In conditiile in care casatoria se desface "prin acord" si se stabileste custodia comuna privind copilul, pe ce criterii se stabileste domiciliul acestuia avand in vedere ca deocamdata, nefiind facut un partaj - locuinta este proprietate comuna dobandita in timpul casatoriei, deci implicit domiciliul ambilor parinti este acelasi? CUM POATE o instanta sa stabileasca domiciliul unei minore la domiciliul tatalui, numai pentru faptul ca el a initiat divortul? Si daca acestui tata, maine ii vine ideea geniala de a se muta in Patagonia (ex.), copilul este obligat sa-l urmeze la acel domiciliu? In ce conditii se poate schimba hotararea instantei privind domiciliul copilului?
Va multumesc
Din mesajul dvs reiese ca: "domiciliul ambilor parinti este acelasi" si "o instanta sa stabileasca domiciliul unei minore la domiciliul tatalui", deci minora sta in domiciliul comun (inca), deci si cu mama, si cu tata. Atunci care este problema? Clarificati putin daca mai sta si sotul in locuinta comuna.
Aveti o hotarare de divort care stabileste domiciliul minorei la tatal sau? Atunci faceti intai partajul si apoi incercati sa faceti rost de o locuinta pentru a cere instantei sa va acorde minora. Care este varsta minorei?
Multumesc pentru raspuns.
Divortul abia s-a pronuntat si deocamdata, domiciliul ambilor parinti este la aceeasi adresa, locuiesc in fapt la aceeasi adresa, niciunul nu a parasit locuinta. Va urma un partaj si probabil ca locuinta va ramane unuia singur. Nelamurirea mea era legata de viitor, daca minora (15 ani) va urma tatal la domiciliul acestuia, fie ca va ramane el in locuinta, fie ca se va muta in alta si ce se poate face pentru ca minora sa stea cu mama, custodia fiind comuna.
Sper ca m-am exprimat mai bine acum.
Multumesc mult.
In momentul in care mama va avea o locuinta proprie (fosta locuinta comuna sau alta locuinta), atunci mama poate face cerere in instanta pentru stabilirea locuintei minorei la ea.
Mama poate face cerere in instanta de modificare a masurilor luate cu privire la minora in cazul schimbarii imprejurarilor. Adica la schimbarea domiciliului (in fapt) a oricaruia dintre parinti, la modificarea statutului social, la modificarea salariului sau a conditiilor de angajare a fostului sot (Aici e munca de "detectiv"!) sau ale sale.
Totusi, avand in vedere varsta minorei (peste 10 ani), inseamna ca instanta a intrebat-o in legatura cu parintele la care doreste sa locuiasca. Poate ar fi bine ca mama sa mai lucreze si la acest aspect, deoarece ma indoiesc ca instanta va da o hotarare impotriva vointei exprimate a minorei (in conditiile in care mama are conditii dovedite de crestere si intretinere a minorei).
art 264 Noul cod civil: "In procedurile administrative sau judiciare care il privesc, ascultarea copilului care a a implinit varsta de 10 ani este obligatorie".
In mod normal, de acum inainte, in toate actiunile in instanta privitoare la situatia minorei, aceasta va fi ascultata de instanta.