns, pentru ca la nastere sau in cazul exceptiei de la regula ( de la conceptie) se dobandeste capacitatea de folosinta nu si cea de exercitiu, iar capacitatea juridica este formata din capacitate de folosinta si capacitate de exercitiu.

Bună ziua! Desigur, la capacitatea de folosinţa m-am gândit şi eu, nu la capacitatea de exerciţiu, însă nu mai ştiu de ce am formulat aşa! Mulţumesc frumos, oricum! Spor muuuuult la citit>!:coffee:
M- am gandit eu ca asta ai vrut sa spui, dar dupa cum ai formulat" asadar copilul din speta noastra dobandeste capacitate civila" am vrut sa stiu ce ai vrut sa spui. Mult succes si sper sa tinem aproape pentru a ne clarifica anumite nelamuiri pe care le avem.
va rog sa ma ajutati si pe mine cu o expunere motive pagina 44 caci nu am gasit pe net, multumewsc sper sa postati
As vrea sa va intreb daca aveti carti de spete la civil si procesual civil, se gasesc mai greu. voi din ce faceti spete pt examen? va multumesc.
Drept procesual civil-Indreptar pentru seminare si examene.Editura C.H.BECK (Viorel Mihai Ciobanu,Traian Cornel Briciu,Claudiu Constantin Dinu)editia 2010.Eu atat am,poate vine cineva cu vreo carte mai noua.

Alte discuții în legătură

Admitere barou 2011 jason jason Am creat acest nou topic, chiar de pe acum, deoarece sunt direct interesat de examenul de admitere in Barou, ce va avea loc la anul, insa nu cred ca sunt ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)