avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1094 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Procesul verbal de receptie = act de proprietate?
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Procesul verbal de receptie = act de proprietate?

La finalizarea unei constructii in baza autorizatiei de construire, procesul verbal de receptie la terminarea lucrarilor intocmit de primarie tine loc de act de proprietate? Care este legea care reglementeaza dreptul de proprietate asupra unei constructii noi?
Cel mai recent răspuns: ContSters20249 , utilizator 12:10, 11 Decembrie 2011
Eu ti-am raspuns din punct de vedere legal ce trebuie sa faci sa fi luat in seama. Ca inginer topograf care am intabulat multe case iti spun ca nu ai dovada ca ai locuinta dacat dupa ce apare in cf. si pasii pe care trebuie sa ii urmezi. In cadastru exista parte tehnica si parte juridica, nu mi-am dat doar cu parerea. Dar daca tu doresti doar sfatul unui avocat alta data specifica acest lucru sa nu pierdem timpul degeaba noi ceilalti care suntem dispusi sa spunem ceva util.
Va rog sa ma scuzati, nu mi-am dat seama ca nu am fost inteles. Ma intereseaza doar raspunsuri referitoare la procedura partajului judiciar. Nu ma intereseaza intabulare si alte pareri si nici procedura partajului la notar.

Cu scuzele de rigoare dar nu mi-ati spus nimic util. raspunsul dumneavoastra se refera la intabularea dreptului de proprietate, pe mine ma intereseaza procedura partajului judiciar. Procedura pe care probabil nu o cunoasteti. Va multumesc si dumneavoastra si tuturor celor care au postat raspunsuri si va rog sa ma scuzati daca postarile mele le considerati acide la adresa dumneavoastra. Nu intentionez nici sa jignesc si nici sa intru in polemici cu nimeni.

Odata introdusa actiunea in instanta, pentru care s-a emis o sentinta civila, nu mai am posibilitatea efectuarii partajului la notar. Cunosc faptul ca la partajul judiciar nu este nevoie de intabulare. Am avut un partaj judiciar succesoral pentru care s-a emis sentinta civila in baza unui contract de vanzare-cumparare din 1991, fara ca dreptul de proprietate sa fi fost intabulat vreodata. Pe cale de consecinta consider ca nici in cazul de fata nu este ceruta intabularea dreptului de proprietate pentru actiunea de partaj judiciar.
Ultima modificare: Vineri, 28 Octombrie 2011
Crinel, utilizator
fara intabulare nu poti dovedi nimic, si in instanta esti in fundul gol.

Invers spus:
daca contractul de vanzare cumparare este un proces verbal, atunci procesul verbal e un contract de vanzare cumparare..... este un "blind spot".... e un gol judiciar..... in fapt si in drept

in fapt ai un proces verbal, in drept nu ai nici contract VC nici titlu de proprietate.

se confunda in fapt, cu in drept

Scrie in provesul verbal ca proprietarul a fost improprietarit?.. eu zic ca nu.

e o diligenta juridica indispensabila lipsa
si vine altul si iti dovesteste ca nu esti tu proprietar. Chiar nu se poate renunta la procedura juridica si sa faceti o procedura notariala administrativa de partajare? Unde e interzis?
Ultima modificare: Vineri, 28 Octombrie 2011
ContSters83715, utilizator
Va citez din regulamentul forumului:
2.3. Posturile fara continut sau cu continut inutil, care nu folosesc discutiei ("de acord", "super", „asa e” ), postarile laconice precum si cele care repeta un raspuns deja postat la problema in discutie sunt uneori enervante. Asemenea mesaje pot fi sterse fara vreo notificare catre utilizatorul in cauza
Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/tag...

Nu afirm ca aceasta e cauza unica pentru care nu raspunde un avocat :)
Trimiteti "invitatie la discutie" avocatilor inscrisi pe forum - poate nu au vazut subiectul...

Pe de alta parte, insistenta mea sa consultati un avocat se refera la unul care sa vada actele... Nu-si poate permite un avocat sa ”vorbeasca” din auzite... Sunt cauze – cum e a dv – care nu pot fi rezolvate in forum pentru ca exista riscul sa fiti indus in eroare deoarece dv expuneti problema din punctul dv de vedre si, poate, in dosar sunt documente care dv nu va spun nimic dar care ar spune totul unui avocat care are acces la ele.

O chestiune, insa, cred ca e corecta: instanta dorea un extras CF – document care dovedeste dreptul de proprietate asupra imobilelor. PV de terminare a lucrarilor nu poate face dovada proprietatii, chiar alaturi de autorizatia de construire.
Am citat definitiile legale pentru cele doua documente: autorizatia si PV

Le repet aici:
Art. 2 (1) din L 50 / 1991 republicata: Autorizatia de construire constituie actul de autoritate al administratiei publice locale pe baza caruia se asigura aplicarea prevederilor legale, referitoare la amplasarea, proiectarea, executarea si functionarea constructiilor.

E, pe scurt, un act de autoritate = permisiunea de a construi (dar cum stie instanta ca sotii au construit pentru ei? ) Poate a existat / exista o intelegere intre ei si alte persoane: sotii construiesc si la final vand constructia catre altul… (cu titlu de exemplu)

Din Regulamentul de receptie a lucrarilor (aprobat prin H. 273 /1994)
Anexa 1
Art. 1:
Receptia constituie o componenta a sistemului calitatii in constructii si este actul prin care investitorul declara ca accepta, preia lucrarea cu sau fara rezerve si ca aceasta poate fi data in folosinta. Prin actul de receptie se certifica faptul ca executantul si-a indeplinit obligatiile in conformitate cu prevederile contractului si ale documentatiei de executie.


Prin acest act se dovedeste ca executantul si-a respectat obligatiile = a terminat constructia si aceasta e gata pentru a fi… locuita.

Nu se poate deduce ca vreunul dintre aceste documente sunt dovezi de proprietate, ci doar dovezi ca cei doi soti au ridicat impreuna o constructie care e aproape terminata (pentru ca dv nu aveti PV pentru receptia finala – si de l-ati fi avut, situatia nu ar fi fost alta)
Daca cei doi soti au ridicat constructia cu banii altuia (imprumutati sotului care isi cedeaza “partea” ) si sotii s-au inteles sa faca in asa fel incat sa nu returneze suma si creditorul sa nu mai aiba ce executa? (tot cu titlu de exemplu) Sunt cazuri si cazuri, de aceea instanta cere dovada proprietatii – in CF sunt inscrise si eventuale sarcini asupra imobilului…

In hotararea judecatoreasca scrie “in opinia instantei” pentru ca asa se scrie… In opinia dv e intr-un fel, in opinia instantei e altfel… Instanta nu si-a motivat opinia in drept? N-a scris in baza carei dispozitii legale si-a format aceasta opinie?

Crinel a scris:
s-a emis sentinta civila in baza unui contract de vanzare-cumparare

Zicem ca e cum ziceti... Contractul de vanzare-cumparare este un act care dovedeste proprietatea... Autorizatia de construire si PV la terminarea lucrarilor nu...

Crinel a scris:
nu mi-ati spus nimic util. raspunsul dumneavoastra se refera la intabularea dreptului de proprietate, pe mine ma intereseaza procedura partajului judiciar.

Foarte adevarat, nimic util – v-au spus o multime de ”cadastristi” ca actele pe care le aveti sunt bune numai pentru intabulare (alaturi de un morman de alte acte) si nu fac dovada proprietatii. Nu ati scris in titlu: Procesul verbal de receptie = act de proprietate? Vi s-a raspuns cu varf si indesat.

Am scris “mai bine faceati” (la timpul trecut) = daca ati fi intrebat un avocat v-ar fi spus sa divortati si mai apoi sa faceti partajul, la notar – daca tot va intelegeati

macovei2000 v-a scris ca nu va opreste nimeni sa renuntati la partajul judiciar si sa-l faceti la notar.

Faceti recurs, daca vreti, dar sa nu va enerati daca va fi respins. Bafta!
Ultima modificare: Vineri, 28 Octombrie 2011
trope_doi, utilizator
Imi cer scuze daca intrebarea mea nu se pliaza strict pe speta celui ce a initit discutia dar va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns...
Doi soti obtin autorizatie de constructie pt. o casa. Undeva prin anul 1998. Pe la mijlocul anului 1999 sotul moare. Se dezbate succesiunea dupa decesul barbatului si se emite un certificat de mostenitor. La data succesiunii casa este construita in proportie de 25 la suta. Din certificatul de mostenitor rezulta ca unui mostenitor i se atribuie jumatate din respectiva constructie (edificata in proportie de 25 la suta) cealalta jumatate revenind sotiei supravietuitoare. Mentionez ca mai erau si alte case care au fost atribuite altor mostenitori. Constructia nu are proces verbal de receptie deoarece in perioada respectiva inteleg ca nu prevedea legea asa ceva. (Apropo, de cand exista obligatia de a face receptia unui astfel de imobil?)
Cum poate face dovada mostenitorul ca respectiva constructie a fost finalizata? Din 1999 pana in prezent e posibil sa fi terminat casa dar tot asa de bine se poate sa nu fi avut cu ce construi si imobilul intre timp sa se fi deteriorat.
Daca pe certificatul de mostenitor in dreptul respectivului imobil si in dreptul terenului pe care s-a construit acesta exista o stampila de la cartea funciara si un numar inseamna ca respectiva constructie a fost finalizata?
Ultima modificare: Vineri, 28 Octombrie 2011
bep, utilizator

Alte discuții în legătură

Receptie si intabulare constructie noua pclaudia13 pclaudia13 Buna ziua. In cazul in care eu ridic din banii parintilor, pe un teren cumparat de mine, o constructie pe care nu reusesc sa o finalizez pana la casatoria mea, ... (vezi toată discuția)
Partaj judiciar teren intabulat si constructie noua, neintabulata Crinel Crinel Dupa divort la partaj, masa bunurilor comune se constituie dintr-un teren cumparat printr-un act de vanzare cumparare autentificat si intabulat plus o ... (vezi toată discuția)
Intabulare pe baza actului de donatie cristinaada cristinaada Buna ziua, sotul meu a primit prin act de donatie, in timpul casatoriei, de la mama lui un teren si autorizatia de construire emisa pentru construirea unei ... (vezi toată discuția)