am locoit in casa sotiei si am ajuns la divort .ce condtii trebuie sa inde plinesc dupa aceea in caz ca minorul doreste sa ramana cu mine-casa ? serviciu?timp liber?
Pai in majoritatea cazurile dca sotia are o locuinta si lucreaza sau este aducatoare de venituri copilul se incredinteaza ei si puteti exercita in comun autoritatea parinteasca daca va intelegeti,In privinta locuintei depinde cu ce titlu locuiti acolo,daca doar v-a luat in spatiu va poate evacua
1. trebuie sa aveti o locuinta
2.trebuie sa aveti venituri pentru intretinerea minorului
3.trebuie sa dovediti ca prezentati garantii morale pentru a asigura o crestere si educare corecta
4.daca minorul a implinit 10 ani va fi intrebat cu cine vrea sa stea.
De obicei autoritatea parinteasca se acorda ambilor parinti, iar numai domiciliul minorului se stabileste la unul dintre ei.
Stimate Cristi,
Cu Noul Cod Civil, este mult mai avantajos ca minorul sa NU aiba domiciliul la tine, argumentez:
1.oricum, cu autoritatea parinteasca comuna, fosta sotie nu poate face nici o miscare fara acordul tau, nici chiar sa plece la mare in concediu, daca tocmai atunci pica ziua ta de "relatii cu minorul", nu poate parasi localitatea nici de Pasti, nici de Craciun, ca, indubitabil, programul de vizita cuprinde si aceste zile.
2. Ai DREPTUL sa ceri, IN INTERESUL SUPERIOR AL MINORULUI, un program de relatii personale generos, uneori se acorda si 2 zile/saptamana, plus weekend, deci vei sta cu copilul mai mult decat atunci cand ai fost insurat, dar NUMAI CAND DORESTI TU, daca nu ai chef, nu te obliga nimeni sa relationezi cu pruncul, dar macar stii ca fosta sotie este OBLIGATA sa stea in asteptare cu copilul din dotare.
3.Nu ai probleme cu spalatul, calcatul, gatitul pentru cel mic, nu-i obligatoriu sa-l duci la medic sau la sala de sport, nici sa mergi la sedinta cu parintii, numai DACA DORESTI, dar sa stii ca fosta sotie ESTE OBLIGATA sa te anunte si de sedinta, si de mersul la doctor,cat despre sala-trebuie sa-ti dai acordul, daca nu vrei, copilul sta acasa.Daca esti de acord, nu te costa nimic, nu esti obligat sa si platesti.
4. Noua lege prevede aportul in natura celor necesare minorului, asa ca nu esti obligat la pensie alimentara, poti duce niste hainute crescute ale copilului colegului tau sau poti cumpara niste hainute la second-hand, in stare buna, la 1 leu bucata.
Dar mai simplu este sa platesti din doua in doua luni si asa legea nu te pedepseste, daca uiti cumva inca o luna, mama copilului poate fi redusa la tacere daca platesti atunci cand face plangerea, sau, daca nu ai bani, EA trebuie sa DOVEDEASCA reaua ta vointa, ceea ce e cam greu.
5.Cireasa de pe tort: Tu esti liber ca pasarea cerului, nu tu copil care vrea mereu cate ceva, nu nevasta cicalitoare, nu esti obligat sa-i comunici adresa ta, nici unde, cand, cum, cu cine iti petreci viata, te poti relaxa intr-o croaziera, dar ei i-ai taiat macaroana: NU poate pleca in nici o excursie in strainatate, FARA ACORDUL TAU, daca vrea sa ia copilul cu ea, mai mult, chiar daca vrea sa se mute in alta localitate, trebuie sa-ti dai acordul.
Deci, fii barbat: beneficiaza de drepturile tale si nu tanji dupa dependenta de fosta sotie!!
Martonze, chiar tineti mortis sa va exprimati traumele si frustrarile prin orice colt al acestui forum?
Daca ajuta psihicului dvs., pe mine nu ma deranjeaza. Dovada ca m-am straduit deseori sa va citesc.
Dar, din punct de vedere juridic, cel putin treisferturi din ceea ce ati scris dvs. mai sus sunt doar ABERATII.
Nu zic ca "scenariul" dvs. n-ar fi posibil, dar cu o conditie: parintele (mama in expunerea dvs.) sa nu apeleze niciodata la un avocat ori sa dea concurs pentru angajarea ...ultimului venit cu pluta!
V-as ruga sa incetati sa ridicati degetul, pedant, asupra propriei dvs. FALSE exemplaritati.
Nu toate mamele sunt ca dvs., nu toti tatii sunt ca cel pe care l-ati ...ALES dvs. sa fie tatal copiilor dvs.