avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 910 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere magistratura 2012
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere magistratura 2012

Buna ziua tuturor, sunt unul dintre cei care s-au trezit mai tirziu sa dea examen la magistratura, cu toate ca indeplineam conditiile de ceva vreme.

Am participat si eu la examenul de anul acesta din 13 noiembrie, sincer nu m-am pregatit decit o luna si o sa il pic cu brio.

Am mers mai mult la examen dupa principiul (poate gresit , dar acestea sunt imprejurarile) ca este un examen pe care nu pot sa il iau din prima, din 2 motive :
1- nu pot sa spun ca am timpul (servici , famile cu 2 copii) sa tocesc non stop 3-6 luni, si , chiar daca l-as avea consider ca acest examen necesita o aprofundare sistematica a cunostintelor (trebuie sa gasesti logica legiuitorului coroborata cu hotararile date de instante ulterior, si nu sa inveti ca un papagal ca ulterior sa nu stii ce si cum sa aplici - natura serviciului m-a invatat ca legile romanesti lasa prea mult loc la interpretare, iar in unele chiar daca exista incadrarea in continutul lor aceasta se aplica defectuos)
2- trebuie sa te obisnuiesti cu ”febra examenului” , desi auzind de la altii care au mai dat axamenul ca nu trebuie sa te intorci asupra raspunsurilor la intrebari , eu am comis si gresala asta (cind am trecut raspunsurile, la 4 spete si 6 intrebari am inlocuit raspunsurile care ulterior s-a dovedit a fi cele corecte , deci -1,6)

Personal sper sa se dea examen si in 2012 cind o sa fiu , zic eu acum , mult mai pregatit.

In ciuda superstitiilor ca acesta a fost ultimul examen de acest fel , am facut o analiza a posturilor scoase la concurs in ultimii ani, dupa cum urmeaza :

concurs noiembrie 2008
35 posturi jud - 218 inscrisi - 6,2/loc, dupa examen s-au ocupat toate locurile
54 posturi proc - 437 inscrisi - 8/loc , dupa xamen s-au ocupat 34 locuri

concurs martie 2009
70 posturi jud - 789 inscrisi - 11,2/loc, dupa examen s-au ocupat toate locurile
60 posturi proc - 438 inscrisi - 7,3/loc , dupa xamen s-au ocupat toate locurile

concurs noiembrie 2009
70 posturi jud - 689 inscrisi - 9,8/loc, dupa examen s-au ocupat 55 locuri
50 posturi proc - 503 inscrisi - 10,6/loc , dupa xamen s-au ocupat 28 locuri

concurs martie 2010
85 posturi jud - 858 inscrisi - 9,6/loc, dupa examen s-au ocupat toate locurile
62 posturi proc - 617 inscrisi - 9,9/loc , dupa xamen s-au ocupat toate locurile

concurs noiembrie 2010
60 posturi jud - 850 inscrisi - 14,1/loc, dupa examen s-au ocupat toate locurile
50 posturi proc - 638 inscrisi - 12,8/loc , dupa xamen s-au ocupat toate locurile

concurs noiembrie 2011
20 posturi jud - circa 600 inscrisi - 30/loc, dupa examen s-au ocupat ??? locuri
20 posturi proc - circa 730 inscrisi - 36,5/loc , dupa xamen s-au ocupat ??? locuri

si am ajuns la concluzia ca examenul a devenit mai greu de la an la an atit din prisma concurentei cit si a intrebarilor puse, deci cei admisi merita pe deplin posturile respective, felicitandu-i cu aceasta ocazie pentru munca depusa.

Ar fi pacat sa nu se mai sustina examen si la anul, deoarece cred ca gradul de pregatire al concurentilor creste de la an la an , intervine motivarea (o sa iau la anul) iar cei care nu au luat , la locul de munca au o conduita si o pregatire profesionala juridica mult mai adecvata cerintelor postului.
Daca vreti, este un fel de domino (ofiter de politie judiciara pregatit / avocat pregatit rezulta greseli mai putine, un curs al justitiei mai rapid , procurorul efectueaza urmarirea penala completa repede si bine, judecata se termina mai repede si Romania nu mai va fi sanctionate la CEDO ca si pina acum)

In cazul in care se va sustine examen prin INM, atat eu dar (cred) si o buna parte din restul concurentilor nu vor aplica pentru aceasta solutie in primul rind din motive financare, deoarece multi au familii, ipoteci neputand sa faca fata cu bursa de la INM. In aceasta ipoteza multi oameni pregatiti (poate si cu experienta in domeniul juridic deoarece stiti cum e ”teoria ca teoria , dar practica te omoare”)vor prefera sa ramina la actualul loc de munca.

Personal astept hoatararea CSM de luna viitoare, cu privire la calendarul estimativ al concursurilor si examenelor organizate in 2012
Ultima modificare: Luni, 14 Noiembrie 2011
Sakura77, utilizator
asa sa fie....oricum imi reprosez ca am tratat aceasta proba cam superficial....discutam cu niste amici care au dat la INM...pe langa faptul ca s-au pregatit intens pentru proba de rationament in sine (au fost la pretestari, au facut testele anterioare de vreo 3-4 ori) au studiat foarte intens si unde ar putea fi intrebarile pretestate si au abordat examenul in aceasta idee (nu pot fi primele sau ultimele, etc)...se pare ca unii le-au nimerit in mare parte...
eu nu am tinut cont de aceste lucruri, crezand ca aceste intrebari (pretestate) ar putea fi oriunde (hazardul) :slap:...
in fine...scuze pentru postarea in acest ton trist..incerc sa ma mai destrez si eu pana vineri...:)
Ultima modificare: Miercuri, 12 Septembrie 2012
ContSters264183, utilizator
Stabiliti valoarea de adevar a urmatoarei afirmatii:
\"Tentativa la infractiunea de purtare abuziva nu e niciodata sanctionata\"

Pentru cei care au trecut mai departe. Remarcati probabil lipsa de comunicare din ultimele zile, comparativ cu prima proba... nimeni nu mai posteaza note, putine comentarii, toata lumea asteapta. Asta inseamna ca ceva nu e in regula... ori majoritatea concurentilor au luat suficient de multe puncte si nu ii mai intereseaza, ori invers...va fi lupta mare la 55 - 60 de pct... :D Inclin sa cred spre varianta 2. Ba chiar poate vom avea si surprize pe langa baremul de 30... :O
Patrick_ a scris:

:)
Pentru această probă nu are relevanță faptul că te pregătești din ianuarie, din mai sau că nu te pregătești deloc.

„Pregătirea” în acest caz vine „din naștere” pe de o parte, iar pe de altă parte vine din educația pe care ți-ai cultivat-o continuu începând din copilărie.

Abilitatea de a citi repede un text și de a-l înțelege la o primă parcurgere, sau înțelegerea „logică” al unor situații prezentate pe scurt în câteva rânduri nu cred că se pot dobândi în câteva luni ci presupune în același timp niște calități înnăscute și o educație a intelectului susținută pe o lungă perioadă de timp.
Doar raționamentul analitic presupune într-o oarecare măsură cunoașterea unor „metode” de rezolvare (după cum se poate vedea și în manualul scos de INM). Pentru celelalte doua secțiuni ale acestei probe nu am găsit nimic aplicabil ce poate fi dobândit din punct de vedere didactic.

Părerea mea ;)
Sunt de acord cu tine. Si eu am zis tot timpul ca logica o ai sau nu de la natura in primul rand. Insa la nivelul acesta al examenului, ar fi suficienta doar pentru a te incadra in profilul cerut. Nu si pentru ierarhiile din clasamentul generat in urma acestui concurs. Sper insa ca observi ca tocmai asta e in sprijinul argumentului meu de neoportuninitate a unui astfel de examen...Adica daca ai acel dram (dar suficient) de logica de la natura, de ce e nevoie sa-l exersezi spre perfectiune in concursuri? Acel dram te-a ajutat si la drept, pentru ca n-ai cum sa rezolvi o intrebare care te baga in 3 carti fara logica si inferentele necesare. Si am si spus-o. Oare asa se vor rezolva dosarele? Facand aplicatia acelor scheme de rationare exersate? Sau cu acel dram minim necesar? Practic aplicativ. Am facut remarcile pe care le-am facut tocmai pentru ca efectele cerintelor concursului determina in randul candidatilor tendinte nefiresti de exersare a unor scheme. Nefiresti dar pe deplin justificate pentru tipul pragmatic. Si lucrurile sunt valabile si pentru interviu. Trebuie sa te inscrii in profilul cerut. Dar nu sa faci ierarhii. Ca nu esti in primul rand moderator tv sau orator ci, un jurist care trebuie sa stie sa relationeze si sa-si puna in valoare cunostintele. Pentru rezolvarea corespunzatoare a sarcinilor de serviciu. Dar ma rog, nu vreau sa mai fiu not fair play. Si nu o spun ironic.


Cund am spus ca sunt de acord, am avut in vedere bineinteles si rolul educatiei cultivate continuu. Tocmai d-aia eram suparat cand ma refeream la acele nuante ale semanticii, la care evaluatorii nostrii au atat de stricte pretentii...cand totusi lucrurile nu pot fi asa usor transate intr-un sens sau altul. Cum ei apreciaza ca ar fi.

Alte discuții în legătură

Admitere magistratura ianuarie 2013 gabonne8107 gabonne8107 Oare se mai sustine o sesiune pentru cei cu vechime 5 ani in cursul lunii februarie 2013, dupa cum tot circula zvonuri? (vezi toată discuția)
Admitere inm nela.strugariu nela.strugariu este cineva dispus sa discutam pe forum azi? ceva noutati despre admiterea in INM?:-/ (vezi toată discuția)
Admitere magistratura 2014 IM12 IM12 am creat acest grup tocmai pentru a separa pe cei care dau direct pe post cu cei care dau la INM. Cred ca ne ajuta pe toti o asemenea diferentiere, ... (vezi toată discuția)