avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1079 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot beneficia de indemnizatie pentru cresterea ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului?

Buna ziua.Sunt insarcinata in luna a 4-a.Am un stagiu de cotizare de 12 ani,dar problema este ca in perioada 05-10-2007 si 11-05-2008 am o intrerupere de 7 luni.Din 12-05-2008 mi-am reluat activitatea dar pana in prezent am doar 5 luni de cotizare.As vrea sa stiu daca pot lucra pana in luna a 8-a de sarcina ,si dupa aceasta perioada sa beneficiez de cele 126 zile.?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:02, 10 Octombrie 2011
Buna ziua....
Ma aflu in urmatoarea situatie:
Sunt studenta in ultimul an...lucrarea de licenta e in iulie.
Trebuie sa nasc DPN 26 martie 2009.
Am lucrat 1 an si cateva sapt( 02.05.2007-31.05.2008) la firma X.....respectiv din data de 13.06.2008 la firma Y...rezultand 13 zile de intrerupere.
Problemele continua...la firma Y voi lucra pana in 31.12.2008 pt ca se desfiinteaza pe fondul crizei mondiale.....urmand sa intru in somaj 6 luni.
Mai departe nu mai inteleg...la ce ma incadrez si eu.......o sa beneficiez de indemnizatia de crestere a copilului?Am citit la un moment dat ca se considera si fractiunile de luna la acelea 12 luni obligatorii....dar litera de lege nu am
Am probleme cu fosta firma care refuza eliberarea oricarui document,cui ma pot adresa....nu imi elibereaza adeverinta pt somaj cu stagiul de cotizare pe ultimele 12 luni.
Am citit care sunt actele necesare pentru indemnizatie....dar ce se schimba daca sunt in somaj?Trebuie sa anunt la somaj cand depun actele pt indemnizatie sau care e procedura?
Acte necesare pentru intocmirea dosarului de indemnizaţie de creştere a copilului:

* cerere tip;
* certificat de nastere al copilului nou-născut in original si copie (sau copie legalizată);
* certificatul de persoană cu handicap al copilului - unde este cazul;
* buletin (carte) de identitate pentru unul dintre părinţi (cel care solicita sa fie titularul indemnizaţiei) in original si copie
* adeverinţă medicală eliberată de medicul de familie, biletul de ieşire din spital cu viza ginecologului care a asistat la naştere;
* livretul de familie sau certificatul de căsătorie al ambilor soţi
* adeverinţă eliberată de angajator din care să rezulte că a realizat venituri profesionale timp de 12 luni, supuse impozitului pe venit;
* adeverinţă eliberată de plătitorul indemnizaţiei de maternitate sau alte dovezi din care să rezulte care a fost ultima zi a concediului de maternitate;
* declaraţie pe proprie răspundere din care să rezulte că solicitantul nu beneficiază în acelaşi timp şi de indemnizaţie de maternitate;
* declaraţie pe propria răspundere din care să reiasă că celălalt părinte nu beneficiază deja de indemnizaţia pentru creşterea copilului;
* declaraţie pe propria răspundere care să ateste faptul că beneficiarul se ocupă de creşterea şi îngrijirea copilului şi că acesta nu este încredinţat sau dat în plasament familial;
* hotărârea judecătorească de încredinţare în vederea adopţiei sau de încredinţare a adopţiei, hotărârea judecatorească sau hotărârea comisiei pentru protecţia copilului pentru măsura plasamentului în regim de urgenţă (copie şi original);
* alte acte, necesare după caz, pentru stabilirea acestor drepturi;
* dosar incopciat
va multumesc!!!!!
In calculul celor 12 luni se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 1 alin. (2) din OUG nr.148/2005, considerate, in intelesul ordonantei de urgenta, luna intreaga.
Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului fiscal, ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute de lege.
Prin exceptie, se accepta ca o singura data fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut mai sus.
(art.4 din Norma metodologica din 09/08/2006, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 704 din 17/08/2006 de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, cu modificarile si completarile ulterioare)
Va multumesc frumos!!!
Buna ziua,
Revin cu o probelema.
Fostul angajator refuza sa-mi elibereze adeverinta cu stagiul de cotizare pe ultimele 12 luni necesar atat pt somaj cat si pt depunerea actelor pt indemnizatia de crestere a copilului.
Stiu ca sunt obligati sa elibereze acest act......dar in cate zile?
Cui sa ma adresez?Unde sa fac plangere?
Am nevoie de aceasta adeverinta in termen de 30 zile pt a depune actele de somaj.
Va multumesc anticipat!!!

Pentru institutiile publice termenul ese de 30 de zile pentru a raspunde la o petitie. Pentru angajatorii din sectorul privat, legislatia nu prevede niciun termen de solutionare a unei petitii.
Puteti depune o sesizare la ITM, in acest sens.

Alte discuții în legătură

Indemnizatia de crestere a copilului pana la 2 ani daridannah daridannah buna seara mai exact imi lipseste jumatate din ianuarie si luna februarie 2009. nu as putea sa merg eu la casa de pensii si la casa de asigurari de sanatate ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de crestere si ingrijire copil piron florentina piron florentina sunt asociatul unic si reprezentantul legal al unui s.r.l., indeplinind in acelasi timp si functia de administrator in cadrul firmei cu contract individual de ... (vezi toată discuția)