avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 910 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... chemare in judecata pentru plata pensiei alimentare
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

chemare in judecata pentru plata pensiei alimentare

tatal meu a chemat-o pe mama in instanta sa ii ceara diminuarea pensiei alimentare pentru noi 3 copii ( eu fiind major si fratii mei minori ) spunand ca eu nu mai sunt la scoala ! am avut prima infatisare si am demonstrat instantei ca eu sunt la facultate curs de zi(anul 1 ) si ca nu am venituri iar instanta stabileste o suma pentru cei doi fratii ai mei iar pe mine ma indeamna sa il chem eu in judecatat pentru ca sunt major ! Acum stiu ca am posibilitatea sa il chem singur in judecata fara ajutorul vreunui avocat ( sau asa m-au indrumat cei de la primarie ) iar pentru a depune cererea la registratura judecatoriei sector 1 am nevoie de acte ( adev. de la facultate , adev. de venit , buletin ) in 2 copii sau in 3 copii xerox? si care este timbrul/taxa care trebuie platita pentru acesta cerere ?? Va multumesc si v-as fi recunoscator daca mi-ati da cateva detali pentru ca daca aveam bani angajam cu siguranta un avocat :( !
Ultima modificare: Marți, 25 Octombrie 2011
edymanuel2000, utilizator
Art. 94.din Codul familiei arata ca intretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui ce urmeaza a o plati.
Uite un model publicat de R.Gabi la 9.12.2010 pe acest forum cu motivatia de fapt si de drept din CODUL FAMILIEI

Domnule Presedinte,
Subsemnatul........................,domiciliat in.....................str..............nr............,sector/judet....................,prin prezenta chem in judecata si personal la interogatoriu pe tatal meu,paratul................domiciliat in.........str.........................nr..............,sect/judet...........,care lucreaza in calitate de...............la........................., cu sediul in...........................,str.................nr...,sect/jud......... pentru ca prin hotararea pe care o veti pronunta sa dispuneti obligarea acestuia la plata unei
PENSII DE INTRETINERE .
In fapt:

Sunt fiul paratului,astfel cum rezulta din certificatul de nastere seria......nr..........emis de Primaria.............pe care il depun in copie atasat la dosar.
In prezent sunt student in anul........la Facultatea...............astfel cum rezulta din adeverinta nr..........din.............. emisa de Facultatea...........

Intrucat in prezent nu am suficiente mijloace de subzistenta pentru a urma facultatea si a ma intretine,va rog sa dispuneti prin sentinta pe care o veti pronunta obligarea tatalui meu............la plata unei pensii de intretinere in favoarea mea,pe durata studiilor,nu mai tarziu de implinirea varstei de 26 de ani.

In drept:
Imi intemeiez actiunea in conf.cu prevederile art.86,94 c.fam,225 c.pr.civ.

Semnatura
Data

Anexe:
1.certificat de nastere
2.adeverinta de studii nr......./din......
3.copie de pe sentinta nr..........din.......,pronuntata de Judecatoria.....privind divortul parintilor mei

Domnului Presedinte al Judecatoriei.....................
Eu zic sa iei legatura si cu avocatul ce a reprezentat pe mama ta pt ca sunt convins ca o sa mai iti ceara acte la Judecatorie legate de veniturile tale mai ales
Ultima modificare: Miercuri, 26 Octombrie 2011
emil6702, utilizator
multumesc mult pentru sfaturi ! da am inteles ca trebuie sa duc si o adeverinta de venit care se elibereaza de la administratia fiscala ! Inca odata va multumesc in privinta unui avocat am apelat la ajutorul Dumneavoastra ca am discutat cu un avocat si onorariul mi sa parut enorm mai ales ca eu vreu sa ii cer tatal meu suma modica de 150 lei pe luna ( adica sa-mi achit abonametele la ratb si metrorx si cartile care trebuie sa mi le iau la facultate macar atat )
a nu aveti dpretate nu fac ce ma taie capul ci ma-m gandit umpic , mai intai m-am interesat si am vazut ca el lucreaza si are salariu minim de 675 lei net si din cate mam interesat am vazut ca pentru 1 copil este 1/4 din venituri asa ca am calculat si ma rog este umpic peste 150 lei ! deaceea am zis sa ii cer 150 lei referinduma la 1/4 din veniturile lui si vreau sa ii cer o suma fixa nu sa se zica 1/4 si tatal meu sa trimita cat vrea
Procentul de 1/4 se acorda atunci cand exista un singur copil. Cand intretinerea este datorata pentru trei sau mai multi copii, ea nu poate depasi jumatate din castigul din munca al debitorului.
Avand in vedere faptul ca salariul net al tatalui este de 675 lei, iar instanta a stabilit deja contributia acestuia pentru cei doi frati ai dv, suma de 150 lei pe care doriti sa o cereti este prea mare raportata la veniturile tatalui si prevederile legale.
va multumesc pentru toate raspunsurile si sa stiti ca nu ma inalt mai presus decat judecatrorul ! vedeti dvs eu am vb cu destule pers si chiar cu 3 avocati si fiecare are parerea lui ! acuma eu am vrut sa intreb si pe forum sa vad si alte pareri pt ca unul din cei 3 avocati mi-a spus `ca o sa-mi acorde o suma foarte mica de cate sute de lei asa ca nu merita efortul ` iar ceilati 2 mi-au spun ca sa insist pe o suma fixa si anume pe 150 lei demonstrand care sunt cheltuielile mele lunare ca el are obligatia sa-mi plateasca 1/4 din intreaga suma ! Acuma eu nu sunt avocat sunt student la management si deaceea v-am intrebat ca in mintea mea era o imagine vaga si vroiam sa clarific ! Deaceea am pus intrebarea pe forum pentru ca stiu ca sunteti persoane specializate si capabile sa imi dea raspuns ! Inca odata va multumesc tuturor
Ultima modificare: Vineri, 28 Octombrie 2011
edymanuel2000, utilizator

Alte discuții în legătură

model cerere stabilire pensie intretinere major mihalacheandreea19 mihalacheandreea19 Buna ! Parintii mei sunt divortati din anul 2005..eu am ramas la mama si mi`a platit pensia alimentara in continuare chiar daca am facut 18 ani am ramas de ... (vezi toată discuția)
Majorare pensie de intretinere Veranka Veranka Buna ziua! Sunt studenta in anul III, am 21 de ani , parintii mei sunt divortati si ma intretine mama. As dori sa solicit majorarea pensiei de intretinere de ... (vezi toată discuția)
Model de cerere pensie alimentara admin12 admin12 Buna seara ! Nu stiu cum sa formulez [b][u]o cerere pentru solicitare pensie alimentara copii majori[/u]. [/b]Nu stiu in baza carui temei legal sa o ... (vezi toată discuția)