avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 910 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere magistratura 2012
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere magistratura 2012

Buna ziua tuturor, sunt unul dintre cei care s-au trezit mai tirziu sa dea examen la magistratura, cu toate ca indeplineam conditiile de ceva vreme.

Am participat si eu la examenul de anul acesta din 13 noiembrie, sincer nu m-am pregatit decit o luna si o sa il pic cu brio.

Am mers mai mult la examen dupa principiul (poate gresit , dar acestea sunt imprejurarile) ca este un examen pe care nu pot sa il iau din prima, din 2 motive :
1- nu pot sa spun ca am timpul (servici , famile cu 2 copii) sa tocesc non stop 3-6 luni, si , chiar daca l-as avea consider ca acest examen necesita o aprofundare sistematica a cunostintelor (trebuie sa gasesti logica legiuitorului coroborata cu hotararile date de instante ulterior, si nu sa inveti ca un papagal ca ulterior sa nu stii ce si cum sa aplici - natura serviciului m-a invatat ca legile romanesti lasa prea mult loc la interpretare, iar in unele chiar daca exista incadrarea in continutul lor aceasta se aplica defectuos)
2- trebuie sa te obisnuiesti cu ”febra examenului” , desi auzind de la altii care au mai dat axamenul ca nu trebuie sa te intorci asupra raspunsurilor la intrebari , eu am comis si gresala asta (cind am trecut raspunsurile, la 4 spete si 6 intrebari am inlocuit raspunsurile care ulterior s-a dovedit a fi cele corecte , deci -1,6)

Personal sper sa se dea examen si in 2012 cind o sa fiu , zic eu acum , mult mai pregatit.

In ciuda superstitiilor ca acesta a fost ultimul examen de acest fel , am facut o analiza a posturilor scoase la concurs in ultimii ani, dupa cum urmeaza :

concurs noiembrie 2008
35 posturi jud - 218 inscrisi - 6,2/loc, dupa examen s-au ocupat toate locurile
54 posturi proc - 437 inscrisi - 8/loc , dupa xamen s-au ocupat 34 locuri

concurs martie 2009
70 posturi jud - 789 inscrisi - 11,2/loc, dupa examen s-au ocupat toate locurile
60 posturi proc - 438 inscrisi - 7,3/loc , dupa xamen s-au ocupat toate locurile

concurs noiembrie 2009
70 posturi jud - 689 inscrisi - 9,8/loc, dupa examen s-au ocupat 55 locuri
50 posturi proc - 503 inscrisi - 10,6/loc , dupa xamen s-au ocupat 28 locuri

concurs martie 2010
85 posturi jud - 858 inscrisi - 9,6/loc, dupa examen s-au ocupat toate locurile
62 posturi proc - 617 inscrisi - 9,9/loc , dupa xamen s-au ocupat toate locurile

concurs noiembrie 2010
60 posturi jud - 850 inscrisi - 14,1/loc, dupa examen s-au ocupat toate locurile
50 posturi proc - 638 inscrisi - 12,8/loc , dupa xamen s-au ocupat toate locurile

concurs noiembrie 2011
20 posturi jud - circa 600 inscrisi - 30/loc, dupa examen s-au ocupat ??? locuri
20 posturi proc - circa 730 inscrisi - 36,5/loc , dupa xamen s-au ocupat ??? locuri

si am ajuns la concluzia ca examenul a devenit mai greu de la an la an atit din prisma concurentei cit si a intrebarilor puse, deci cei admisi merita pe deplin posturile respective, felicitandu-i cu aceasta ocazie pentru munca depusa.

Ar fi pacat sa nu se mai sustina examen si la anul, deoarece cred ca gradul de pregatire al concurentilor creste de la an la an , intervine motivarea (o sa iau la anul) iar cei care nu au luat , la locul de munca au o conduita si o pregatire profesionala juridica mult mai adecvata cerintelor postului.
Daca vreti, este un fel de domino (ofiter de politie judiciara pregatit / avocat pregatit rezulta greseli mai putine, un curs al justitiei mai rapid , procurorul efectueaza urmarirea penala completa repede si bine, judecata se termina mai repede si Romania nu mai va fi sanctionate la CEDO ca si pina acum)

In cazul in care se va sustine examen prin INM, atat eu dar (cred) si o buna parte din restul concurentilor nu vor aplica pentru aceasta solutie in primul rind din motive financare, deoarece multi au familii, ipoteci neputand sa faca fata cu bursa de la INM. In aceasta ipoteza multi oameni pregatiti (poate si cu experienta in domeniul juridic deoarece stiti cum e ”teoria ca teoria , dar practica te omoare”)vor prefera sa ramina la actualul loc de munca.

Personal astept hoatararea CSM de luna viitoare, cu privire la calendarul estimativ al concursurilor si examenelor organizate in 2012
Ultima modificare: Luni, 14 Noiembrie 2011
Sakura77, utilizator
vikingmagistrat a scris:

Cund am spus ca sunt de acord, am avut in vedere bineinteles si rolul educatiei cultivate continuu. Tocmai d-aia eram suparat cand ma refeream la acele nuante ale semanticii, la care evaluatorii nostrii au atat de stricte pretentii...cand totusi lucrurile nu pot fi asa usor transate intr-un sens sau altul. Cum ei apreciaza ca ar fi.

Și totuși, acest examen nu este invenție românească. Pentru a fi admis la facultățile de drept nord-americane, se suține exact acest examen (cu cele trei genuri de subiecte) și nimic mai mult. Nici vorbă de vreun examen prin care se testează cunoștințele juridice.
Oare care o fi fost considerentele lor când au ales varainta asta?

Cred că pentru a fi un bun practician nu e chiar așa de important să cunoști 4 coduri - chiar dacă acestea sunt destul de mari - pe cât de important este să poți înțelege exact o formulare sau un text oricât de alambicate ar fi acestea. Pentru a fi convins de asta, incearcă să citești de la cap la coadă o hotărâre CEDO sau CJUE și vei vedea despre ce vorbesc.
Să „înveți” niște cărți practic poate oricine vrea și își impune asta. Abilitățile testate prin examenul de raționament, după cum spuneam se „învață” mai greu.

În altă ordine de idei, ponderea acestei probe e totuși destul de mică, deci se poate destul de ușor a fi compensată cu un rezultat bun la prima probă.
@Patrick:
Problema in Romania e de "neincredere reala" (ca sa raspund la "grila" lui vikingmagsitrat).
Societatea romaneasca e foarte diferita de cea americana sa de cea din tzarile civilizate vest-europene.
Sa-ti dau un exemplu care cred ca e destul de relevant. Urmaresc foarte mult fotbalul englez.
Acolo arbitrii gresesc foarte des si foarte grav (as zice ca mult mai mult si mai grav decat in campionatul romanesc, cel mai probabil din cauza ca fotbalul se joaca la o cu totul alta viteza si intensitate fatza de cel romanesc). Urmaresc destul de des forumul oficial al Liverpool FC iar acolo fanii (desi arbitrii gresesc foarte mult impotriva echipei lor favorite) resping din start ipoteza ca arbitrii ar putea sa fie corupti. Ii considera incompetenti, dar nu le trece prin cap ca ar putea sa greseasca voit. Iar daca se gaseste vreun membru (est-european, cel mai probabil) sa puna in discutie posibilitatea ca arbitrul sa fi fost corupt, este pus la punct imediat de catre ceilalti co-forumusti.
In campionatul romanesc exista discutii interminabile etapa de etapa pe marginea unor greseli minime, omenesti (se discuta inca si acum, dupa aprox 10 ani despre "fanta de lumina") si se pleaca de la ideea ca arbitrul a fost cumparat de echipa adversa, ca "x si y stau la butoane" samd.
Noi romanii am fost crescuti si formati in ideea e ca totul e pe pile si relatii, ca totul e corupt, ca nu poti avea incredere in nimeni.
In functie de cat de educati suntem, acceptam mai mult sau mai putin ca insuccesele noastre trebuie puse si pe seama noastra nu doar pe seama altora. Dar e greu, ca roman, sa ajungi sa excluzi total, din principiu, "greseala voita" a altuia. Va fi greu sa scapam de gandirea asta.
Cel mai probabil comisia de interviu e obiectiva iar proba n-a fost gandita ca sa trieze candidatii dupa criterii necurate. Dar va mai trece multa vreme pana cand vom ajunge sa gandim altfel decat romaneste...
Ultima modificare: Miercuri, 12 Septembrie 2012
ContSters233449, utilizator
Take it easy, guys! Navigam pe forumurile admitere inm din anii anteriori pentru a vedea ponturi despre interviu si a-mi face o prima idee, urmand sa citesc regulamentar Codul deontologic. Am avut ocazia sa vad, pe diagonala, ultimele pagini ale acelor discutii. Si sunt foarte similare cu ce se intampla aici pe forum! Invariabil lumea rabufneste si clacheaza aproape de final....razboiul nervilor e dur. Dar ma intreb: ar participa an de an mii de oameni la aceste concursuri si ar intra, tot an de an, SUTE daca regulile nu ar fi de bun simt (pentru un om foarte bine pregatit si sanatos cu capul)? Ar mentine ei regulile aproape neschimbate daca majoritatea le-ar infiera argumentat? Dupa mine, nu! Si atunci discutia nu este altceva decat o rabufnire, sentimental justificata dealtfel. Insa ar putea eticheta anumiti candidati. Ce e surprinzator sau inacceptabil in faptul ca si altceva decat proba de specialitate poate schimba locuri in clasament? Magistratii nu sunt bibliotecti juridice ambulante, nu? Acele n trasaturi necesare in plus pentru un profil decent de magistrat trebuie evaluate cumva, va e teama de voi insiva?
Ultima modificare: Miercuri, 12 Septembrie 2012
DavE_0911, utilizator
Probabil despre asta e vorba... rabufnirea nervilor. It's only natural... cine pretinde ca nu a simtit niciodata asa ceva ori e nesincer ori e extrem de arogant ori are o problema medicala. Iar magistratii sunt si ei oameni si exact asta trebuie sa fie. Avem nevoie ca magistratii sa fie in primul rand oameni, nu roboti fara sentimente, fara temeri sau insecuritati.
Eu nu am trecut de prima proba asa ca sunt doar in situatia de a incerca sa inteleg ce simt altii care se afla inca in sub stresul concursului.

Important pt cei ramasi in cursa e sa gandesca pozitiv, sa incerce sa-si invinga stresul si sa fie constienti ca, daca au ajuns in aceasta faza, sunt cu adevarat foarte buni!
Mi-ar placea sa fiu in locul lor.
Multa bafta in continuare!
Ultima modificare: Miercuri, 12 Septembrie 2012
ContSters233449, utilizator
e adevarat ca in SUA proba rationamentului e una de baza pentru admiterea in sistemul de justitie DAR...e folosita intr-o alta maniera...mai exact, aceasta proba se da pentru a tria candidatii cu abilitati necesare sistemului de cei fara astfel de abilitati...SI NU PENTRU A FACE UN CLASAMENT....din cate cunosc aceasta proba se da prima iar candidatul se noteaza cu admis sau respins, raportat la o limita inferioara (punctaj) pe care tre sa o depasesti...daca nu o depasesti, esti eliminat din start...
aici intai tre sa inveti mai intai de sa-ti rupi capul (cu toate sacrificiile inerente) dupa care, la a nu stiu cata proba ti se poate spune senin *ne pare rau dar nu esti potrivit si nu ai calitatile necesare innascute pentru a fi magistrat*..
din punctul meu de vedere acest sistem de admitere ar trebuie schimbat...intai probele de abilitati (innascute) gen rationament, examen psihologic si medical si interviu dupa care, pentru cei apti, la munca (invatat)...
parerea mea...:)

Alte discuții în legătură

Admitere magistratura ianuarie 2013 gabonne8107 gabonne8107 Oare se mai sustine o sesiune pentru cei cu vechime 5 ani in cursul lunii februarie 2013, dupa cum tot circula zvonuri? (vezi toată discuția)
Admitere inm nela.strugariu nela.strugariu este cineva dispus sa discutam pe forum azi? ceva noutati despre admiterea in INM?:-/ (vezi toată discuția)
Admitere magistratura 2014 IM12 IM12 am creat acest grup tocmai pentru a separa pe cei care dau direct pe post cu cei care dau la INM. Cred ca ne ajuta pe toti o asemenea diferentiere, ... (vezi toată discuția)