avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1125 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA in ce moneda trebuie facuta plata externa ?
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

in ce moneda trebuie facuta plata externa ?

buna ziua

am de facut o factura externa fara tva (amandoi suntem platitori de TVA) (ptr.Cehia)
1. factura se face in lei sau euro ?
2.cehul plateste in euro sau poate si in lei ?

multumesc
Cel mai recent răspuns: Carmen Jurubita , Contabil 19:29, 16 Noiembrie 2011
pct 72 din norme
(1) Factura prevăzută la art. 155 alin. (5) din Codul fiscal va fi întocmită în orice limbă oficială a statelor membre ale Uniunii Europene, dar la solicitarea organelor de inspecţie fiscală trebuie asigurată traducerea în limba română. Baza de impozitare poate fi înscrisă în valută, dar, dacă operaţiunea nu este scutită de taxă, suma taxei trebuie înscrisă şi în lei. Pentru înregistrarea în jurnalele de vânzări, baza impozabilă va fi convertită în lei, utilizând cursul de schimb prevăzut la art. 139^1 din Codul fiscal.
Va rog sa-mi spuneti daca este corect :

factura in lei fara tva si plata ei in lei .

pe ce articol va bazati in sustinerea afirmatiei ?
multumesc (prefer raspuns ptr. plata )
Ultima modificare: Luni, 7 Noiembrie 2011
cicidaniela, utilizator
Nu inteleg care este problema.
Suntem in Romania, moneda nationala este lei. Contabilitatea se tine in lei (Legea contabilitatii art.3 alin 1 si 2 [ link extern ] )
Impzitele si taxele se platesc in lei (L571/2003 art.9 alin 1) ... deci nu este nicio problema daca facturati unui client in lei. Daca factura este emisa in lei se plateste, de regula, in lei. Dar nu neaparat. Conditiile de plata se stabilesc in contractele comerciale. Ca urmare este posibil si plata in valuta chiar daca s-a facturat in lei (daca clientul nu dispune de lei). Se intampla ca tariful/pretul sa fie exprimat in valuta in contract dar factura sa fie emisa in lei la un curs stabilit de comun acord (cursul BNR al zilei de obicei) si plata sa se efectueze in functie de o valuta. In acest caz se factureaza plateste in lei dar se factureaza diferente de curs valutar.

Nu gasesc pe moment ce legislatie sa va dau cu plata in lei, insa plata in valuta este reglementata tot de Codul Fiscal (L571/2003) art 139^1 si normele metodologice de aplicare a CF (pct.22 [ link extern ] )

Presupun ca vreti sa impuneti cuiva (clientului sau administratorului firmei) ca factura sa se emita in lei. Va rog sa ma corectati daca nu am dreptate.
Acest lucru nu este posibil pt ca posibilitatea facturarii in valuta exista cf legislatiei in vigoare.

Alte referinte nu gasesc acum pentru sustinerea celor de mai sus ... poate are vre-un coleg de aici o alta opinie.
Ultima modificare: Luni, 7 Noiembrie 2011
Cs B, Contabil
problema era tva-ul care este =0 .(scutire tva - export) clientul prefera sa plateasca in lei ,iar contabila spune ca trebuie sa plateasca in euro .(ca altfel o sa ne impuna fiscul sa platim noi tva-ul) .
si mie imi convine sa plateasca in lei ,dar nu vreau sa vina un control peste x ani si sa-mi spuna ca nu am facut bine si sa ma puna sa platesc tva-ul + penalitati . mai bine intreb de 100 de ori inainte !
Ultima modificare: Joi, 10 Noiembrie 2011
cicidaniela, utilizator
va sfatuiesc sa va cautati alt contabil :) pe bune!!!

nu exista nici o legatura intre modalitatea de plata si taxarea operatiunii.
apropo, ce contine factura catre partenerul din UE?

Alte discuții în legătură

Decontari in valuta camicami camicami Problema mea este urmatoarea :societatea ptr.care lucrez ,livreaza cherestea catre o societatea inregistrata fiscal in Romania,cu cod tva RO,societate ce ... (vezi toată discuția)
Facturi externe optionale sob sob Buna ziua, As avea o intrebare legata de modalitatea de facturare catre firme extracomunitare (SUA, Canada). Societatea comerciala cu sediul in Ro, ... (vezi toată discuția)
Factura externa ( invoice ) si factura fiscala djkrys5 djkrys5 Buna ziua , Am urmatoarea speta: trebuie sa emit o factura externa in EUR pentru un client in UK , fara TVA pe baza VAT ID comunicat de ei.Intrebarile care ... (vezi toată discuția)