avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere magistratura 2012
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere magistratura 2012

Buna ziua tuturor, sunt unul dintre cei care s-au trezit mai tirziu sa dea examen la magistratura, cu toate ca indeplineam conditiile de ceva vreme.

Am participat si eu la examenul de anul acesta din 13 noiembrie, sincer nu m-am pregatit decit o luna si o sa il pic cu brio.

Am mers mai mult la examen dupa principiul (poate gresit , dar acestea sunt imprejurarile) ca este un examen pe care nu pot sa il iau din prima, din 2 motive :
1- nu pot sa spun ca am timpul (servici , famile cu 2 copii) sa tocesc non stop 3-6 luni, si , chiar daca l-as avea consider ca acest examen necesita o aprofundare sistematica a cunostintelor (trebuie sa gasesti logica legiuitorului coroborata cu hotararile date de instante ulterior, si nu sa inveti ca un papagal ca ulterior sa nu stii ce si cum sa aplici - natura serviciului m-a invatat ca legile romanesti lasa prea mult loc la interpretare, iar in unele chiar daca exista incadrarea in continutul lor aceasta se aplica defectuos)
2- trebuie sa te obisnuiesti cu ”febra examenului” , desi auzind de la altii care au mai dat axamenul ca nu trebuie sa te intorci asupra raspunsurilor la intrebari , eu am comis si gresala asta (cind am trecut raspunsurile, la 4 spete si 6 intrebari am inlocuit raspunsurile care ulterior s-a dovedit a fi cele corecte , deci -1,6)

Personal sper sa se dea examen si in 2012 cind o sa fiu , zic eu acum , mult mai pregatit.

In ciuda superstitiilor ca acesta a fost ultimul examen de acest fel , am facut o analiza a posturilor scoase la concurs in ultimii ani, dupa cum urmeaza :

concurs noiembrie 2008
35 posturi jud - 218 inscrisi - 6,2/loc, dupa examen s-au ocupat toate locurile
54 posturi proc - 437 inscrisi - 8/loc , dupa xamen s-au ocupat 34 locuri

concurs martie 2009
70 posturi jud - 789 inscrisi - 11,2/loc, dupa examen s-au ocupat toate locurile
60 posturi proc - 438 inscrisi - 7,3/loc , dupa xamen s-au ocupat toate locurile

concurs noiembrie 2009
70 posturi jud - 689 inscrisi - 9,8/loc, dupa examen s-au ocupat 55 locuri
50 posturi proc - 503 inscrisi - 10,6/loc , dupa xamen s-au ocupat 28 locuri

concurs martie 2010
85 posturi jud - 858 inscrisi - 9,6/loc, dupa examen s-au ocupat toate locurile
62 posturi proc - 617 inscrisi - 9,9/loc , dupa xamen s-au ocupat toate locurile

concurs noiembrie 2010
60 posturi jud - 850 inscrisi - 14,1/loc, dupa examen s-au ocupat toate locurile
50 posturi proc - 638 inscrisi - 12,8/loc , dupa xamen s-au ocupat toate locurile

concurs noiembrie 2011
20 posturi jud - circa 600 inscrisi - 30/loc, dupa examen s-au ocupat ??? locuri
20 posturi proc - circa 730 inscrisi - 36,5/loc , dupa xamen s-au ocupat ??? locuri

si am ajuns la concluzia ca examenul a devenit mai greu de la an la an atit din prisma concurentei cit si a intrebarilor puse, deci cei admisi merita pe deplin posturile respective, felicitandu-i cu aceasta ocazie pentru munca depusa.

Ar fi pacat sa nu se mai sustina examen si la anul, deoarece cred ca gradul de pregatire al concurentilor creste de la an la an , intervine motivarea (o sa iau la anul) iar cei care nu au luat , la locul de munca au o conduita si o pregatire profesionala juridica mult mai adecvata cerintelor postului.
Daca vreti, este un fel de domino (ofiter de politie judiciara pregatit / avocat pregatit rezulta greseli mai putine, un curs al justitiei mai rapid , procurorul efectueaza urmarirea penala completa repede si bine, judecata se termina mai repede si Romania nu mai va fi sanctionate la CEDO ca si pina acum)

In cazul in care se va sustine examen prin INM, atat eu dar (cred) si o buna parte din restul concurentilor nu vor aplica pentru aceasta solutie in primul rind din motive financare, deoarece multi au familii, ipoteci neputand sa faca fata cu bursa de la INM. In aceasta ipoteza multi oameni pregatiti (poate si cu experienta in domeniul juridic deoarece stiti cum e ”teoria ca teoria , dar practica te omoare”)vor prefera sa ramina la actualul loc de munca.

Personal astept hoatararea CSM de luna viitoare, cu privire la calendarul estimativ al concursurilor si examenelor organizate in 2012
Ultima modificare: Luni, 14 Noiembrie 2011
Sakura77, utilizator
in anii trecuti ce pondere o fi avut teoreticul?
Eu propun ca de la anul sa se introduca si o proba de skandenberg. Atat pentru matematicienii care stiu formulele de calcul pentru media finala, dar si pentru cei care nu reusesc sa-si puna integral in valoare cunostintele juridice si vor sa-si mareasca ulterior media. In plus, ar fi acoperita si ipoteza in care jandarmul care asigura ordinea sedintei de judecata este intr-o zi mai putin fasta. Sau are gripa. Asta pentru inceput. Si macar asa, unu per cent din ponderea finala... In fiecare an, cu cateva luni inainte de examen, lucrurile pot fi imbunatatite...vocea Romaniei, masterchief....etc.
Sau, ca sa fiu mai exact...castigi in 60 de secunde...sau...daca nu, dispari in aceleasi 60... chiar daca ti-ai irosit un an, doi, trei...invatand la drept. Mi-a placut intotdeauna sa inteleg ceea ce citesc si, mai mult, sa fac corelatiile necesare si nu doar, intre cele citite. Si vad acum, pe ambele forumuri (inm, maggistratura) ca sunt persoane care se pregatesc din ianuarie la ...rationamentul logic. Bravo lor. Insa, nu pot sa nu ma intreb, oare au epuizat tot ce se putea citi in domeniul juridic? Mi-a placut sa inteleg intreg fenomenul, sa am...the helicopter view...si am fost nevoit totusi sa invat si... cand e cu citarea partilor, cand e fara citare, cand e in camera de consiliu, cand nu e si...asa mai departe...ca sa iau o nota buna la drept...si nu doar...chiar a -nceput sa-mi placa, sa ma preocupe, sa inteleg din ce in ce mai bine fenomenul si sa stiu din ce in ce mai multe amanunte...si, dupa toate astea, m-am vazut nevoit sa fiu constrans de timp ca sa rezolv niste exercitii de...logica, de o maniera Spieilberg, cand tebuie, contra cronometru, sa dezamorsezi o bomba...mai aveti 15, 10, 5, 4, 3,2 ,1 minute...Oare, institutia amanarii pronuntarii se vrea a fi desfiintata? Oare, cand va fi sa se dea o solutie in dosare, viitorii magistrati ce se antreaneaza la rationament, vor aplica schemele exersate din ianuarie si pana acum la rationament. Oare unul care se ...mongaie la rationament nu este unul care intr-adevar chiar nu vrea sa greseasca si care vrea sa patrunda cat mai bine intelesul celor citite? Oare cei care fac subiectele sunt chiar Dumnezeii semanticii? Si i-ar face invidiosi pe Blaga< eminescu....
vikingmagistrat a scris:

Eu propun ca de la anul sa se introduca si o proba de skandenberg. Atat pentru matematicienii care stiu formulele de calcul pentru media finala, dar si pentru cei care nu reusesc sa-si puna integral in valoare cunostintele juridice si vor sa-si mareasca ulterior media. In plus, ar fi acoperita si ipoteza in care jandarmul care asigura ordinea sedintei de judecata este intr-o zi mai putin fasta. Sau are gripa. Asta pentru inceput. Si macar asa, unu per cent din ponderea finala... In fiecare an, cu cateva luni inainte de examen, lucrurile pot fi imbunatatite...vocea Romaniei, masterchief....etc.

:D hai ca m-ai facut sa rad. sa stii ca, desi se vede ca ai postat cu un pic de frustare, nu esti departe de adevar. eu ziceam ceva de genul ca mai lipseste proba de rezistenta 1000m la examenul asta. pentru cine nu stia, sunt 6 probe practic: teoretic, rationament logic, interviu, apoi psihologic, medical si verificarea bunei reputatii.

Desi vikingmagistrat pare frustrat de acest examen si a intrat la rupere inca de la prima postare, nu pot sa nu-i dau dreptate.
Nu poti sa nu observi ca cei care au stabilit regulamentul si modalitatea de concurs au fost extrem de scrupulosi cand a venit vorba de proba juridica si cea de rationament (care reprezinta de fapt tehnica si finete contra cronometru) pt ca apoi sa lase elementul "alea" extrem de larg cand vine vorba de cea de-a 3-a proba, adica interviul. Deci dupa ce ti se cere tehnica si finete in regim de viteza la primele 2 probe, esti total la mana subiectivismului comisiei la proba interviului. Comisie care, cel mai probabil, n-a trecut niciodata printr-un asemenea concurs de anduranta. Proba interviului un vals executat in fatza comisiei si ramane la latitudinea comisiei sa aprecieze daca ai punctat suficient de bine la impresia artistica sau nu.
Faptul ca ai fost excelent la primele 2 probe poate fi anulat de un simplu gest "thumb down".
Fara sa ti se spuna care sunt criteriile. Nu mi se pare normal.
Daca pot sa inteleg marirea ponderii interviului la 25%, mi-e greu sa inteleg faptul ca a devenit eliminatoriu.
Ultima modificare: Marți, 11 Septembrie 2012
ContSters233449, utilizator

Alte discuții în legătură

Admitere magistratura ianuarie 2013 gabonne8107 gabonne8107 Oare se mai sustine o sesiune pentru cei cu vechime 5 ani in cursul lunii februarie 2013, dupa cum tot circula zvonuri? (vezi toată discuția)
Admitere inm nela.strugariu nela.strugariu este cineva dispus sa discutam pe forum azi? ceva noutati despre admiterea in INM?:-/ (vezi toată discuția)
Admitere magistratura 2014 IM12 IM12 am creat acest grup tocmai pentru a separa pe cei care dau direct pe post cu cei care dau la INM. Cred ca ne ajuta pe toti o asemenea diferentiere, ... (vezi toată discuția)