avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... forta majora
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

forta majora

Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema:
Clientul firmei la care lucrez a marit volumul pieselor pe care trebuie sa le livram.
In acest moment nu avem personalul necesar si pt a angaja noi persoane nu avem timpul necesar sa le pregatim, iar in acest caz sunt dou variante:
1)sa efectuam ore suplimentare pe perioada determinata toti salariatii
2)sa inchidem firma (nu putem asigura volumul dorit si clientul va incheia contracul cu noi)
Intrebare : exista in acest caz :forta majora ?
Daca da ce documente sunt necesare si cum trebuie sa procedam ?
multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: cristinaepa , utilizator 18:01, 25 Octombrie 2011
Munca suplimentară nu poate fi efectuată fără acordul salariatului, cu excepţia cazului de forţă majoră sau pentru lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor unui accident.
prestarea orelor spl se fac numai cu acordul salariatului cu exceptia cazurilor de forta majora,etc.9este destul de clar in codul muncii)
Intrebarea este cum putem sa rezolvam problema pe o perioada scurta de timp cand avem nevoie de toti salariatii la servici sambata?i
multumesc
In acest caz, nu mai este vorba despre munca suplimentara ci despre munca in zilele de repaus ...
Art.137 C.mun. dispune :
......
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
....
perioada 6 saptamani in care sa se lucreze 5 zile program normal (plata 100%)+ 1 sambata ore suplimentare (plata 200%)
multumesc frumos

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legalitate solicitare prestare ore suplimentare Hades2013 Hades2013 Salut, Pana in luna decembrie la societatea unde lucrez exista un protocol de prestare a orelor suplimentare 8 pe luna platite, aceste 8 ore fiind prestate ... (vezi toată discuția)
Munca suplimentara cioncamihaela cioncamihaela daca sunt solicitat sa prestez ore suplimentare sambata si duminica e legal?cum ramine cu repausul saptaminal? (vezi toată discuția)
Ore suplimentare cristina_alx cristina_alx Buna ziua, Vreau sa stiu cate ore suplimentare (lucrate peste programul legal de lucru si sambata) poate fi obligat angajatul sa presteze saptamanal si cum ... (vezi toată discuția)