avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 963 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune complicata !
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune complicata !

Buna ziua,

Am urmatoarea problema:

Bunica mea a decedat in anul 1976, iar tatal meu, care a fost unic mostenitor, a decedat in anul 1997. Tatal meu nu a deschis succesiunea dupa bunica mea.
Eu sunt unicul mostenitor al tatalui meu si posed certificat de mostenitor dupa acesta.
In anul 2009 eu am initiat demersurile pentru deschiderea succesiunii dupa bunica mea (de fapt data deschiderii succesiunii este data decesului bunicii, adica 1976), la un notar public, in mod direct, in localitatea in care bunica mea a avut ultimul domiciliu (care este diferit de ultimul domiciliu al tatalui meu, fiind in alt oras), obtinind certificat de mostenitor pentru o casa de locuit si un teren pe care bunica mea le-a dobandit, prin mostenire de la bunicul meu (3/4 din casa de locuit) si printr-un act de donatie de la strabunica mea (131,25 mp de teren), pe baza unei declaratii pe care am dat-o in fata notarului public, prin care am precizat ca tatal meu nu a acceptat succesiunea dupa bunica, in mod expres, tacit sau fortat. Precizez ca succesiunea dupa bunicul meu a fost deschisa in 1973 (anul in care a decedat bunicul), bunicii revenindu-i 3/4 din casa de locuit, iar tatalui meu 1/4. In acest certificat de mostenitor dupa bunicul se specifica faptul ca terenul este al sotiei supravietuitoare, adica al bunicii mele.
Am fost dat in judecata de catre o persoana (nu este ruda ci un tert) care se afla in prezent in posesia casei si terenului si certificatul meu de mostenitor a fost anulat in instanta (sentinta nu este inca definitiva si irevocabila, mai existand calea de atac la Curtea de Apel).
Aceasta persoana m-a dat in judecata pe baza unei chitante de mana facuta cu tatal meu cat inca bunica mea traia (aceasta nefiind prezenta in provincie, la semnarea chitantei de mana, fiind in Bucuresti, la tatal meu si nedandu-si consimtamantul la realizarea tranzactiei), prin care tatal meu i-a instrainat persoanei respective doar casa de locuit (despre teren nu se specifica nimic in aceasta chitanta), pe motivul ca prin acest certificat de mostenitor i-as fi lezat eu dreptul de a obtine o hotarare judecatoreasca prin care sa-i fie validata chitanta de mana (existand litigiu pe rol si pentru acest lucru, in prezent suspendat), invocand art. 88/ Legea 136 / 1995 si proximitatea gradului de rudenie, reusind sa demonstreze cu martori ca tata ar fi acceptat tacit mostenirea dupa bunica mea, prin faptul ca a inmormantat-o pe bunica mea si ca dupa decesul acesteia ar fi luat restul de mobila ce mai ramasese in locuinta).

Intrebarile mele sunt:

1. Cum pot proceda in momentul de fata pentru a putea culege succesiunea dupa bunica mea ?
Daca ma adresez unui notar public din Bucuresti (ultimul domiciliu al tatalui meu) poate acesta sa-mi elibereze un supliment pentru certificatul de mostenitor dupa tatal meu in care sa includa si casa de locuit si terenul din provincie, ce sunt precizate in certificatul de mostenitor care este in curs de anulare (dar nu este anulat inca definitiv si irevocabil) ?

2. In cazul in care notarul public din Bucuresti nu poate sa-mi elibereze supliment al certificatului de mostenitor dupa tata, poate sa-mi elibereze un document prin care sa precizeze ca nu poate elibera acest supliment al certificatului de mostenitor si sa invoce motivele, astfel incat eu sa pot prezenta acest document in urmatorul ciclu procesual, la Curtea de Apel ?

3. Presupunand ca certificatul meu de mostenitor direct dupa bunica va fi anulat printr-o sentinta judecatoreasca definitiva si irevocabila, este obligata instanta sa trimita documentele care au stat la baza eliberarii certificatului de mostenitor dupa bunica, inapoi la notarul public care l-a intocmit si sa-l oblige pe acesta sa refaca actul in conditii legale, asa cum am vazut ca scrie in art. 88/ Legea 1936 / 1995 ?
Dar aici apare un paradox, in viziunea mea, pentru ca notarul din provincie nu poate sa-mi elibereze supliment dupa certificatul de mostenitor al lui tata, pentru ca tata a avut ultimul domiciliu in Bucuresti. Cum se poate rezolva acest lucru ?

Precizez ca am un avocat care ma reprezinta in acest litigiu, in provincie, dar vreau sa cunosc si parerea Dvs.
Astept raspunsurile Dvs.
Va multumesc anticipat !

Cu stima,

Sorin
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Noiembrie 2011
ContSters222775, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters222775 , utilizator 09:45, 17 Noiembrie 2011
Va multumesc frumos pentru raspunsurile oferite.


Cu stima,

Sorin
Ultima modificare: Luni, 14 Noiembrie 2011
ContSters222775, utilizator
Sorin1966 a scris:


Precizez ca scrisoarea la care am facut referire in aceste postari, era datata 1991, dar eu am gasit-o mult mai tarziu, prin 2000 sau 2001, cand am aflat de faptul ca o terta persoana este in posesia acelei proprietati, pana atunci necunoscand acest aspect.

Cu stima,

Sorin


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzucapiune ContSters222775 ContSters222775 Buna ziua, Tata a facut o chitanta de mana prin care vindea o casa de locuit in provincie (despre teren nu a specificat nimic) cat timp bunica mea traia, cu ... (vezi toată discuția)
Vanzare-cumparare cu act sub semnatura privata (chitanta de mana) ContSters222775 ContSters222775 Inainte de decesul bunicii mele, in 1976, tatal meu a instrainat printr-o chitanta de mana, o casa de locuit, fara acordul expres al bunicii mele (nu exista ... (vezi toată discuția)
Obligatie de a face contra mostenitorului ContSters222775 ContSters222775 Buna seara, Am fost dat in judecata pentru ca instanta sa emita o hotarare care de tina loc de act autentic de v/c pentru o casa de locuit instrainata de ... (vezi toată discuția)