avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... ADMITERE BAROU 2012
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

ADMITERE BAROU 2012

Inițiez un nou subiect în legătură cu viitorul concurs de admitere în barou, deși cel din 2011 nici nu s-a terminat. Însă, dat fiind faptul că intenționez să am in vedere participarea și la concursul din 2012, nutresc speranța că ne vom aduna o mână de utilizatori pentru a dezbate toate problemele cu care ne confruntăm în tratarea materiei pentru examen, și, cu siguranță nu vor fi puține. Multă baftă celor ce susțin mâine următoarea probă, iar celorlalți ”sus, pe cai!” că avem multă treabă!
stefan_nicolae a scris:

Iti promit ca o sa caut dupa ziua de vineri. Acum n-am chef si nici rabdare.
justice85 a scris:

Dar nulitatea e relativa si se acopera daca nu e invocata in timp de parat. @ stefan nicolae poti sa-mi spui te rog unde scrie aceasta solutie ca eu nu am auzit de asa ceva si nici toti cu care am vb.

bine,multumesc
voi cititi din oepa din statut sau din vreo carte?
Cum vi s-a parut oepa? Eu sincer ma asteptam la aceste subiecte, sper ca am scris conform baremului lor
~ Conținut șters la cerere ~
UN BAREM GRESIT:
ORGANIZAREA SI EXERCITAREA PROFESIEI DE AVOCAT
(DEFINITIVI)
BAREM DE CORECTARE

1. Raspunderea disciplinara a avocatilor (termenul de exercitare, instantele disciplinare si competentele acestora, sanctiuni aplicabile). 4,50 p.
 termenul de exercitare – cel mult un an de la data savarsirii abaterii; 0,50 p.
 instantele disciplinare si competentele acestora - instanţele disciplinare sunt:
a) comisia de disciplină a baroului - judecă, în primă instanţă, abaterile disciplinare săvârşite de avocaţii din acel barou; 0,50 p.
b) Comisia centrală de disciplină – judecă, ca instanţă de fond, abaterile săvârşite de membrii Consiliului U.N.B.R. şi de decanii barourilor iar ca instanta de recurs, contestatiile impotriva deciziilor pronuntate de comisiile de disciplina de la nivelul barourilor. 0,50 p.
c) Consiliul U.N.B.R., în plenul său – judeca recursurile declarate impotriva deciziilor pronuntate de Comisia centrala de disciplina. 0,50 p.
 sanctiuni aplicabile:
a) mustrarea; 0,50 p.
b) avertismentul; 0,50 p.
c) amendă; 0,50 p.
d) interdicţia de a exercita profesia pe o perioadă de la o lună la un an; 0,50 p.
e) excluderea din profesie. 0,50 p.

2. Prezentati formele de publicitate profesionala prevazute in statutul profesiei de avocat permise in exercitarea profesiei. 2,50 p.
Formele de exercitare a profesiei de avocat pot utiliza una sau mai multe mijloace de publicitate, respectiv:
a) plasarea unei firme; este amplasată la intrarea imobilului şi/sau a spaţiului ocupat în care forma de exercitare a profesiei îşi are sediul profesional principal sau secundar ori biroul de lucru; 0,50 p.
b) anunțuri de publicitate in formele prevazute in Statutul profesiei (anunţuri în mica sau în marea publicitate numai în presa scrisă, cu ocazia stabilirii ori a schimbării sediului profesional, a sediului secundar şi/sau a biroului de lucru, precum şi a modificării formelor acestora; anunţurile publicate în anuarele profesionale privesc activitatea formelor de exercitare a profesiei, numele şi principalele domenii în care avocaţii îşi desfăşoară activitatea) 0,75 p.
c) anunțuri și mențiuni în anuare și cărți de telefon; 0,25 p.
d) invitații, broșuri și anunțuri de participare la conferințe, colocvii profesionale și de specialitate; 0,50 p.
e) corespondență profesională și cărți de vizită profesionale; 0,25 p.
f) adresă de Internet. 0,25 p.

Speta 3 p.

1. Care este organul competent sa solutioneze contestatiile cu privire la onorarii? Care sunt caile de atac impotriva masurii dispuse de respectivul organ abilitat?

Contestatiile privind onorariile se solutioneaza de decanul baroului. 0,50 p.
Decizia decanului poate fi atacata la consiliul baroului. 0,50 p.

2. Argumentati solutia de admitere/respingere a cererii de restituire a onorariului de la punctul a).

Solutia: respingerea cererii de restituire. 0,50 p.
Onorariile se stabilesc liber intre client si avocat. Avocatul isi poate substitui un alt avocat, daca are consimtamantul clientului sau. In speta, substituirea s-a produs cu acordul clientului X. Nu exista temeiuri pentru restituirea onorariului deoarece serviciul avocatial a fost prestat iar clientul nu invoca vreo culpa in executarea acestuia din partea avocatului X sau a avocatului pe care acesta si l-a substituit. (orice alta motivare care este in concordanta cu solutia adoptata si se intemeiaza pe dispozitii legale sau statutare aplicabile in speta). 0,50 p.

3. Argumentati solutia de admitere/respingere a cererii de reducere a onorariului de la punctul b).

Solutie: respinge cererea de reducere a onorariului avocatului Y. 0,50 p.
Petentul AA nu este in raporturi contractuale cu avocatului Y. Acesta are o relatie contractuala cu Z. Onorariile se stabilesc liber intre client si avocat. Organele profesionale nu pot interveni in acest raport. Este chiar interzisa fixarea de onorarii minime, recomandate sau maxime de catre organele profesiei. Numai instanta de judecata va putea aprecia asupra cheltuielilor de judecata ce decurg din onorariul de avocat. (orice alta motivare care este in concordanta cu solutia adoptata si se intemeiaza pe dispozitii legale sau statutare aplicabile in speta). 0,50 p.

Alte discuții în legătură

Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2011 jason jason Am creat acest nou topic, chiar de pe acum, deoarece sunt direct interesat de examenul de admitere in Barou, ce va avea loc la anul, insa nu cred ca sunt ... (vezi toată discuția)
Examen admitere barou satelix satelix Am citit cu interes tot ce s-a discutat pe acest forum si trebuie sa recunosc ca admiterea in barou este o mare bataie de cap......:)Am terminat si eu anul ... (vezi toată discuția)