avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1117 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Procesul verbal de receptie = act de proprietate?
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Procesul verbal de receptie = act de proprietate?

La finalizarea unei constructii in baza autorizatiei de construire, procesul verbal de receptie la terminarea lucrarilor intocmit de primarie tine loc de act de proprietate? Care este legea care reglementeaza dreptul de proprietate asupra unei constructii noi?
Cel mai recent răspuns: ContSters20249 , utilizator 12:10, 11 Decembrie 2011
Sunteti jalnici domnilor care afirmati ca drepturile reale asupra imobilelor se dobandesc numai prin inscrierea lor in cartea funciara! Dovediti doar superficialitate si lipsa de pregatire juridica. Chiar nimeni nu stie ca orice construcţie, plantaţie sau lucru făcut în pământ sau asupra pământului, sunt prezumate a fi făcute de către proprietarul acelui pământ cu cheltuiala sa şi ca sunt ale lui, pana ce se dovedeşte din contra. Nimeni nu a auzit de faptul ca dreptul de proprietate si celelalte drepturi reale sunt opozabile fata de terti, fara inscrierea in cartea funciara, cand provin din succesiune, accesiune, vanzare silita si uzucapiune.
Oare de ce unii ignoranti simt nevoia sa raspunda intrebarilor cand habar nu au sa dea un raspuns competent si util?
Mi se pare jignitoare atitudinea dvs. d-le Crinel. Poate nu ati citit dar acesta este un forum unde fiecare isi poate da cu parerea... Daca ceea ce ati citit nu e pe placul dvs. nu aveti decat sa cititi ce va convine. Si daca sunteti atotstiutor si nu doriti sa aflati si parerile celorlalti de ce mai intrebati? Niciodata nu o sa obtineti doar raspunsurile care va convin...
Imi pare rau, nu am nici o legatura cu subiectul tratat aici, recunosc ca nu ma pricep, dar asta nu ma impiedica sa vad si ce gandesc cei care sunt in domeniu. Si, de ce sa nu zic, uneori legile lasa loc de interpretari asa ca se poate sa vedeti si oameni cu opinii diferite asupra aceluiasi subiect. Daca nu invatati sa acceptati si parerile altora atunci nu le mai cereti...
Poate o sa ma certe moderatorii acestui topic dar nu m-am putut abtine sa va spun parerea mea...X-(
Multumesc de raspuns! Aveti dreptate, am fost destul de acid la adresa celor care au facut efortul de a raspunde la problema ridicata cde mine. Totusi consider ca raspunsul a fost justificat pentru anumiti usseri care fara a cunoaste legea (desi probabil sunt licentiati in drept), au incercat sa-si impuna punctul de vedere referitor la faptul ca dreptul de proprietate neintabulat nu este opozabil tertilor, in consecinta nici instantei. O aberatie!
intradevar daca nu ai buletin nu poti dovedi ca esti tu, dar tot poti sa arati ca esti tu prin orice alte mijloace, chiar si in lipsa buletinului care este intrumentul juridic "consacrat".....deci, prin orice alte "mijloace", pana la proba contrarie, tu esti tu, chiar si in lipsa instrumentului juridic consacrat....

daca ai doar proces verbal de receptie atata ai si atata poti dovedi in secunda respectiva, coroborat cu alte dovezi care sa echivaleze actului de proprietate
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Noiembrie 2011
ContSters83715, utilizator
Ai dreptate stimabile in ceea ce zici, problema e ca in cazul de fata nimeni nu vrea sa dovedeasca dreptul de proprietate asupra constructiei, este vorba de o actiune de partaj. Daca ma interesa sa dovedesc dreptul de proprietate asupra constructiei puteam introduce actiune in constatare.
Problema am rezolvat-o, instanta a considerat in mod eronat faptul "ca nu a fost facuta dovada dreptului de proprietate asupra constructiei" incalcand astfel principiul bunei credinte.
In mod corect instanta ar fi trebuit sa constate faptul ca exista un titlu de proprietate asupra terenului (contractul de vanzare cumparare) si exista o constructie pe acel teren (autorizatia de constructie si procesul verbal de receptie). In baza art. 492 Cod Civil si a principiului bunei credinte, dreptul de proprietate asupra constructiei apartine proprietarului terenului, fapt pentru care trebuia sa ia act de tranzactia partilor si sa emita hotararea de expedient.

Alte discuții în legătură

Receptie si intabulare constructie noua pclaudia13 pclaudia13 Buna ziua. In cazul in care eu ridic din banii parintilor, pe un teren cumparat de mine, o constructie pe care nu reusesc sa o finalizez pana la casatoria mea, ... (vezi toată discuția)
Partaj judiciar teren intabulat si constructie noua, neintabulata Crinel Crinel Dupa divort la partaj, masa bunurilor comune se constituie dintr-un teren cumparat printr-un act de vanzare cumparare autentificat si intabulat plus o ... (vezi toată discuția)
Intabulare pe baza actului de donatie cristinaada cristinaada Buna ziua, sotul meu a primit prin act de donatie, in timpul casatoriei, de la mama lui un teren si autorizatia de construire emisa pentru construirea unei ... (vezi toată discuția)