Buna ziua tuturor, sunt unul dintre cei care s-au trezit mai tirziu sa dea examen la magistratura, cu toate ca indeplineam conditiile de ceva vreme.
Am participat si eu la examenul de anul acesta din 13 noiembrie, sincer nu m-am pregatit decit o luna si o sa il pic cu brio.
Am mers mai mult la examen dupa principiul (poate gresit , dar acestea sunt imprejurarile) ca este un examen pe care nu pot sa il iau din prima, din 2 motive :
1- nu pot sa spun ca am timpul (servici , famile cu 2 copii) sa tocesc non stop 3-6 luni, si , chiar daca l-as avea consider ca acest examen necesita o aprofundare sistematica a cunostintelor (trebuie sa gasesti logica legiuitorului coroborata cu hotararile date de instante ulterior, si nu sa inveti ca un papagal ca ulterior sa nu stii ce si cum sa aplici - natura serviciului m-a invatat ca legile romanesti lasa prea mult loc la interpretare, iar in unele chiar daca exista incadrarea in continutul lor aceasta se aplica defectuos)
2- trebuie sa te obisnuiesti cu ”febra examenului” , desi auzind de la altii care au mai dat axamenul ca nu trebuie sa te intorci asupra raspunsurilor la intrebari , eu am comis si gresala asta (cind am trecut raspunsurile, la 4 spete si 6 intrebari am inlocuit raspunsurile care ulterior s-a dovedit a fi cele corecte , deci -1,6)
Personal sper sa se dea examen si in 2012 cind o sa fiu , zic eu acum , mult mai pregatit.
In ciuda superstitiilor ca acesta a fost ultimul examen de acest fel , am facut o analiza a posturilor scoase la concurs in ultimii ani, dupa cum urmeaza :
concurs noiembrie 2008
35 posturi jud - 218 inscrisi - 6,2/loc, dupa examen s-au ocupat toate locurile
54 posturi proc - 437 inscrisi - 8/loc , dupa xamen s-au ocupat 34 locuri
concurs martie 2009
70 posturi jud - 789 inscrisi - 11,2/loc, dupa examen s-au ocupat toate locurile
60 posturi proc - 438 inscrisi - 7,3/loc , dupa xamen s-au ocupat toate locurile
concurs noiembrie 2009
70 posturi jud - 689 inscrisi - 9,8/loc, dupa examen s-au ocupat 55 locuri
50 posturi proc - 503 inscrisi - 10,6/loc , dupa xamen s-au ocupat 28 locuri
concurs martie 2010
85 posturi jud - 858 inscrisi - 9,6/loc, dupa examen s-au ocupat toate locurile
62 posturi proc - 617 inscrisi - 9,9/loc , dupa xamen s-au ocupat toate locurile
concurs noiembrie 2010
60 posturi jud - 850 inscrisi - 14,1/loc, dupa examen s-au ocupat toate locurile
50 posturi proc - 638 inscrisi - 12,8/loc , dupa xamen s-au ocupat toate locurile
concurs noiembrie 2011
20 posturi jud - circa 600 inscrisi - 30/loc, dupa examen s-au ocupat ??? locuri
20 posturi proc - circa 730 inscrisi - 36,5/loc , dupa xamen s-au ocupat ??? locuri
si am ajuns la concluzia ca examenul a devenit mai greu de la an la an atit din prisma concurentei cit si a intrebarilor puse, deci cei admisi merita pe deplin posturile respective, felicitandu-i cu aceasta ocazie pentru munca depusa.
Ar fi pacat sa nu se mai sustina examen si la anul, deoarece cred ca gradul de pregatire al concurentilor creste de la an la an , intervine motivarea (o sa iau la anul) iar cei care nu au luat , la locul de munca au o conduita si o pregatire profesionala juridica mult mai adecvata cerintelor postului.
Daca vreti, este un fel de domino (ofiter de politie judiciara pregatit / avocat pregatit rezulta greseli mai putine, un curs al justitiei mai rapid , procurorul efectueaza urmarirea penala completa repede si bine, judecata se termina mai repede si Romania nu mai va fi sanctionate la CEDO ca si pina acum)
In cazul in care se va sustine examen prin INM, atat eu dar (cred) si o buna parte din restul concurentilor nu vor aplica pentru aceasta solutie in primul rind din motive financare, deoarece multi au familii, ipoteci neputand sa faca fata cu bursa de la INM. In aceasta ipoteza multi oameni pregatiti (poate si cu experienta in domeniul juridic deoarece stiti cum e ”teoria ca teoria , dar practica te omoare”)vor prefera sa ramina la actualul loc de munca.
Personal astept hoatararea CSM de luna viitoare, cu privire la calendarul estimativ al concursurilor si examenelor organizate in 2012
Ma bucur ca, cel putin, nu sunt absurd. Desi, de multe ori, imi pare ca as putea fi. Prin prisma acelei...frustrari. Pai, hai sa-i intrebam pe Dumnezeii semanticii ce-nseamna frustrare. Presupune parca si o oarecare constientizare a unei proprii valori(pe care ti-ai demonstrat-o anterior). Cel putin ca o...posibila...asumptie...nici necesara, nici suficienta. Obligatorie.
Subscriu la cele de mai sus. Daca s-ar fi dorit o filtrare a \"calitatii umane\" a candidatilor cred ca mult mai utila ar fi fost o baterie serioasa de teste psihologice decat acest interviu unde o mana de oameni, cu pixul in mana pot sa spuna in cateva minute \"yey\" sau \"ney\" in conditiile in care este evident ca majoritatea participantilor sunt macinati de emotii si nu-si pot pune in evidenta capacitatile la maximum. Ei s-au inspirat din sistemele de admitere occidentale unde unii pot fi triati pe considerente gen - caz real Germania: prea arogant -, si pe undeva este de inteles ca vor ca in sistem sa intre oameni cat de cat echilibrati psihic, dar metoda pe care au ales-o este total nepotrivita si sunt convins ca multi candidati perfect adecvati pentru functia asta vor avea de suferit. Repet, din punctul meu de vedere, niste teste psiho de calitate interpretate de psihilogi pregatiti ar fi muuult mai utile si relevante. Interviul asta deja da putere de veto si nu este normal.
subscriu si eu ...dar mai am o problema... care-i sensul introducerii probei 'eseu ' avand la baza un citat/maxima/proverb/aforism ... ?!
asadar verifica daca ma duce capul sa inmagazinez tonele de informatie de la juridic (treaba pe care eu nu pot sa o fac decat intelegand ceea ce citesc ...mi-e imposibil sa cred ca cineva invata mii de pagini la propriu ca pe dictionar) si sa fac corelatiile necesare pt a rezolva multe din grile de la juridic - am luat peste 70 pct - bifat
apoi verifica daca ma sunt suficient de logica sa inteleg ce traduc sau nu \"dumnezeii semanticii\" (mi-a placut asta) :) contratimp - in care practic ai de analizat si inteles vreo 58 de intrebari la partea de logic si 4 texte lungi la 'intelegerea unui text scris' (parca asa se chema) .... - am peste 30 puncte (asta e minima nu?) - bifat
ramane interviul - daca m-au verificat deja prin proba de rationament logic - cu texte care adunate fac cat o cartulie cu maxime/proverbe - si fac parte din categoria ce intelege filmul la televizor - ce sens are sa intrebe din nou de inteleg proverbul? ca ma simt deja ca la olimpiada nationala de limba si literatura romana, partea orala. sau sunt si n-am aflat?!
ok...verifica motivatia, deontologia, coerenta in exprimare, ca pot sustine o idee sau nu...mai pe scurt daca si cum articulez, care e impresia artistica de ansamblu si daca as lua cina cu vreun inculpat pot intelege si mi se pare firesc...dar cu citatul/maxima/proverbul ce au?! chiar si asa subiectivismul ramane...ce sa contest?!
daca voiau sa elimine cateva 'accidente' sa spunem, puteau da 40/30/20 de puncte direct celor in cauza, dar 25% din nota e prea mult...inveti cel putin un an (prin exceptie desigur), cu sacrificiile pe care le facem toti - serviciu, casa, familie, catel, purcel - ai ambitia, dorinta, puterea necesare, treci prin proba de logica lor vs. logica noastra contracronometru sa ajungi sa faci impresie artistica si asta sa departajeze intre a intra sau nu, intre a prinde loc sau nu ...(pot intelege diferentele reale de punctaj, intre 7/8 si 10 sa spunem, dar sa fim seriosi care este diferenta obiectiva intre un 9,30 si un 9,70 ?! presupun ca nu deontologia, iar din pacate fix sutimile astea conteza)
zic si eu...sunt pe lustra...pana se afiseaza la rationament notele #-o
Ma bucur ca, cel putin, nu sunt absurd. Desi, de multe ori, imi pare ca as putea fi. Prin prisma acelei...frustrari. Pai, hai sa-i intrebam pe Dumnezeii semanticii ce-nseamna frustrare. Presupune parca si o oarecare constientizare a unei proprii valori(pe care ti-ai demonstrat-o anterior). Cel putin ca o...posibila...asumptie...nici necesara, nici suficienta. Obligatorie.
Și totuși... dacă ai fi avut la prima probă o notă peste 8... celelalte două nu ți s-ar mai fi părut așa de grele și de absurde... ;)
Am avut peste 8. Insa eu am spus cu totul altceva despre...celelalte doua. Apropo...<potrivit celor spuse de mine, care este probabil atitudinea mea despre rostul, acuratetea si oportunitatea acestor ultime doua probe? a). neincredere reala. b). sarcasm NEdispretuitor. c) respingere totala. d). opozitie reala. (doar 4, nu 5 variante). Astept raspuns. In special de la Patrick.