avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 719 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pasi proces incredintare
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pasi proces incredintare

Buna ziua,

In legatura cu procesul de incredintare minor, as avea vreo 2 intrebari.

1. Primul termen de judecata s-a amanat, pentru ca paratul a cerut timp sa se poata apara. Ne apropiem de al doilea termen. Cand ar trebui sa stie avocatul meu, respectiv eu, ce anume cere paratul ? Inaintea termenului, sau doar dupa termenul de judecata ?

2. Daca in timpul procesului, consider ca avocatul nu ma apara asa cum mi-as dori, pot cere sa intervin, respectiv sa ma apar singura ?

Cel mai recent răspuns: Ecaterinaa , utilizator 20:25, 20 Noiembrie 2011
inca ceva : avocatura nu este o meserie, este o profesie.
Va multumesc pentru raspunsuri !

Definitie meserie, din DEX:

"MESERÍE, meserii, s. f. Profesiune sau îndeletnicire bazată pe un complex de cunoștințe obținute prin școlarizare și prin practică, care permit celui care le posedă să execute anumite operații de transformare și de prelucrare a obiectelor muncii sau să presteze anumite servicii"

de unde rezulta, ca meserie si profesie sau profesiune sunt sinonime, dar nu asta era tema aici.

"Facultatea nu face din om avocat, va inselati. Trebuie dat un examen la nivel national, care nu e chiar asa de floare la ureche."

Nu ma insel. Imi sustin parerea. Orice studiu este o provocare si orice examen este mai usor sau mai greu depinde de cine apreciaza acest lucru si de sistemul de referinta. Am intalnit inclusiv pe acest site, postari ale unor "avocati", care nu sunt capabili sa scrie in propozitii si habar nu au cum sa pledeze, cand "arta scrierii si a vorbirii" este instrumentul principal in aceasta meserie. Nici macar intrarea in Barou nu se face pe criterii de competenta si poate veti realiza mai tarziu.
Deci, este important sa am incredere in avocatul meu si sa consider din modul in care imi prezinta lucrurile ca este competent. In caz contrar, poate e mai bine sa urmez sfatul cu schimbatul.

"Si intr-adevar, doamna avocat a subliniat foarte bine : o buna stapanire a procedurii civile si a normelor de drept substantial nu e la indemana cetateanului care nu prea a pus mana pe o lege."

Intr-adevar, aveti dreptate. Insa cu toate aceste conostinte ale unui avocat, nu-mi explic, cum de ex. in cazul "dreptului de vizita minor", se pledeaza standard si tot la 2 weekenduri pe luna + vacante se ajunge ? Cum de sunt extrem de rare cazurile de drept de vizita cu supraveghere sau vizitele mai rare, desi "cererea" profund motivata este foarte mare ? Am ajuns la concluzia ca adesea nu se pledeaza. Pentru mine aici intervine talentul unui avocat. Si nu atunci, cand "obtine", ce oricum se da la toata lumea.


Doamna, daca aveti un avocat in care nu aveti incredere (adica simtiti nevoia sa-l verificati, sa va demonstreze etc.) ati facut o greseala.
In aceste cazuri relatia profesionala va merge schiopatat, negocierile si discutiile de/cu avocatul dv. nu vor fi tocmai libere, adica lasati teren de joaca partii adverse.
Nu este greseala avocatului, ci a dv. Si daca intralniti o parte adversa care ar face orice legal sa obtina ce vrea, puteti pierde cu brio, oricata dreptate ati avea. La fel daca aceste lucruri intervin in fata instantei unde interveniti peste avocat, il completati, puneti intrebari instantei etc.: pierdeti teren.
Caci, asa cum discutam pe alt topic, un avocat nu e numai un psiholog uneori, dar e si actor altedati... si daca nu aveti incredere ca, indiferent de aparenta lasata, va tine mereu, constant, cu obstinatie partea, atunci nu are rost sa colaborati.

Daca avocatul dv. ar lasa o impresie falsa intr-o discutie, negociere, instanta, ati sti ca, in realitate, indiferent de cortina asta, va sustine cauza? Daca raspunsul este nu, renuntati la el, nu are rost. Daca raspunsul este da, atunci e ciudat postul dv.

Cat despre sa va sustineti cauza personal, orice instanta va lasa, atata timp cat ascultati ce va spune judele si va limitati la acele cerinte. Eu insa, ca avocat, nu mi-as sustine cauzele personal; implicarea emotionala este contraindicata si nu poti separa omul de avocatul din tine.
Daca aveti impresia ca elementele de fapt conteaza la fiecare termen, la fiecare discutie, atunci nu are rost sa incercati, veti enerva judele. Or dv. aveti nevoie de acel om sa va dea dreptate si nu vad de ce ati risca sa il puneti in dificultate.
Multumesc foarte mult D-na Avlil. Am citit doar acum postarea dumneavoastra.

Impresia mea este ca nu comunicam suficient cu avocatul. Sunt inainte de al doilea termen (primul a fost amanat, pentru a se cita paratul), iar eu nu stiu ce vrea paratul. Nu stiu, daca ar trebui, sau nu, sa stiu. Raspunsurile dansului mi se par cam ambigue. Autoritatea tutelara a venit inopinat, desi el imi spusese ca voi cunoaste termenul etc. Poate este un avocat foarte bun, poate ma insel. Insa deocamdata, nu vad ca mi-ar prezenta niste scenarii, ce facem daca...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

E greu sa fii avocat? astept opiniile dvs. ContSters206195 ContSters206195 Buna ziua, As dori sa va intreb despre Facultatea de Drept, cat de greu e sa studiezi, cum e meseria de avocat. Ma gandesc ca trebuie sa inveti mult, ... (vezi toată discuția)
Bataie de joc la examen Madalina28 Madalina28 Am picat si eu si sincer am primit niste note la care nu ma asteptam. Nu mi-au luat aproape nimic in considerare din ceea ce am invatat. Rusine ca isi bat joc ... (vezi toată discuția)
Stabilire program vizita minori camptour camptour Buna ziua. De 3 ani ne-am divortat de fosta sotie, copii au fost incredintati ei. Nu am avut avocat la divort, ulterior am aflat ca trebuia sa cer de atunci ... (vezi toată discuția)