avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 482 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... mai e valabil art 2 din legea 175/2010?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

mai e valabil art 2 din legea 175/2010?

mai e valabil art 2 din legea 175/2010 privind scutirea de la plata penalitati de intarziere?
Cel mai recent răspuns: akmerkez , utilizator 18:43, 7 Noiembrie 2011
Achiesez la cele afirmate de colega elga50. ;)
Daca tot discutam de ceea ce ar fi trebuit facut cand legea era aplicabila, fac o precizare pentru a nu se ajunge acum (ca si atunci) la certuri intre vecini (restantieri si comitet, presedinte).
Noi am discutat si rasdiscutat in acea perioada si cine a citit a beneficiat de sugestiile noastre.
Pentru a fi scutiti de plata penalizarilor trebuia ca restantierul sa solicite in scris acest lucru. Apoi, restantierul, impreuna cu cei din conducerea asociatiei trebuia sa intocmeasca un dosar cu cererea, angajamentul de plata, dovada veniturilor..., conform legii.
Se discuta in comitet si presedintele (cu administrator, cenzor...) inaintau o adresa insotita de copii ale acestui dosar catre furnizorul sau furnizorii ce au facturat penalizari asociatiei.
Prin acest demers restantierul si asociatia solicitau furnizorului ca acesta sa anuleze din sumele facturate ca penalizari, suma aferenta acestui restantier.
Daca furnizorul anula acea suma, asociatia ar fi anulat, la randul ei penalizarile restantierului.
Daca furnizorul nu anula penalizarile, restantierul ca membru al asociatiei, putea fi reprezentat de presedintele asociatie de proprietari in instanata conf. L 230/2007, fara taxe de timbru
In instanta erau sanse reale ca restantierul si asociatia sa castige si furnizorul sa fie obligat a scade penalizarile respective.
Asadar in instanta trebuia actionat furnizorul si nu asociatia, pentru ca asociatia este si-a restantierului si-acesta nu este din afara asociatiei sau in opozitie cu vecinii sai.

Acum, daca totusi asociatia impreuna cu restantierul au facut demersurile de care aminteam mai sus, cu acte in regula, adrese... si furnizorul nu a raspuns, nu a anulat..., eu, ca reprezentant al asociatiei si-al restantierului as actiona si-acum in instanta furnizorul. Nu este o aplicare "retroactiva" daca demersurile au inceput atunci.
Si-apoi ce m-ar costa sa incerc, in afara de munca mea in a instrumenta un asemenea dosar!?
Eu personal m-am referit la penalizarile aplicate de asociatie si care reveneau strict asociatiei.
Chestiunea cu furnizorii si cu intocmirea unui dosar din care sa reiasa ce penalizari are de platit restantierul la acestia vine exact dupa ce, prin atitudine binevoitoare si corecta, asociatia ar fi aplicat ea insasi aceasta lege in ce o priveste.

Conform legii 230/2007 si HG 1588/2007, asociatia de proprietari "stabileste un sistem propriu de penalizari".
Penalizarile se calculeaza pentru sumele ce devin restante, indiferent ca acestea reprezinta apa, caldura, gaz, salarii, reparatii, fonduri...
Daca un proprietar are o restanta de 2000 lei acumulata in 15 luni (in fiecare luna alta suma), penalizarile se calculeaza pentru aceasta suma si pe zilele de intarziere, adaugand luna de luna alte penalizari... Restantele de 2000 lei formate din sumele lunare restante (120 + 150 + 220 +...) se iau in calcul asa cum sunt si nu se calculeaza penalizari separat in functie de ce reprezinta acestea daca le-am descompune in apa, gaz, salarii...
Apoi catre un furnizor poate nu avem penalizari de plata iar catre altul avem. Catre unii s-a platit (chiar daca restantierul nostru nu a platit) si nu le putem cere banii inapoi...

Sunt de acord cu dumneavoastra ca in asociatie, concret, se pot aplica reduceri, scutiri de penalizari in anumite conditii dar cu conditia ca asociatia sa nu aiba de platit penalizari catre furnizori.
Mi se pare a fi cel putin un management gresit sa anulam o parte din penalizari unui restantier atat timp cat asociatia are de plata penalizari catre furnizori, indiferent de existenta, aplicarea sau nu a legii 175/2010.
Se poate sa nu ma fi facut inteleasa?
Penalizarile se calculeaza, asa cum stim amandoi pentru restante.
E posibil ca acea asociatie sa fie penalizata de furnizori, unul doi sau mai multi, depinde cum intelege adminul sa-si directioneze platile, sau sa nu fie penalizata deloc deoarece adminul are grija ca, ajutandu-se de un fond de rulment suficient de mare, sa plateasca facturile la timp.

Dar in cazul in care are penalizari de la furnizori acestea se platesc din fondul de penalizare. Ramne ceva si pentru asociatie. Eu la aceasta suma care ramane in asociatie ma refer atunci cand am spus ca un restantier poate fi scutit de plata penalizarilor, nu la ceea ce se datoreaza furnizorilor.
Povestea cu furnizorii vine dupa ce conducerea asociatiei a aplicat legea pentru partea care ii revenea ei.... daca mai venea.

Mai pe scurt spus un restantier are de platit penalizari care se compun din doua parti. O parte pentru furnizori, alta parte pentru asociatie. Eu la partea pentru asociatie ma refer. Asta daca asociatia are penalizari la furnizori. Ca daca n-are, il poate scuti pe restantier de toate penalizarile datorate, evident in conditiile impuse de lege.

.
Ultima modificare: Duminică, 6 Noiembrie 2011
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Plata penalizarilor la asociatia de proprietari deea_cip84 deea_cip84 buna ziua am si eu o intrebare in ceea ce priveste penalizarile la asociatie. Am inteles ca in cazul in care platesti toata suma restanta exista o lege care nu ... (vezi toată discuția)
Penalitati intretinere alexandra-alex alexandra-alex Buna seara, am o nelamurire: sunt administrator la o asociatie si in anul 2009 am dat in judecata mai multe apartamente pentru neplata intretinerii. Am primit ... (vezi toată discuția)
Calcul penalizari adriandanciu90 adriandanciu90 Buna seara. Daca prin adunarea generala s-a stabilit un procent de 0,1% pe zi de intarziere incepand cu prima zi de dupa expirarea celor 50 de zile de la ... (vezi toată discuția)