avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 962 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... conciliere directa sau actiune instanta?
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

conciliere directa sau actiune instanta?

Buna ziua!

In luna aprilie casa bunicului meu a luat foc din cauza cosului de fum. Incendiul s-a raspandit si la casa vecinului care a fost si ea avariata. Asiguratorul vecinului ii solicita acum bunicului meu achitarea datoriei fata de societatea lor reprezentand intreaga despagubire achitata asiguratului lor. (asigurarea pe locuinta a bunicului meu fiind expirata). Este vorba de o suma exorbitanta...Am inteles ca in astfel de cazuri ar trebui sa se achite de catre asigurator 50%, ramanad ca bunicul meu sa achite ceilalti 50 %. Am primit o adresa de conciliere directa si in acelasi timp si somatie de plata (a intregii sume), in urma careia bunicul meu trebuia sa se prezinte la sediul societatii de asigurari in data de 30.09.2011, dar somatia a ajuns abia pe data de 26.10.2011 la noi. Nu stim cum sa procedam si ce sa facem, mai ales ca bunicul meu sufera dementa senila si nu se poate descurca singur...daca ati mai intalnit astfel de cazuri va rog sa ma indrumati si pe mine.

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Insurance Logistics Team , Consultant asigurari 21:16, 2 Decembrie 2011
O situarie delicata si..neplacuta. Cred ca sunteti de acord ca incediul s-a produs din neglijenta ( cos de fum necuratat) si asiguratorul trebuie sa-si recupereze costurile. Incercati sa luati legatura cu un mediator pentru rezolvarea situatiei. Sigur ve-ti ajunge la un acoord cu societatea de asigurari.
In primul rand nu aveti o problema ca nu v-ati prezentat la termen , Daca o sa mergeti in zilele urmatoare nu cred va vor spune sa plecati , ca nu aveti ce sa mai discutati . Dar poate ca pana acum sa fii dat la un avocat cazul sau sa fii inregistrat la Judecatorie .
Chiar si in aceste conditii puteti sa discutati anumite aspecte cu ei , si anume :
- sa va prezinte constatarea facuta de inspectorul de daune , care obligatoriu trebuia sa fie semnata de baunicul Dvs , intrucat este terta persoana de la care se recupereaza banii si era indreptatit sa consemneze aceste constatari si sa fie de acord
- in baza constatarii sa verificati daca intr-adevar toate avariile constatate se datoreaza incendiului provenit de la bunicul Dvs , daca NU puteti contesta acets lucru , ceea ce ar insemna recalcularea pretentiei fata de Dvs
- sa solicitati si copia devizului depus la dosar de asigurat sau devizul de regie proprie intocmit de asigurator
- daca suma este foarte mare puteti solicita esalonarea in maxim 12 rate ;
- daca si asa este mult ( rata lunara ) refuzati plata , deoarece nu aveti posibilitatea de a returna acesti bani si lasati sa va actioneze in judecata
- poate gasiti o modalitate sa invocati ca incendiul a avut loc din cauza ca cosul nu a fost curatat , care nu mai intra in responsabilitatea Dvs si asa sa chemati in judecata si firma de coserit .- asa poate impartiti datoriile
Buna seara!

Va multumesc pentru indrumari! mi-au fost de folos!
Am reusit sa ajung la firma de asigurari sa vedem cum putem rezolva problema si am aflat ca asiguratul lor i-a dat in judecata pentru ca nu s-a multumit cu suma primita si drept urmare, pana nu se termina ce au ei de rezolvat, cazul nostru nu poate fi discutat. Numai ca eram curioasa daca cumva datoria pe care o are bunicul meu se poate rasfrange asupra mostenitorilor directi in cazul in care se intampla ceva cu dansul...poate e prematur sa intreb asa ceva...dar trebuie sa stim la ce sa ne asteptam pe viitor...

Multumesc!
Potrivit noului cod civil, mostenitorii unei persoane decedate dupa data de 1 0ct. 2011 raspund pentru datoriile antecesorului lor doar in limita valorii bunurilor mostenite (activului succesoral).
Poate incercati sa va intelegeti cu persoana pagubita acum .
Ati evita niste cheltuieli in plus , daca va permite buzunarul .
Iar pe viitor va recomand sa faceti asigurare de locuinta care sa cuprinda si raspunderea civila fata de terte persoane .

Alte discuții în legătură

Casco vs. rca lorefaur lorefaur Buna seara, Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea problema: Doua masini, ale aceluiasi proprietar-societati comerciale-se ciocnesc si rezulta o ... (vezi toată discuția)
Recuperare pagubelor prin rca dimitrie.sir dimitrie.sir Daca unei persoane i-a fost arsa masina (intentionat) in parcare, si bineinteles, prin norocul ce ma caracterizeaza, aveam masina parcata langa, asigurarea lui ... (vezi toată discuția)
Incendiu buna ziua, sunt proprietarul unui imobil cu doua apartamente. ... Marian.net Marian.net Buna ziua, Sunt proprietarul unui imobil cu doua apartamente. Am închiriat apartamentul de la parter, eu locuind deasupra. In urma unui incendiu din ... (vezi toată discuția)