avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 774 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... uzucapiune
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

uzucapiune

Am cumparat de la un batran în 2005 jumătate de hectar în extravilanul unui oraș mare(teren arabil) în ideea că va căpăta ceva valoare în timp(terenul are documentație cadastrală). Nu vreau să vorbesc despre ,,eșecul,, investiției, ci despre câteva aspecte juridice care mă frământă. La momentul cumpărării, terenul era cultivat de cineva( avea grâu de primăvară pe el), fără ca bătrânul să știe cine făcea asta. Mai mult, acesta ( bătrânul ) mi-a relatat că fenomenul s-a tot întâmplat în ultimii ani de proprietate asupra terenului. Am identificat rapid intrusul, în persoana unui mare arendaș din zonă, cu care am acceptat un aranjament mutual prin care i-am permis să cultive repectivul teren ( fără a face contract de arendă, pentru că citind legea mi s-a făcut părul măciucă văzând drepturile arendașului- aici poate mă înșel, și nu-i chiar așa), doar în ideea ca pământul să nu stea necultivat și să iau și eu conform înțelegerii grâu sau porumb după o cotă de 800 kg la ha. De atunci au trecut deja 6 ani, și citind definiția uzucapiunii, mă întreb dacă respectivul domn n-ar putea să-mi facă vreo figură prin care să mă lase cu buza umflată, intrând în proprietatea terenului meu.
Specialiștii în uzucapiune m-ar putea ajuta, cu mulțumiri anticipate și tot respectul cuvenit.
Cel mai recent răspuns: bogdancata71 , utilizator 00:22, 27 Octombrie 2011
El are posesia, dvs. aveti proprietatea.

Nu puteti intra pe terenul dvs. pentru ca nu aveti posesia, chiar daca sunteti proprietar. Stiu, pare ilogic dar asta este legea si in anumite cazuri este foarte buna.
Ultima modificare: Miercuri, 26 Octombrie 2011
Alexandru Munteanu, Avocat
Care va să zică dacă unul intră în posesia a ceva ce e al altcuiva fără niciun înscris, fără niciun drept, poate fi dat afară de proprietar numai prin acțiune în revendicare? Curios!
Dar la arendă cum e, că tot el posedă? Trebuie acțiune de revendicare? Dar dacă cineva îmi ,,împrumută,, casa când sunt în concediu și o posedă, desigur, prin extensie, trebuie acțiune în revendicare pentru a o redobândi?
Care va să zică posesorul de rea credință e mai ,,bazat,, decât proprietarul? Curios, tare curios!
Și apropo, cum e cu constituția, care garantează proprietatea? Posesia respectivului mă oprește doar de la uzus- fructus sau și de la abusus?
Și ca să dorm liniștit, cam ce șanse am să câștig acțiunea în revendicare?
Sau mă pot înțelege amiabil cu el să renunțe la posesie?
Și totuși în ce temei posedă el? Nu e cu rea credință și fără temei? Și o asemenea posesie mai trebuie revendicată sub sancțiunea tulburării?
Daca exista un contract de arenda, inchiriere nu se face actiune in revendicare ci in evacuare, care este mai rapida (ordonanta presedintiala de evacuare).

Dumneaovasta puteti revendica tocmai pentru ca nu are un titlu just, daca avea titlu just (contract de arenda ori inchiriere valabil) ori nu il putea evacua (daca avea contract valabil) ori il puteati evacua (nu mai este valabil contractul).

Daca sunteti proprietar sansele sunt 99%.

Ultima modificare: Joi, 27 Octombrie 2011
Alexandru Munteanu, Avocat

Alte discuții în legătură

Posesorul law_and_order law_and_order salut, eu sunt noua aici deci daca nu am pus intrebarea unde trebuia va rog sa ma scuzati. In momentul de fata invat pentru o restanta la civil - drepturile ... (vezi toată discuția)
Uzucapiunea pe cale de exceptie guest1001 guest1001 Am introdus o actiune in revendicare, si paratul locuieste de peste 30 de ani pe terenul meu. Exista posibilitatea sa invoce in aparare uzucapiunea pe cale de ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune liamic43 liamic43 Proprietar teren moare in 1973.Mosteneste terenul sotia. care moare in 1981.Se face succesiunea si se imparte la 3 mostenitori.Primul,vinde partea lui,si mai ... (vezi toată discuția)