avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1070 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... debransarea de la reteaua de termoficare a orasului-o ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

debransarea de la reteaua de termoficare a orasului-o ilegalitate?

Buna ziua!Sunt proprietar al unui apartament cu 2 camere din Timisoara.In luna iulie 2011 am facut la o persoana autorizata un proiect de debransare de la reteaua termica ,urmand toti pasii legali,avand semnaturile cu acordul vecinilor,a administratorului,a presedintelui de bloc si am depus dosarul complet la Colterm.Dupa cateva zile ne-a venit raspunsul nefavorabil.In urma acestui raspuns administaratia noastra nu doreste sa ne faca scazamantul de la plata intetinerii(mentionez ca restul cheltuielilor de bloc suntem dispusi sa le platim,partile comune, apa calda si rece).Blocul nostru are doua scari si nici un locatar nu are centala pe gaz sau curent(nu avem ceas individual ptr.gaz).In luna august noi ne-am blindat caloriferele si am ales o instalatie pe curent.Din motive financiare,si mai mult decat atat pentru faptul ca noi nu mai beneficiem de caldura de la reteaua orasului nu vom putea plati in totalitate factura lunara,ceea ce va duce la restante mari.Va rog sa-mi spuneti ce ar fii de facut si daca se va ajunge in instanta daca avem vreo sansa de castig.Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Danny2002 , utilizator 10:13, 23 Noiembrie 2011
Aş fi dorit să ştiu şi eu ce anume a scris utilizatzorul cga43 şi nu cred că a fost justă banarea mesajului său. Mi se pare mai just să aşteptaţi părerile celorlaţi utilizatori pentru a face acest lucru(dacă şi ei sunt de aceeaşi părere cu dvs.). Legile acelea mi se par mai mult decât necesare deoarece legislaţia aceasta din România este făcută parcă "cu dedicaţie" RADETurilor. Sunt foarte puţine linii prin care utilizatorul (apartamentul) este deosebit de Asociaţie, deşi el nu are nici o legătură contractuală cu Furnizorul, în contracte şi legi. Nu mi se pare logic ceea ce aţi spus mai sus prin simplu fapt (aşa cum am remarcat şi eu şi utilizatorul cga43) fraza pe care aţi emis-o se contrazice pe ea însăşi. Nu mi se pare just să plătesc oricum şi în orice condiţii, RADETurile să câştige oricum. Pentru că în spate sunt nişte interese din care unii câştigă vile, maşini de lux, yahturi pes spatele alţora carei fac credit la bancă DOAR pentru a-şi renova un amărât de apartament, pentru care după aceea muncesc o viţă să recupereze creditul.


elga50 a scris:

Interventie moderator

@cga43
Daca tineti la mesajele dv. si la informatiile pe care le postati intru folosul utilizatorilor, atunci cenzurati-va singur tonul discutiei.
Aici este un forum unde orice utilizator isi poate sustine parerea. Ca dv. vi se par aberante parerile cuiva, oricui, este problema dv., dar tonul discutiei trebuie pastrat in limite convenabile si pentru cei carora va adresati.


Eu tot nu am inteles cine sunt,, aceia care lucreaza legal''.:-/
Danny2002 a scris:
acele legi la care faceţi referire în răspunsul formulat de dumneavoastră.


Legea nr. 296/2004, republicata 2008 (Codul consumului)

[...]
Capitolul IX - Drepturile consumatorilor la incheierea contractelor

[...]
Art. 84
Dreptul consumatorului la denuntarea contractului nu poate fi anulat de nicio clauza contractuala sau intelegere intre parti, in cazurile prevazute de lege, aceasta fiind considerata nula de drept.


Legea 363/2007 republicata 2010 (privind combaterea practicilor incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii si armonizarea reglementarilor cu legislatia europeana privind protectia consumatorilor)

[...]
SECTIUNEA 2 - Practici comerciale agresive

[...]
Art. 9
Pentru a determina daca o practica comerciala recurge la hartuire, constrangere, inclusiv la forta fizica sau la influenta nejustificata, se iau in considerare urmatoarele elemente:
a) momentul, locul desfasurarii, natura si/sau durata acesteia;
b) recurgerea la amenintare, la un limbaj sau la un comportament abuziv;
c) exploatarea de catre comerciant a unei situatii nefericite sau a unei circumstante speciale, de o asemenea gravitate incat afecteaza rationamentul consumatorului mediu si de care comerciantul este constient, in scopul influentarii deciziei consumatorului cu privire la produs;
d) orice obstacol oneros sau disproportionat, neprevazut in contract, impus de comerciant, atunci cand consumatorul doreste sa isi exercite drepturile contractuale, inclusiv dreptul de a inceta contractul sau de a schimba produsul ori de a se adresa unui alt comerciant;
e) orice amenintare cu masuri, in situatia in care acestea nu pot fi luate in mod legal.


Voi reveni peste cateva zile cu alte sfaturi concrete pentru cei care intampina dificultati, fie din cauza RADET (sau furnizori similari), fie din cauza presedintilor unor Asociatii de proprietari.

Nu va poate obliga nimeni sa ramaneti 'prizonierul' unor potlogari de teapa RADETULUI. Nu va poate obliga nimeni sa platiti un serviciu pe care nu il doriti si de care nu beneficiati. Debransati-va, daca nu ati facut-o inca.
Ultima modificare: Joi, 17 Noiembrie 2011
cga43, utilizator
Ţin să vă mulţumesc foarte mult pentru răspuns. Problema la mine NU s-a pus(din fericire) că nu pot, sau nu se vrea a mă debranşa de la reţeaua blocului(pe care unii în cazul de faţă o consideră publică, dar când a fost vorba de reparaţii, o considerau privată), ci faptul că M-A OBLIGAT adminstratoarea să urmez paşii pe care i-au urmat şi alţi muritori(adică să le dau celor de la RADET bani pentru că susţineau că DOAR ei sunt cei "avizaţi").

În contractul de furnizare erau doua fraze(articole sau aliniate) care se băteau cap în cap: una susţinea că reţeaua internă e proprietate privată, iar cealaltă suţinea că orice modificare se face doar cu acordul frunizorului(care mai apoi fiind instituţie de stat, avea toate modalităţile şi normele şi legile de partea sa să mă taxeze). Nu ştiam cum puteam să o determin pe administratoare să mă scoată de la cheltuiala cu încălzitul FÃRÃ să le plătesc celor de la RADET.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Noiembrie 2011
Adriantot, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Debransare toamna-iarna vsu vsu Buna ziua! La noi in bloc a aparut o situatie interesanta. 3 vecini s-au gindit ca vor sa monteze centrala termica si sa se debranseze de la RADET. Au ... (vezi toată discuția)
Rebransare si renuntare la contoare apa calda ewe ewe Buna ziua, In cadrul asociatiei avem un apartament care este debransat de la energia termica de prin 2000, cand cu o simpla cerere la societatea de ... (vezi toată discuția)
Debransare ContSters167676 ContSters167676 Pot sa ma debransez de la sistemul centralizat de incalzire numai cu acceptul de la asociatia de proprietari? (vezi toată discuția)