avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de vanzare cumparare cu uzufruct
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de vanzare cumparare cu uzufruct

Buna ziua, am incheiat cu prietena mea (noi necasatoriti) un contract de vz-cu cu uzufruct (fara alta clauza), noi fiind nuzi proprietari iar parintii ei uzufructuari, in cote parti egale. Prietena mea mai are 1 frate bun si 2 surori de tata. Casa si terenul sunt pe numele la ambii parinti (casa facuta in timpul casatoriei parintilor). Pe mine ma intereseaza daca fratii ei si-ar mai cere vreun drept ce sanse ar avea. Parintii ne-au vandut toata averea lor, nu mai are nici o proprietate. Cota mea parte mai poate cineva sa mi-o darame vreodata??
Pretul in act al casei este de 50000 ron.
In aceeasi zi, la notar s-a incheiat si o donatie pe suma de 50000 ron intre parinti si fratele bun al prietenei mele, precum sa nu mai aiba acesta vreo pretentie vreodata.
Presupunand ca am sa ma cert cu prietena mea peste 5-10 ani, parintii acesteia ar mai putea sa-mi strice mie actul? Va dati seama ca nu le-ar conveni sa mai i-mi ramana mie cota parte din casa. Va multumesc din suflet si sper sa ma lamuriti!!!
Cel mai recent răspuns: tini1982 , utilizator 08:15, 30 Septembrie 2008
GAGIU1982 a scris:

Nu pot sta linistit deoarece banii aceia (50000 ron) au fost dati de mine drept o despagubire catre fratele sau, nu stiu daca v-ati dat seama. Am facut noi doi o conventie verbala sa-i dau banii acestia si el sa nu mai aiba nici o pretentie la casa. Dar acuma va dati seama ca eu vreau sa fim acoperiti toti.


Anterior spuneaţi că este vorba despre o donaţie din partea părinţilor. Acum, reveniţi şi spuneţi că a fost doar o înţelegere verbală între dumneavoastră şi fratele viitoarei soţii.

Cine să mai priceapă ceva?

Oameni buni, dacă puneaţi toate aceste întrebări înainte, nu post factum, puteaţi dormi liniştiţi la această oră. Sau, mă rog, peste vreo trei-patru ore, cînd se culcă îndeobşte lumea.

Situaţia rămîne, totuşi ca mai sus. Se schimbă doar posibilitatea de a dovedi că şi fratele a primit o donaţie. Se schimbă în sensul că aţi cam anulat-o.
Convenţia ca el să nu aibă pretenţii are exact valoarea pe care i-aţi dat-o. Niciuna, adică.

Cu privire la cote şi procente, e cam prematur. Poate pînă atunci se schimbă Codul civil.

Liviu S.Bordaş
Domnule consilier juridic, donatia a fost facuta la notar de la parinti catre fratele ei (cu act de donatie autentificat). Noi, inainte de a incheia aceste acte am facut o intelegere verbala intre mine si fratele ei, si anume: ,,Bai Ioane iti convine ca eu sa-ti dau 50000 de ron drept despagubire iar parintii tai sa ne faca acte mie si surorii tale? Iar el a fost de acord''. Si asa am incheiat actele. Dar parintii lui au vrut ca acesti bani sa fie trecuti in actul de vz-cu, si dupa aceea sa- faca si donatia ca sa nu le zica pe viitor ca nu ia dat nimic. Sper sa-mi intelegeti acum cazul.
Sa inteleg ca daca exista donatia de la parinti catre fratele ei, acesta nu mai poate sa ne ceara nimic? (mai ales ca donatia are valoarea din contractul de vz-cu).
Atunci ar ramane surorile de tata care au oricum procent foarte redus.
Va multumesc!!!
Si daca se cere anularea acestui contract si se obtine, asta inseamna ca si partea mea de 50 % devine nula? Adica nici eu care sunt un strain pentru ei n-o sa mai am dreptul? Si-o sa imparta doar fratii intre ei?
VA multumesc
tini1982 a scris:

Si daca se cere anularea acestui contract si se obtine, asta inseamna ca si partea mea de 50 % devine nula? Adica nici eu care sunt un strain pentru ei n-o sa mai am dreptul? Si-o sa imparta doar fratii intre ei?
VA multumesc


tini1982, aţi nimerit în altă pagină. :)

Contractul nu se anulează. Reducţiunea donaţiei nu înseamnă anularea ei. Sunt noţiuni juridice diferite.

Dacă întrebarea dumneavoastră se referă la cota de 1/2 vîndută viitorului soţ al fiicei vînzătorilor cu rezerva uzufructului, acea cotă nu este prezumată a fi cu titlu gratuit. Prezumţia funcţionează doar în cazul rudelor în linie directă. Ori, viitorul soţ nu este o astfel de rudă, deci poate fi liniştit.
Asta nu înseamnă că partea lui de 1/2 nu ar putea fi supusă reducţiunii dacă ea este, în realitate, o donaţie. Numai că, în acest caz, neoperînd prezumţia, sarcina de a dovedi caracterul gratuit este a celui care pretinde gratuitatea actului.

Liviu S.Bordaş

Va multumesc, m-am documentat si am vazut ce inseamna reductiune (Restrângere prin hotărâre judecătorească, după moartea unei persoane, a libertăţilor (donaţii, legate) făcute de ea cu încălcarea drepturilor moştenitorilor rezervatari).
Dar cel care pretinde gratuitatea actului are 100% sanse de a castiga acest lucru?

Alte discuții în legătură

Art.845 c civ. tini1982 tini1982 Buna ziua, va rog din suflet sa ma ajutati. Parintii prietenei mele ne-au facut mie si ei un act de vz-cu cu uzufruct (asta e singura clauza) pe casa care o ... (vezi toată discuția)
Desfiintarea unui contract de vz-cu cu uzufruct GAGIU1982 GAGIU1982 Buna seara, ma intereseaza si pe mine daca pot desfiinta un contract de vz-cu cu uzufruct cu acordul ambelor parti, binenteles, dar, in acelasi timp, sa ... (vezi toată discuția)
Atacarea unui act de vanzare-cumparare cu uzufruct GAGIU1982 GAGIU1982 Buna ziua, eu cu prietena mea (necasatoriti) am incheiat un contract de vz-cu uzufruct cu parintii ei pe casa care o detin acestia. Ne-am interesat si se pare ... (vezi toată discuția)