avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 438 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Acte studii programator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Acte studii programator

Buna ziua
La o firma IT a fost angajata o persoana pe functia de programator avand urmatoarele studii (atestat profesional ajutor programator+diploma liceenta Finante Banci+diploma master Management si afaceri). Dupa cateva luni, am constatat faptul ca nu poate fi angajat pe functia de programator ci numai programator ajutor. Am intocmit act aditional de modificare insa angajatul refuza sa semneza.
Cum pot eu sa demonstrez salariatului ca postul necesita studii superioare de specialitate. Este reglementat undeva?
Multumesc
Nu intru intr-o polemica pe acest subiect cu dvs .. in ordin scrie clar ca pentru ocuparea acelei functii trebuie sa aiba o diploma de absolvire a unei forme de invatamant superior de lunga durata ... chiar daca scopul acelui Ordin este altul ...
@freeelis
1. Aţi intrat deja în polemică. Cât timp dialogul e civilizat şi raţional, polemica nu e un lucru rău sau de evitat.

2. @in ordin scrie clar ca pentru ocuparea acelei functii trebuie sa aiba o diploma de absolvire a unei forme de invatamant superior de lunga durata
Tocmai că nu scrie deloc atât de clar cum afirmaţi dvs.: [ link extern ]
a_k a scris:

@freeelis
1. Aţi intrat deja în polemică. Cât timp dialogul e civilizat şi raţional, polemica nu e un lucru rău sau de evitat.

2. @in ordin scrie clar ca pentru ocuparea acelei functii trebuie sa aiba o diploma de absolvire a unei forme de invatamant superior de lunga durata
Tocmai că nu scrie deloc atât de clar cum afirmaţi dvs.: [ link extern ]



Poate asa intelegeti dvs .. art.1 pct.3 din Ordin prevede altceva ...



Să vedem atunci:
Articolul 1
Angajaţii agenţilor economici care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României în conformitate cu legislaţia în vigoare, al căror obiect de activitate include crearea de programe pentru calculator (cod CAEN 7221, 7222), precum şi angajaţii persoanelor juridice române de drept public beneficiază de scutirea de impozit pe venit, în conformitate cu prevederile art. 56 alin. (4) lit. l) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:
(...)
3. au diplomă de absolvire a unei forme de învăţământ superior de lungă durată, eliberată de o instituţie de învăţământ superior acreditată, având înscrisă una dintre specializările: Automatică, Calculatoare, Informatică, Matematică, Cibernetică, Electronică, respectiv una dintre specializările cuprinse în anexa nr. 2, şi prestează efectiv una dintre activităţile prezentate în anexa nr. 1;
(...)


Scrie că angajaţii indicaţi beneficiază de scutirea de impozit pe venit, în condiţiile enumerate? Sper că măcar cu textul în faţă puteţi recunoaşte acest lucru.
Scrie cumva că pentru ocuparea acelei functii trebuie sa aiba o diploma de absolvire a unei forme de invatamant superior de lunga durata, aşa cum aţi afirmat?

Dintr-o condiţie pentru acordarea unei scutiri fiscale, prevederea respectivă a devenit o condiţie pentru ocuparea unei funcţii?!
a_k a scris:

P.S.
Ideea e simplă: COR nu stabileşte condiţii de studii necesare pentru angajarea într-o funcţie. Acolo unde nu există vreo reglementare specială, angajatorul este liber să stabilească orice condiţie de studii la angajare. Poate alege numai programatori cu doctorat sau se poate mulţumi cu studenţi sau elevi. Poate cere diplomă sau poate să angajeze doar pe baza testelor date candidatului. E afacerea şi riscul lui.
E şi asta o formă de manifestare a libertăţii muncii şi a ideii de intervenţie minimală a statului în treburi private care nu-l privesc. Însă angajatorul poate face/pretinde aceste lucruri înainte să angajeze persoana respectivă, nu după şi nicidecum unilateral sau prin constrângere.
Obligaţia de utilizare a COR e respectată dacă ocupaţia înscrisă în contract respectă regimul profesiilor/ocupaţiilor reglementate şi foloseşte codificarea oficială, nu vreo bazaconie de tip chief technology evangelist etc.


din ideea asta "simpla" pe care ne-o prezentati rezulta ca orice persoana fara studii superioare poate fi incadrata nu numai ca programator, dar si ca analist, sau ca inginer de sistem.

sau ca inginer automatist, sau ca inginer mecanic, sau ca inginer electronist, sau ca economist...

aveti un singur caz, de cand exista ITM-ul, de astfel de persoane, fara studii superioare, incadrate pe astfel de functii, si al caror contract de munca are viza ITM?


Ultima modificare: Duminică, 6 Noiembrie 2011
ContSters228228, utilizator

Alte discuții în legătură

Obligativitate respectare nivel studii indicat in cor pentru functia respectiva radumititean radumititean Este obligatorie respectarea nivelului minim de studii mentionat de COR pentru o anumita ocupatie, in conditiile in care nu este una pentru care exista ... (vezi toată discuția)
Modalitate de incadrare in codul cor dcrst75 dcrst75 Buna ziua! Am absolvit liceul cu sectia Informatica si am pe langa diploma si un atestat de Operator Tehnica de calcul si Facultatea ISE Sectia ... (vezi toată discuția)
Inregistrare cim AndreiTimi AndreiTimi Buna seara, Am si eu o intrebare. Daca firma este cu capital privat pot inregistra la ITM un contract de munca pentru un angajat cu codul COR 213904 ... (vezi toată discuția)