avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... repartizare echitabila cheltuieli incalzire
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

repartizare echitabila cheltuieli incalzire

Luand in considerare faptul ca pretul gigacaloriei s-a dublat, ca exista pierderi de caldura in unele apartamente de la parter care si-au schimbat destinatia din apart de locuit in spatii comerciale, ca in unele apartamente proprietarii si-au modificat suprafanta echivalenta termic fata de cea din proiect etc, unul dintre proprietari a trimis un memoriu asociatiei prin care solicita repartizarea chelt de incalzire pe suprafata radianta. Omul are perfecta dreptate, toate aceste modificari fata de proiectul initial fac sa apara dezechilibre in functionarea sistemului, respectiv unele camere nu primesc caldura caldura la parametrii functionali, sau chiar nu primesc deloc. Cum se poate rezolva aceasta problema si cu ce costuri, avand in vedere ca sunt necesare masuratori in apartamente. Se pot rezolva pe timpul iernii? Poate ca v-ati confruntat si dvs. cu aceasta problema. Care este cadrul legal de solutionare?
Cel mai recent răspuns: Carturarul , utilizator 19:31, 7 Noiembrie 2011
Din punctul meu de vedere nici repartitoarele nu rezolva masurarea corecta a suprafetei radiante. Una este sa pui un repartitor pe un calorifer de 1 metru lungime si alta este caloriferul de 2 metri si spun asta din proprie experienta, in 2 camere cu acceasi metri patrati si calorifere unul de 1 metru si unul de 2 metri, ceasurile aratu la fel si diferenta de caldura era notabila...
... sunt si apartamente nelocuite.


Cum ati repartizat energia termica pentru aceste apartamente?
Conform normelor de aplicare a Ordiinului 233 al ANRSC modificat prin Ordinul 255, calculul se face la suprafata utila (art. 13) daca nu s-au modificat caloriferele originale ale blocului (art. 13, paragraful b).
Daca s-au facut modificari se face o expertiza (normele nu precizeaza de catre cine) prin care se stabileste o noua suprafata utila care se ia in calcul la repartizarea costurilor fara sa fie nevoie de repartitoare (art.17).
Conform normelor propietarii sunt obligati sa anune furnizorul de energie termica de orice modificare facuta la calorifere (art. 18).
Puteti intreba pe site-ul ANRSC cine este autorizat sa faca aceasta expertiza.
Este bine sa veriifcati si textul normelor sa nu se fi introdus vre-o modificare de ultima ora.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum este corect calculata caldura la un bloc din bucuresti care a fost contorizat cu repartitoare de costuri iar ulterior sa renuntat la ele mihaelutza41 mihaelutza41 Din acest an la noi in bloc sa renuntat la repartioarele de costuri la caldura si am trecut din nou la sistemul pausal{adica se calculeaza caldura pe suprafata ... (vezi toată discuția)
Suprafata echivalenta termic a corpurilor de incalzit rabuzu rabuzu buna seara. va rog respectuos sa ma sprijiniti cu un raspuns. in aceasta saptamana presedintele de asociatie si un inginer se prezinta pe la apartamente si ... (vezi toată discuția)
Calculul intretinerii la apartamente modificate rlemnaru rlemnaru Am o situatie la un apartament de 2 camere… am modificat apartamentul, in sensul ca am desfiintat balconul si am mutat bucataria in balcon. Astfel, ... (vezi toată discuția)