avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... lipsa de gestiune reclamata de un membru al C.Executiv
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

lipsa de gestiune reclamata de un membru al C.Executiv

Tin administratia unui bloc de 1 an, in fiecare luna cenzorul verifica registrele de casa (cash,banca,fonduri),iar activul si pasivul este intocmit lunar si exista un plus de casa ( activul mai mare). Un membru al comitetului executiv a imprastiat vorba ca stie ca exista o lipsa in gestiunea de la banca. Acest lucru mi-a fost comunicat de presedintele asociatiei prin telefon iar eu am inregistrarea convorbirii pentru a putea face dovada persoanei care "arunca" vorbe din lipsa de preocupare. Ce se poate face in acest caz? Anunt politia? Chem in control o persoana autorizata CECAR? Pot pe baza inregistrarii sa pun la plata persoana care calomniaza, sa achite expertiza financiara efectuata de expert?
Cel mai recent răspuns: LocatarB , utilizator 16:52, 11 Noiembrie 2011
@Anca07
Parerea mea este ca undeva exista o hiba. Nu se poate ca intre activ si pasiv sa nu existe egalitate. Este normal sa dea de gandit.
Cenzorul daca au facut verificare luna de luna, ar fi trebuit sa depisteze eroarea si sa o separe intrgistrand-o ca o suma in curs de lamurire, sau sa va explice clar ce reprezinta. De un an de zile suma ar fi trebuit clarificata.
Este posibil sa fi existat inainte de preluarea contabilitatii de catre dvs. Verificati daca, dupa doua luni de la data preluarii de catre dvs,. suma este aceeasi, si netinand cont de ea pasivul si activul sunt egale, fapt care v-ar dovedi ca nu este gresala dvs.
Cu certitudine ceva este, dar trebuie lamurit. Presedintele are dreptate.
Ultima modificare: Luni, 7 Noiembrie 2011
LocatarB, utilizator
albertokurtyan a scris:
...există o mare lipsă de comunicare între asociație și proprietari, de regulă. Am fost președinte 10 ani...

Daca ati fost presedinte 10 ani si nu ati reusit sa aveti o buna comunicare, este posibil dar asta nu inseamna ca in toate asociatiile se intampla asa. Ati fost presedinte intr-o asociatie si nu in toate asociatiile. Nu toate asociatiile sunt ca cea in care sunteti dumneavoastra, presedintii sunt persoane diferite si nu trebuie sa-i considerati pe toti presedintii ca pe dumneavoastra.

La problema in discutie, sigur ca cei din conducerea asociatiei pot anunta, comunica..., in scopul stoparii zvonurilor, pentru ca administratorul daca-si striga in gura mare nevinovatia este mai greu de crezut atat timp cat membrii comitetului, presedintele si cenzorul tac.
Si pe mine ma acuza cineva ca fac si dreg. Actele sunt verificate periodic de comitet + cenzor, numai ca persoana in cauza (cea care reclama) a venit cu un tupeu formidabil. Imi cere actele contabile ale asociatiei (inclusiv extrase de cont) sa faca el o verificare a tuturor actelor, dar refuza sa ceara acest lucru comitetului (mai ales ca persoana respectiva nici nu locuieste in bloc - plateste intretinerea pentru soacra lui, dar nici aceasta nu face o asemenea hartie). Eu i-am explicat, ca nu pot pune niciun act la dispozitia orisicui, decat in care acest lucru imi este cerut de: adunarea generala, comitetul executiv, sau ordin judecatoresc. Sper ca am procedat corect si nu am incalcat vreo lege.
Iata ce spune legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari.
Art. 10. - Proprietarii au dreptul sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si au acces, la cerere, la orice document al acesteia.

Asadar orice proprietar va cere sa vada actele asociatiei, trebuie sa le prezentati, nu numai daca sunt cerute in AG sau in comitet sau cu ordin judecatoresc.

Probabil ca soacra dumnealui doar i se plange, iar el, ca un vajnic ginere ce se afla, vrea sa stie..... Numai ca trebuie sa indeplineasca o conditie: sa fie proprietar.
Intamplator, ati procedat bine, dupa parerea mea.

Sigur, lucrurile nu sunt chiar batute in cuie, adica noi, administratorii, presedintii de asociatie, avem conversatii de acest gen si cu rudele proprietarilor, dar cu conditia ca aceste discutii sa se poarte pe un ton civilizat si sa nu se transforme in hartuire.

Oricine mi-a solicitat pana acum informatii i le-am oferit cu cea mai mare placere. Bine, poate nu in ziua respectiva, dar in maxim 2-3 zile, ma intalneam cu proprietarul respectiv si i le prezentam. Dar stiti, una este cand vine cineva si iti spune ca are o neclaritate, si alta este cand vine cineva, pe care nu l-ai mai vazut in viata ta si inca de la prima intalnire iti spune pe-un ton: ”Am venit sa platesc pentru apartamentul X, iar in maxim o saptamana doresc sa-mi pui la dispozitie copie dupa statutul Asociatiei de Proprietari, dovada ca a fost legal constituita, si ca ati avut numarul necesar de semnaturi (pai se putea si fara semnaturi?), si doresc sa stiu cota parte ce revine pentru ap. x in ceea ce priveste uscatoria si spalatoria, iar calculele sunt gresite, pentru ca nu inteleg de ce soacra mea trebuie sa plateasca pe cineva care locuieste in bloc, sa-i faca actele la intretinere, si in maxim doua luni vreau: copie dupa registru de casa, jurnal, inventar, registru de reparatii si extrasul de cont.” Norocul meu, ca am o chestie, imi place sa inregistrez conversatiile (un mic reportofon nu strica). Acuma, cand cineva iti vorbeste pe un asemenea ton,si iti spune la plecare, ca daca te mai prinde pe acel scaun la incasari, ai sa ramai fara picioare, nu cred ca ar mai corect sa-l tratezi in mod corespunzator, nu? Banuiesc, ca nu scrie nicaieri in lege ca administratorul poate fi hartuit, doar pentru ca poate face smecherii cu banii (cum se intampla prin alte parti). Comitetul nu face nimic, locatarii imi zic sa nu pun la suflet, in concluzie, fiecare poate face ce doreste, amenintarile si acuzele, pot fi facute de oricine, chiar si fara baza legala.

Alte discuții în legătură

Administrator -contabil carymen carymen buna ziua tuturor? administratorul unei asoc.de proprietari poate avea si calitatea de contabil, in lipsa unui cenzor? Asociatia nu a avut niciun cenzor sau ... (vezi toată discuția)
Lipsa bani asociatie de proprietari Georgeta2016 Georgeta2016 Buna ziua, ieri am aflat de la cenzor ca exista o gaura=lipsa de 19000 lei adica 190000000 milioane vechi in gestiunea asociatiei de proprietari si ea exista ... (vezi toată discuția)
Administrator bun de demis gheorghe.istrate gheorghe.istrate Buna ziua si multumesc anticipat pentru raspuns In asociatia noastra de proprietari presedintele si vicepresedintele si-au dat demisia si vom organiza o noua ... (vezi toată discuția)