Am cumparat de la un batran în 2005 jumătate de hectar în extravilanul unui oraș mare(teren arabil) în ideea că va căpăta ceva valoare în timp(terenul are documentație cadastrală). Nu vreau să vorbesc despre ,,eșecul,, investiției, ci despre câteva aspecte juridice care mă frământă. La momentul cumpărării, terenul era cultivat de cineva( avea grâu de primăvară pe el), fără ca bătrânul să știe cine făcea asta. Mai mult, acesta ( bătrânul ) mi-a relatat că fenomenul s-a tot întâmplat în ultimii ani de proprietate asupra terenului. Am identificat rapid intrusul, în persoana unui mare arendaș din zonă, cu care am acceptat un aranjament mutual prin care i-am permis să cultive repectivul teren ( fără a face contract de arendă, pentru că citind legea mi s-a făcut părul măciucă văzând drepturile arendașului- aici poate mă înșel, și nu-i chiar așa), doar în ideea ca pământul să nu stea necultivat și să iau și eu conform înțelegerii grâu sau porumb după o cotă de 800 kg la ha. De atunci au trecut deja 6 ani, și citind definiția uzucapiunii, mă întreb dacă respectivul domn n-ar putea să-mi facă vreo figură prin care să mă lase cu buza umflată, intrând în proprietatea terenului meu.
Specialiștii în uzucapiune m-ar putea ajuta, cu mulțumiri anticipate și tot respectul cuvenit.
Nu puteti intra pe terenul dvs. pentru ca nu aveti posesia, chiar daca sunteti proprietar. Stiu, pare ilogic dar asta este legea si in anumite cazuri este foarte buna.
Care va să zică dacă unul intră în posesia a ceva ce e al altcuiva fără niciun înscris, fără niciun drept, poate fi dat afară de proprietar numai prin acțiune în revendicare? Curios!
Dar la arendă cum e, că tot el posedă? Trebuie acțiune de revendicare? Dar dacă cineva îmi ,,împrumută,, casa când sunt în concediu și o posedă, desigur, prin extensie, trebuie acțiune în revendicare pentru a o redobândi?
Care va să zică posesorul de rea credință e mai ,,bazat,, decât proprietarul? Curios, tare curios!
Și ca să dorm liniștit, cam ce șanse am să câștig acțiunea în revendicare?
Sau mă pot înțelege amiabil cu el să renunțe la posesie?
Și totuși în ce temei posedă el? Nu e cu rea credință și fără temei? Și o asemenea posesie mai trebuie revendicată sub sancțiunea tulburării?
Daca exista un contract de arenda, inchiriere nu se face actiune in revendicare ci in evacuare, care este mai rapida (ordonanta presedintiala de evacuare).
Dumneaovasta puteti revendica tocmai pentru ca nu are un titlu just, daca avea titlu just (contract de arenda ori inchiriere valabil) ori nu il putea evacua (daca avea contract valabil) ori il puteati evacua (nu mai este valabil contractul).
Posesorul
law_and_order
salut, eu sunt noua aici deci daca nu am pus intrebarea unde trebuia va rog sa ma scuzati. In momentul de fata invat pentru o restanta la civil - drepturile ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune
liamic43
Proprietar teren moare in 1973.Mosteneste terenul sotia. care moare in 1981.Se face succesiunea si se imparte la 3 mostenitori.Primul,vinde partea lui,si mai ... (vezi toată discuția)