avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 478 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... mai e valabil art 2 din legea 175/2010?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

mai e valabil art 2 din legea 175/2010?

mai e valabil art 2 din legea 175/2010 privind scutirea de la plata penalitati de intarziere?
Cel mai recent răspuns: akmerkez , utilizator 18:43, 7 Noiembrie 2011
Va inteleg sau incerc sa va inteleg.
Eu nu as fi un bun gospodar daca, de exemplu, as incasa de la proprietari luna de luna penalizari de 500 lei si-as avea un fondul de penalizari (bani efectiv incasati in casa sau contul bancar) 2000-3000 lei iar catre furnizori as plati tot luna de luna 300 lei penalizari (unuia 120 lei, altuia 180 lei), ramanand asociatiei cate 200 lei lunar. Pai daca am bani in acel fond de penalizari de ce sa nu platesc mai repede acele penalizari catre furnizori si sa achit cat mai repede facturile, iesind din aceasta situatie.
Pe fiurnizor nu-l intereseaza de unde-i dau eu ca asociatie banii, ca-s din fondul X sau Y. Platesc mai repede, achit si scap de noi penalizari.
Cu asta incerc sa explic inca odata ca o asociatie care are bani in acel fond de penalizari proveniti din aplicare penalizarilor catre proprietarii restantieri, nu trebuie, nu are de ce sa mai inregistreze penalizari de plata catre vreun furnizor. Daca o asociatie are de plata penalizari catre furnizori, obligat trebuie sa aiba "zero" in fondul de penalizari pentru ca nu are sens sa tin banii intr-un fond si sa fiu mereu penalizat.
In aceasta luna i-am incasat de la proprietari, in aceasta luna i-am si platit furnizorului, iar soldul este zero, sau poate ramane o suma infiima la sfarsitul fiecarei luni (incasata in ultimele zile) si care poate sa apara in "situatia soldurilor elementelor de activ si de pasiv".
Eu asa fac, cum ziceti dv., ca un bun gospodar (sau gospodina :) ) nici macar nu astept sa penalizeze furnizorul, ca platesc la timp. Asta in ce priveste fondurile si platile global.
Dar sunt asociatii care nu razbesc asa usor si inregistreaza penalizari la furnizori, se descurca greu cu fondurile, in fine....poveste lunga.
Ideea de la care s-a pornit e ca...legea s-a terminat, ce trebuia sa se faca nu s-a facut si oamenii intreaba ce se poate face daca nu s-a facut.
Nimic!
Cum NU?Nu s-a prelungit termenul pana in iulie 2012?
Nu s-a prelungit aplicarea acelei legi.
Sunt in acest moment la Camera Deputatilor doua proiecte care au ca scop prelungirea valabilitatii acestei legi, din cate am vazut pe site au primit numai avize negative de pe la comisii dar nu au ajuns sa fie aprobate sau respinse de catre plen.
La primavara, cand se vor apropia alegerile s-ar putea sa ajunga si la vot si cine stie, poate chiar sa se aprobe.
Ultima modificare: Luni, 7 Noiembrie 2011
drg75, utilizator

Alte discuții în legătură

Plata penalizarilor la asociatia de proprietari deea_cip84 deea_cip84 buna ziua am si eu o intrebare in ceea ce priveste penalizarile la asociatie. Am inteles ca in cazul in care platesti toata suma restanta exista o lege care nu ... (vezi toată discuția)
Penalitati intretinere alexandra-alex alexandra-alex Buna seara, am o nelamurire: sunt administrator la o asociatie si in anul 2009 am dat in judecata mai multe apartamente pentru neplata intretinerii. Am primit ... (vezi toată discuția)
Calcul penalizari adriandanciu90 adriandanciu90 Buna seara. Daca prin adunarea generala s-a stabilit un procent de 0,1% pe zi de intarziere incepand cu prima zi de dupa expirarea celor 50 de zile de la ... (vezi toată discuția)